BARNEHAGENE I NORDRE FOLLO
– Vi opplever å ha kontroll på sykefraværet
Situasjonen med høyt sykefravær og vikarmangel i barnehagene er utfordrende, men under kontroll, ifølge kommunen.
Høyt sykefravær blant ansatte i de kommunale barnehagene og vikarmangelen har skapt bekymring hos flere foresatte i Oppegård. Den oppståtte situasjonen drøftes av FAU- og SU-representantene, og er rapportert til lokalpolitikerne.
Ifølge kommunen har de kontroll på situasjonen.
– Statistikken for september foreligger ikke ennå, men sykefraværet er synkende sammenliknet med månedene under pandemien (se faktaboksen). I juli og august var det gjennomsnittlige fraværet på litt i overkant av 5 prosent totalt. Dette er mye lavere enn under pandemien tidligere i år, sier kommunalsjef for oppvekst Arnfinn Almås.
– Ikke en krise
Almås bekrefter at enkelte barnehager har operert med redusert åpningstid for å kunne ha et forsvarlig tilbud ved mye sykefravær. Allikevel er det ingen krisesituasjon med bemanning for tiden, ifølge kommunalsjefen.
– Det er ikke en krise, men det er forskjeller på sykefraværet i de enkelte barnehagene, og vi vet at noen barnehager har høyere fravær enn andre, sier Almås.
Videre sier han at barnehagene alltid søker å løse personalmangel ved å samarbeide på tvers av avdelinger, eller få inn vikarer.
– I enkelte tilfeller kan det oppstå situasjoner som gjør at man ikke kan ha full åpningstid eller må stenge. For å drive forsvarlig må det være en hvis stamme av faste ansatte på jobb. Vikarer kan ikke erstatte tryggheten som faste ansatte representerer, sier Almås.
Én med over 20 prosent
Statistikken viser at barnehagene i Nordre Follo en positiv utvikling den siste måneden i sommer. Kun to barnehager hadde en økning i sykefraværet fra juli til august.
I august hadde fire barnehager sykefraværet på mellom 15 og 20 prosent, mens én barnehage hadde sykefraværet på over 20 prosent, som er svært høyt, ifølge Almås.
– En ny leder vil være på plass i denne barnehagen fra 1. november, sier han.
Fremdeles utfordrende
– Det er selvfølgelig uheldig at sykefraværet er høyt i noen barnehager. Det er flere tiltak som settes inn for å få dette ned på et akseptabelt nivå, beroliger Almås.
Tjenesten med ressursbanken i Nordre Follo, som har jobbet med å skaffe vikarer til kommunens skoler og barnehager, ble avviklet i sommer. Ifølge kommunalsjefen har kommunen nå en ansatt som jobber med å rekruttere tilkallingsvikarer.
– Kommunen lyser ut stillinger som tilkallingsvikar kontinuerlig, men det er utfordrende å få rekruttert nok vikarer i perioder med stort fravær. Barnehagene er gode på å fordele og hjelpe hverandre med vikarer, men vi er klar over at det ikke alltid er nok. Dette jobber kommunene med å løse, sier kommunalsjefen.
Opplæring av lederne
For å redusere sykefraværet blant personalet i barnehagene ble det i fjor høst satt i gang opplæring av barnehagelederne. Ifølge Almås har også dette vært tema på flere ledersamlinger for styrerne.
– Arbeidet har gitt resultater, men lederne må alltid jobbe med dette, sier han.
– Kontroll på fraværet
Det er også satt i gang ulike prosjekter i enkelte barnehager sammen med NAV for å finne ut hvilke tiltak som har best effekt i barnehagen. Dette prosjektet er ikke evaluert ennå, ifølge kommunen.
– Vi opplever å ha kontroll på fraværet, gjennom statistikk og systematisk jobbing i den enkelte barnehage på individ- og på gruppenivå. Noe fravær hos ansatte må vi regne med, det gjelder både langtids- og korttidsfravær. Alt fravær oppleves som utfordrende for ansatte, barn og foreldre, sier Almås.
Forventer økning
Samtidig påpeker kommunalsjefen at det er forventet økning i sykefraværet nå i høst.
– Så vet vi at høsten dessverre ofte bringer med seg økt fravær i forbindelse med ulike former for smittsomme sykdommer, så det er forventet at sykefraværet vil øke noe, men ikke i den grad det var under pandemien, påpeker kommunalsjefen.
Tilbud om vaksinering
FHI ber nå kommunene å forberede seg på kraftig influensasesong. Vanligvis starter den i november og når toppen rundt juletider, men i forrige sesong kom utbruddet så sent som i mars, så helsemyndighetene er fremdeles usikre på både størrelsen på epidemien og starttidspunktet.
I fjor var vaksinedekningen rekordhøy, unntatt for én gruppe: Barna. Det er fremdeles mange barn som aldri har møtt influensavirus før. I det siste rundskrivet som er sendt ut til kommunene slår FHI fast at tilbudet med vaksinering av personalet bør styrkes, både lokalt og nasjonalt.