Lokalt beredskap
Fra barnehager og skoler til sykehjem og andre helseinstitusjoner
Mange ansatte i Nordre Follos barnehager, skoler og andre virksomheter har fått grunnleggende opplæring og kan bli omdisponert til annet arbeid dersom det oppstår behov for det under krisetiden.
Smittetoppen i Nordre Follo vil komme om cirka 10 til 14 måneder, varslet beredskapsansvarlig i Nordre Follo, Espen Hallan, for halvannen uke siden.
Ifølge ham vil kommunens viktigste utfordring i tiden fremover være å omstille pleie- og omsorgstjenesten.
– Dette vil få konsekvenser for drift av barnehagene, men vi står i en ekstraordinær situasjon der liv og helse må prioriteres.
– Pleie- og omsorgstjenesten har et stort behov. Vi trenger folk. Vi har allerede begynt å flytte en del folk fra barnehagene til pleie- og omsorgstjenesten for at de lærer det grunnleggende som trengs når behovet er der. Dette vil få konsekvenser for drift av barnehagene, men vi står i en ekstraordinær situasjon der liv og helse må prioriteres, sa Hallan til Oppegård Avis.
Mange ansatte utfører andre oppgaver
– Ved at mange ansatte har fått viktig opplæring er kommunen godt forberedt og har lagt grunnlaget for å kunne sette dem inn i helseinstitusjoner dersom det oppstår behov for det, sier Kjersti Fremmegård, avdelingslederen for HR Ressursbank i Nordre Follo kommune.
– Ved at mange ansatte har fått viktig opplæring er kommunen godt forberedt og har lagt grunnlaget for å kunne sette dem inn i helseinstitusjoner dersom det oppstår behov for det.
Kjersti Fremmegård, konstituert avdelingsleder for HR Ressursbank i Nordre Follo kommune
– Hvor mange ansatte i kommunen må utføre andre oppgaver enn det de har jobbet med før koronakrisen?
– Dette har vi ikke noe eksakt tall på, men det er mange som i disse dager utfører oppgaver særskilt knyttet til beredskap i forbindelse med koronakrisen, sier Fremmegård.
Større gruppe ansatte skal på kurs
– En større gruppe ansatte skal gjennomgå en basisopplæring innen smittevern og grunnleggende pleie og omsorg.
Kjersti Fremmegård, konstituert avdelingsleder for HR Ressursbank i Nordre Follo kommune
Kjersti Freemmegård sier kommunen fortsetter med beredskapsarbeidet og er i gang med å forberede en ekstra beredskap i basen av kommunens egne faste ansatte.
– En større gruppe ansatte skal gjennomgå en basisopplæring innen smittevern og grunnleggende pleie og omsorg, sier hun.
Hun roser kommunens ansatte og ledere, og mener de fortjener skryt for å være så fleksible.
– De har strukket seg langt for å stille opp, finne løsninger og lære nye ting og står på for innbyggerne i Nordre Follo hver dag, sier Fremmegård.
43 barnehageansatte
– Hvor mange barnehageansatte har blitt omdisponert
?– Ingen har blitt flyttet permanent, alle er nå tilbake til sine opprinnelige stillinger. Til sammen 43 ansatte fra barnehage har vært omdisponert i perioden fra 2. april til 24. april, sier Kjersti Fremmegård.
Ifølge henne har alle disse barnehageansatte fått grunnleggende opplæring gjennom kurs på e-læring fra Norsk Helseinstitutt, i tillegg til opplæringsvakter ute i virksomhetene de har blitt knyttet til.
– Det er mange som i disse dager utfører oppgaver særskilt knyttet til beredskap i forbindelse med koronakrisen.
Kjersti Fremmegård, konstituert avdelingsleder for HR Ressursbank i Nordre Follo kommune
15 ansatte fra skoler og 10 fra andre virsomheter
– Hvilke andre virksomheter har blitt berørt som følge av dette?
– I tillegg til de 43 ansatte fra barnehagesektoren, har også omtrent 15 ansatte fra skole og 10 ansatte fra fem andre virksomheter vært omdisponert i perioden fra 2. april til 24. april. Disse er nå også tilbake i stillingene sine, med noen unntak der det er inngått egne ordninger, sier Kjersti Fremmegård.
Hun sier at i tillegg til alle de ovennevnte virksomhetene har det også vært gjennomført omdisponering innenfor virksomheten Helse og mestring i den samme perioden.
– Eksempelvis har ergoterapeuter og fysioterapeuter vært omdisponert til tjeneste på sykehjem, sier Fremmegård.
Les også: Barnehage-spytting anmeldt til politiet