INGIERKOLLEN BARNEHAGE

FEM UNIKE KALENDERE: Hver avdeling ved Ingierkollen barnehage har laget egen kalender med barnas tegninger. På bildet ser du pedagogiske ledere Inger-Marie Fjermerås og Stian Løken sammen med SU-leder Tonje Brunvand Hauge og virksomhetsleder Benjamin Pham.

Løfter frem viktig tema med julekalender

Ingierkollen barnehage har laget en annerledes kalender med barnas tegninger. Pengegaven som barnehagen mottar fra salget går uavkortet til Stine Sofies Stiftelse.

Publisert Sist oppdatert

– Kalenderen er en julegave til alle barn og foresatte ved Ingierkollen barnehage, sier Benjamin Pham, virksomhetsleder ved Ingierkollen barnehage.

Barnehagen består av to selvstendige avdelinger med barn fra ett til seks år. Avdelingen Kantor har 42 barn, mens avdelingen Ingieråsen har 30 barn.

Om Stine Sofies Stiftelse (SSS):

  • Er en norsk stiftelse som arbeider for å forhindre og avdekke vold og overgrep mot barn og unge, ivareta utsatte og styrke deres rettssikkerhet.
  • Ble grunnlagt i 2000 etter at Stine Sofie (8) og Lena (10) ble brutalt voldtatt og drept i Baneheia i Kristiansand.
  • Stiftelsen ble grunnlagt av Stine Sofies mor, Ada Sofie Austegard, og av Bente Bergseth, som selv har opplevd vold i barndommen.
  • Sammen ønsket de to å styrke rettsikkerheten for voldsutsatte barn og deres pårørende, og forhindre at barn utsettes for vold og overgrep.
  • Har syv ansatte i dag.
  • Les mer på hjemmesiden til SSS.

– I tre uker har alle barna tegnet flotte tegninger, med utgangspunktet i temaet vennskap. Kalenderen med disse tegningene skal deles ut gratis i to eksemplarer til alle familier, sier Pham.

TEGNET BARNEHAGE: Emil på fire og et halvt år har tegnet en barnehage. – Det er litt natt og litt dag der, sier han.

Stine Sofies Stiftelse

Pham sier at tanken med kalenderen er de foreldrene som ønsker å støtte dette prosjektet, kan vippse et selvvalgt beløp til Stine Sofies Stiftelse, som jobber med å forebygge vold og overgrep mot barn.

"Vi skal endre samfunnet gjennom å være modig, kompromissløs og alltid på barnas side. Derfor jobber vi både med å forebygge og avdekke vold og overgrep mot barn – og ivareta de voldsutsatte barna", skriver stiftelsen på sin hjemmeside.

– Vi har valgt å støtte denne stiftelsen fordi det er noe som barnehagen vår også jobber med gjennom «Se meg, hele meg»-prosjektet. Vi synes det er viktig å fokusere på en trygg og god oppvekst for alle barn, sier Pham.

FORNØYD: Benjamin Pham, virksomhetslederen ved Ingierkollen barnehage, er godt fornøyd med det ferdige resultatet.

Han påpeker at hvert år utsettes to av ti barn for fysisk vold, mens én av åtte opplever psykisk vold. Ifølge statistikken fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) oppgir flere enn en én av fem norske kvinner at de har blitt utsatt for en form for seksuelt overgrep før fylte 18 år. Også blant menn opplevde en betydelig andel, nesten én av ti, å bli utsatt for seksuelle overgrep i barndommen.

Klare til utlevering

Det hele startet med en idé hos en barnehageansatt for tre uker siden.

– Vedkommende foreslo å lage vår egen julekalender med barnas tegninger, som en del av prosjektet «Se meg, hele meg». Ideen falt i smak hos alle, sier Pham.

Nå er prosjektet ferdigstilt. Alle de fem avdelingene ved Ingierkollen barnehage har laget egne kalendere. De er nå klare til utlevering.

– Fin lærdom

Alle barna, personalet, foreldre og samarbeidsutvalget i barnehagen har vært engasjert i prosjektet. Ifølge pedagogiske ledere Stian Løken og Inger-Marie Fjermerås var det absolutt intet formål å lage en tegnekonkurranse ut av dette.

– Temaet var vennskap. Det viktigste for oss var å engasjere barna i dette prosjektet, slik at de skulle få eierskap til disse kalenderne, sier de.

VENNSKAP: Temaet for prosjektet var vennskap.

SU-leder Tonje Brunvand Hauge (34), som er foresatt til barn ved avdelingen Ingieråsen, snakker også varmt om prosjektet.

– Foresatte setter stor pris på engasjementet. Det er også en veldig god sak å støtte. Den går som en rød tråd gjennom et viktig tema. Det er også en fin lærdom i det for barna når de ser at de er med på å hjelpe andre barn, sier hun.

ALLE VAR MED: De yngste barna har også bidratt aktivt. Her ser du Amalie (2) med en fargerik tegning.

– Symbolsk handling

Pengegaven som barnehagen mottar fra salget av kalenderne går helt og holdent til Stine Sofies Stiftelse.

– Det beløpet vi får inn er kun symbolsk handling, men selve kalenderen er en påminnelse om et viktig tema. Håper at flere barnehager kan bli inspirert, sier Pham.

Han påpeker at barnehagen ikke hadde noen økonomiske utgifter med dette prosjektet.

– Kommunen tente på ideen og trykket alt gratis for oss, sier Pham.

Han understreker at det er viktig for barnehagen at foresatte ikke opplever kjøpepress.

– Nå er det trangere tider og høyere boligrenter samt økte mat-, strøm- og bensin-priser. Det er ikke like lett å se hvem som har god økonomi eller ikke, selv om man bor på Kolbotn. Vi har derfor valgt at foreldrene som har lyst og mulighet til det, kan vippse et anonymt beløp. På den måten vil det ikke bli noen foreldre som opplever at de er presset til å måtte kjøpe kalenderen.

Powered by Labrador CMS