Hareveien barnehage
Selger Hareveiens honning
Hver høst selger Hareveien barnehage egenprodusert honning. Vanligvis foregår salget på Eventyrfestivalen, men i år skal de selge den kortreiste honningen rett fra barnehagen, etter drive-in-prinsippet.
– Stikk innom oss for å kjøpe årets honning. Den skal selges kun tre dager, tirsdag, onsdag og torsdag neste uke, mellom klokken 15:00 og 16:30, sier pedagogisk leder ved Hareveien barnehage, Hege Skoglund (51).
Den lyse honningen med smak av litt lyng fra Hareveien har holdbarhetsdato innen september 2025 og selges i små glass, for 90 kroner per glass på 125 gram.
– Vi har produsert cirka 400 glass fra de tre bikubene som står hos oss, sier Skoglund, som har jobbet i Hareveien barnehage siden den ble åpnet i 2012.
Hun sier salget skal foregå rett fra barnehagen, som holder til i Hareveien 42 på Tårnåsen.
Vil du sikre deg deilig kortreist honning, kan du betale for den enten med kontanter eller via Vipps (626568)/"Vipps i terminal" (red. anm.: mobilbetaling med QR-kode).
Fra barnehagens bier til ditt bord
Hareveien barnehage, som er den eneste barnehagen i kommunen som driver med birøkting, fikk de første to bikubene i 2017. Året etter fikk de en bikube til.
Nå har de cirka 270.000 bier fordelt på de tre kubene. Til tross for det enorme antallet bier, har verken barn eller voksne blitt stukket av disse, ifølge virksomhetslederen ved barnehagen, Synnøve Anfinsen (48).
– Biesesongen varer omtrent fra mai til september. Hver fjortende dag kommer birøkteren til oss for å sjekke at det står bra til i kubene. Barna er med på dette arbeidet, og de synes det er kjempegøy, sier pedagogisk leder Hege Skoglund.
Hun sier honningen som tappes fra kubene renner og må røres for å få den kremaktige konsistensen til honningen du kjøper i butikken. Hvis den ikke røres danner det seg sukkerklumper i den.
Bievennlige og honning-glade barn
Oppegård Avis har snakket med femåringene Maxander, Edwin, Andrea, Ellinor og Frida. De sier stolt at de kan holde en bie uten å bli stukket av den, og alle sammen avslører at de er veldig glad i honning.
– Jeg liker å spise den med hender, sier Maxander, mens resten av gjengen sverger til spising med skje.
De bievennlige og honning-glade barna fortalte også ivrig flere ting de hadde lært om biene, blant annet om at biene hater regn, at det bare er én dronning i hver kube, ellers blir det kaos, og det bare er jentebiene som henter nektar.
Får årlig tilskudd fra kommunen på 20.000-30.000 kroner
Blir alle de 400 glassene solgt, får barnehagen 36.000 kroner, som vil gå til å finansiere et nytt år med honningproduksjon i barnehagen.
Men beløpet fra salget er ikke stort nok for å dekke alle utgiftene, innrømmer virksomhetslederen i Hareveien barnehage.
– Vi får et årlig tilskudd fra kommunen på mellom 20.000 og 30.000 kroner, men prosjektet er helt fantastisk og verdt hver eneste krone, sier Anfinsen.
Hun legger til at det finnes mange måter å jobbe med prosjektet, og at det er både lærerikt og samlende for både barn, foresatte og besteforeldre ved barnehagen.
Ønsker bikuber på kommunale tak i Ski
Vi har identifisert et par kommunale bygninger i Ski som vil få bikuber i første omgang, og vi vil etter hvert ha bikuber også i tidligere Oppegård kommune.
Hanne Opdan, ordfører i Nordre Follo
Både ordfører Hanne Opdan og utvalgsleder Camilla Hille var innom Hareveien barnehage mandag 28. september.
– Det har vært kjempegøy! Jeg gledet meg til å komme hit og se på bikubene, og håper prosjektet kan spres til flere andre barnehager og skoler i Nordre Follo, sier Opdan.
Ordføreren sier at det jobbes nå med å etablere bikuber på et par kommunale tak i tidligere Ski kommune.
– Vi har identifisert et par kommunale bygninger i Ski som vil få bikuber i første omgang, og vi vil etter hvert ha bikuber også i tidligere Oppegård kommune, sier Opdan og Hille.
Parsellhager finansiert av skolene
De likte godt det bievennlige sedumstaket til barnehagen, og ble også imponert over komposteringen og grønnsaksdyrkingen som pågår for fullt.
– Det er utrolig viktig at barna lærer om bærekraft. Jeg håper de kan ta med seg all den kunnskapen hjem, sier Opdan.
Hun sier det er vedtatt at det skal tilrettelegges for parsellhager/kjøkkenhager ved skoler og barnehager i Nordre Follo, og at dette skal finansieres av skolene selv, det vil si innen budsjettet til hver enkel skole.