Kunsten å tegne rare ord
Kristin Roskifte fra Kolbotn har skrevet og illustrert flere bøker, og vunnet mange priser for boken sin Alle sammen teller. Nå er hun aktuell som illustratør i Helene Uri sin nye barnebok «Rare ord».
Kristin Roskifte liker at barn som har lest bøkene hennes har forstått noe nytt. Og hun legger alltid inn referanser til voksne i bøkene sine.
Nå er hun aktuell med boken «Rare ord» sammen med forfatter og språkviter Helene Uri. Det er Uri som står for teksten i boken, mens oppegårdingen Roskifte ble hentet inn for å lage illustrasjonene. Men det er ikke første gang hun jobber med bøker.
Roskifte har jobbet som illustratør i 20 år. Etter hvert begynte hun også å skrive egne bøker. Den første kom ut i 2003, og i 2019 ble hun tildelt Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris for boka «Alle sammen teller» . Boka er oversatt til 38 språk.
En ordbok med overraskelser
«Rare ord» er en ordbok for barn i alderen 7 år og oppover. Roskifte forteller at du nok mest sannsynlig vil finne noen overraskelser om du er voksen også. Selv hadde hun personlig glede av å lese manuset og fikk et morsomt gjensyn med mange ord i tillegg til at hun lærte flere nye.
– Når de kontaktet meg for å lage «Rare ord» passet det meg bra. Jeg fikk bruke en annen side ved meg selv som illustratør, enn når jeg illustrerer egne bøker, forteller Roskifte.
Ord og bokstavformer har alltid interessert henne, blant annet har hun skrevet en serie med ABC-bøker.
– Jeg har stor respekt for språk, og har hatt mye glede av Helene Uris språkspalte i Aftenposten og podcasten Språktalk som hun lagde sammen med Kristin Storrusten. Derfor var det ekstra gøy å få i oppdrag å illustrere denne boka, sier hun.
I boken finner du en god del ord som eldre bruker, men som barn ikke kan i dag. For eksempel ordet «bjørnetjeneste».
– Helene Uri har tidligere sagt at mange unge i dag bruker uttrykket om en stor tjeneste, mens det jo egentlig betyr det motsatte. Eller kakofoni, det ordet har jeg ikke hørt noen unge si i dag. Ikke lekkerbisken heller, ler hun.
Språkglede og økt ordforråd
Selv har Roskifte barn i alderen 9,12 og 17 år, og de har alle lært nye ting av boka.
– Visste du for eksempel at det finnes et eget ord for de små hempene på buksa som holder beltet på plass? Det heter smøystol, sier Roskifte.
Hun poengterer at boken skal være lærerik, men at den først og fremst skal inspirere til språkglede. Som en illustrasjon på dette har hun i slutten av boka tegnet inn en by som viser ordene man har lært, satt i riktig setting. På denne måten kan barna oppleve allerede før boka er lukket, at de har fått et økt ordforråd.
Jeg synes i likhet med Uri at barn ikke skal forskånes for vanskelige ord. Jeg bruker selv et relativt voksent språk i bøkene mine. Barn trenger ikke forstå alt, det er fint å ha noe å strekke seg etter.
Rare ord og rare bokstaver
Har du bladd i noen av Roskifte sine tidligere bøker, så tror du henne når hun sier at det ikke bare er ord som kan være rare, men bokstaver også. Og har du fulgt ekstra godt med, så vet du at det er Roskifte og mannen Svein Størksen som har laget bokstavinstallasjonen på Jan Baalsruds plass.
Meningen med bokstavene på Kolbotn var at barna skulle få være aktive samtidig som de øvde på å stave. Det skulle handle om å kunne hoppe seg bortover et ord, og hinke seg gjennom et annet.
– Vi kom med forslag til hvordan man kunne leke med bokstavene, men ekstra gøy er det når barn finner sine egne måter å bruke dem på. Ei jente som het Erle, fant f. eks. navnet sitt. Det sto midt inne i ordet «sommerles». Kanskje andre barn finner navnene sine, eller helt andre ting? Barn er så fantasifulle, og har som regel de beste idéene selv, sier hun.
Åpnet nye dører
De tre første bøkene Roskifte ga ut var på Cappelen. Etter dette startet hun og mannen forlaget Magikon i 2007. Begge er illustratører, og hadde et ønske om å starte et forlag med mye illustrasjoner. Magikon utgir mest barnebøker, men også kunstbøker for voksne.
Etter at Roskifte ga ut boken "Alle sammen teller", har hun vært mye på reisefot. Det siste året har det nærmest vært en heltisdsjobb å reise på bokmesser og litteraturfestivaler verden rundt. Hittil i år har hun vært i Italia, Polen, England, Tyskland og Fillipinene, og ennå gjenstår Berlin, Litauen og Mexico.
– Det er utrolig deilig å kunne reise igjen. Under pandemien ble så mye som var planlagt kansellert. Det er fint å være i gang igjen, få møte barn i hele verden og oppleve at det finnes noen der ute som har glede av det jeg gjør, sier hun.
Det hender også at Roskifte holder tegnekurs for barn i 10 års alderen i studioet på Kolbotn. Og til vinteren kommer hun med ny bok.
– Det blir en oppfølger til «Alle sammen teller» , som heter «Alle sammen reiser». Det passer jo godt med hvor mye reising det har blitt på grunn av den første boken.