Nominert til Brageprisen
Boken hennes selges til stadig flere land. Denne uken ble Kristin Roskifte nominert til Brageprisen.
Tidligere i høst kom den nye boken Alle sammen teller fra Magikon Forlag, som drives av samboerparet Kristin Roskifte og Svein Størksen. Boken er laget av Roskifte, og blir solgt til stadig flere land. Før den utkom i Norge hadde Størksen solgt rettighetene til forlag i både Sør-Korea, Tyskland og Sverige.
– Jeg tok med en litt uferdig bok til bokmessen i Bologna tidligere i år, og opplevde en vanvittig respons. Nå kommer stadig flere land til, sa Størksen til Oppegård Avis tidligere i høst.
– Helt uventet
Denne uken kunne de juble for enda mer heder: Kristin Roskifte og Alle sammen teller er en av fire nominerte til Brageprisen, en av Norges viktigste litterære priser.
– Det var en stor overraskelse å få beskjeden! Dette var virkelig ikke noe jeg hadde ventet eller drømt om. Jeg er jo en illustratør som skriver, det å bli nominert føles som en bekreftelse på at det jeg skriver blir tatt på alvor. Det er en veldig god og motiverende følelse, og den tar jeg med meg uansett om jeg vinner eller ikke, sier Roskifte til oavis.no.
En annen drøm gikk i oppfyllelse forrige uke da rettighetene til boken ble solgt til et japansk forlag.
(Saken fortsetter under bildet)
– Jeg har alltid hatt en forkjærlighet for Japan. Jeg var i Tokyo under studiene og ble veldig inspirert av alt det visuelle, både det tradisjonelle og moderne, og ofte kombinasjonene mellom dem. Etter det har jeg drømt om å bli utgitt i Japan siden, og nå er «Alle Sammen Teller» solgt til Japan. Jeg håper jeg får muligheten til å dra dit og se boka i japanske bokhandlere! Det er utrolig fint å tenke på at den skal bli lest av japanske barn, og forhåpentligvis voksne også, sier Kristin Roskifte.
Fryktelig spent
Brageprisen deles ut 22.november. Juryen sier følgende om boken hennes:
«Årets bildebok fra Kristin Roskifte er imponerende, ambisiøs og unik innenfor sin sjanger. På en brilljant måte kombinerer hun telle- og myldrebokformatet med en narrativ utvikling i bildene. Roskifte lar emosjonelle og eksistensielle spørsmål opptre i møte mellom tekst og bilde. Denne kombinasjonen varsles allerede på omslaget, der en stor menneskemengde demonstrerer for det som er bokas tittel: Alle sammen teller. Den henviser både til bokas sjanger og til tematikken den omhandler: menneskeheten. Det er et sjeldent detaljrikt galleri av mennesker vi får presentert, og forfatteren tar ingen snarveier. I hver illustrasjon plasseres menneskene i nye grupper og i et nytt miljø slik at det hele tiden oppstår nye handlinger og historier. Ved å la noen av figurene opptre i flere grupper skapes det gjenkjennelse og narrative linjer. Dette gjør det morsomt og variert for små og store å telle og lete etter kjente fjes, finne ut mer om dem og la seg overraske over hvordan fortellingene deres bindes sammen. I tillegg ansporer leken til større tanker av det grunnleggende slaget: Hva er sant? Hvor mye vet vi egentlig om hverandre? Tekstlinjene utvider denne eksistensielle undringen ved å plassere ideer og følelser hos figurene: “1000 mennesker... og ingen av dem vet helt sikkert hva som er meningen med livet”. Alle sammen teller er en uvanlig rik myldrebok med en sterk formidlingsevne.»
Kristin Roskifte er fryktelig spent foran utdelingen av prisen.
– Det blir uansett en stor kveld. Jeg er ikke kjempeopptatt av å vinne, nominasjonen holder egentlig i massevis. Dessuten er de tre andre veldig sterke konkurrenter. Det er både lettende og skummelt å være nominert sammen med så dyktige folk. Uansett hvem som vinner, så vil jeg tenke at det er fortjent.
Her kan du lese om alle de nominerte. (ekstern lenke)