Rørte FNs klimapanel til tårer
Victor Larsen Steenberg (13) er godt fornøyd med turen til Marrakech, men litt skuffet over at barn ikke har tilgang til Blue zone.
Kolbotngutten Victor Larsen Steenberg har fått oppleve noe ikke alle barn på 13 år opplever, nemlig å ta del i FNs klimaforhandlinger. Tidligere i november reiste han, og fire andre barn, til Marrakech for å overrekke Barnas Klimapanels årlige rapport. Nå er han hjemme på Kolbotn igjen, men fortsetter å jobbe for miljøet.
– I Marrakech hadde vi veldig mange møter, med blant annet, FNs klimapanel og Erik Solheim. Vi har skrevet ny rapport og prøver å komme med en årlig rapport om hva norske barn mener, sier Larsen Steenberg.
Ps. Les mer om Victors opplevelser i Marrakech under bildet! Se også Victor og kompisenes videoblogg fra Marrakech nederst i saken!
Rørt til tårer
Turen var vellykket, men Larsen Steenberg synes det var skuffende at de ikke kunne være med på "innsiden", eller det som kalles for Blue zone.
– Vi fikk levert rapporten vår til veldig mange, det eneste vi var litt skuffet over er at det 18-års grense på Blue Zone, som er der hvor forhandlingene foregår. Det burde være barne-delegater så flere barn kan komme inn. De prater om fremtiden vår, da er det veldig viktig at vi får komme med våre innspill, sier Larsen Steenberg.
Han merker at politikere reagerer ulikt på det Barnas Klimapanel har å komme med.
– Det har vært veldig forskjellig fra folk vi møter, noen politiker sier bare "ja ja, takk" og tar den med videre. Da skjønner vi at den ikke kommer til å bli lest. Men FNs klimapanel har vi rørt til tårer, så vi merker fort hvem som vil bruke den, og hvem som bare vil legge den fra seg, sier Larsen Steenberg.
Den morsomste opplevelsen synes miljøforkjemperen var da de besøkte en lokal skole i Marrakech.
– Vi holdt et lite foredrag på en engelsk skole, og der var det 125 elever som så på. Etter foredraget holdt vi igjen tolv barn vi pratet litt ekstra med, og en av de var utrolig engasjert. Han hadde laget to sider med krav som han mente var veldig viktig. Han hadde også laget en motorsykkel som skulle gå på vann og solcellepanel, fordi i Marrakech er det veldig mange motorsykler, og han ville prøve og erstatte det med noe bedre. Det var nok det som gjorde sterkest inntrykk, forteller Larsen Steenberg.
– Det er vår fremtid
Han har vært medlem av Miljøagentene siden han var tre år, og har et brennende engasjement for klima og barnas rett til å bli hørt i klimasaker.
– Tanten min jobber på hovedkvarteret, og det var derfor jeg ble medlem for ti år siden. Jeg har bare blitt mer og mer engasjert, jeg synes det er vanskelig å legge bort noe som er så viktig, sier en entusiastisk Larsen Steenberg.
Han er spesielt opptatt av global oppvarming, og trekker frem at han synes det er svært viktig at barna har en stemme i miljøsaken.
– Jeg mener at global oppvarming og den teknologien som fremtiden vil by på er veldig spennende. Det er viktig å få frem at barn blir tatt med i saker som angår dem. Det er utrolig viktig at vi får være med å si våre meninger, det er vår fremtid, det er vi som skal leve med den jorden de voksne skaper, sier Larsen Steenberg.
– Noen må starte
Han prøver også å gjøre en forskjell blant venner og kjente her hjemme på Kolbotn, men det er av og til litt vanskelig.
– Jeg prøver, men det er jo vanskelig, de vet ikke hvordan det er på samme måte, men vi i Barnas Klimapanel har møter mellom én og to ganger i måneden, og vi treffes ofte og diskuterer saker.
Hvis han skal gi noen tips til hvordan andre barn kan engasjere seg i miljøet, foreslår han å begynne med små endringer.
– De kan prøve å få foreldrene til å begynne og sykle, ta toget, bussen, eller gå til jobben. Man burde også begynne å kildesortere hjemme. Små endringer kan gjøre ganske mye for samfunnet fordi noen må starte, sier Larsen Steenberg.
Under her kan du se Miljøagentenes egne videoblogger fra Marrakech!