Bekrefter radmager overgangssum
KIL-ledelsen innrømmer at Kolbotn får en lav sum dersom Martine Fenger går til Barcelona før hun fyller 17. Det til tross for at avtalen opprinnelig var ulovlig.
Kolbotn ILs daglige leder forklarer at han og resten av ledelsen tok grep da de fant ut om den omstridte avtalen – men ikke på annet vis enn at de konverterte den ulovlige klausulen til en muntlig «gentlemens agreement».
– Vi som klubb står ved de avtalene som er gjort – uansett hvem som har gjort dem, sier Jan Thomas Birkeland.
Bekrefter Barcelona-avtale
I dag har Oppegård Avis avslørt at den nå 16-år gamle spissen Martine Fenger er svært nær å bli klar for Barcelona. I flere dager har vi snakket en rekke kilder tett på klubben. Flere av dem har pekt oss i retning av at det det finnes en «hemmelig side-avtale», som gjør at Barcelona kan hente Fenger til langt unna markedspris.
Mandag morgen fikk Oppegård Avis muligheten til å avstemme våre opplysninger med tre av dagens KIL-ledere. I et møte med avisen stilte både Kolbotn ILs daglige leder Jan Thomas Birkeland, styremedlem i Kolbotn Fotball Kvinner, Arne Erik Rønningen og Kolbotn Fotball Kvinners daglige leder, Rune Holter.
I møtet bekrefter klubben at det finnes en muntlig avtale mellom Team Fenger og Kolbotn IL om å slippe spilleren til Barcelona dersom storklubben ønsker hennes tjenester. Jan Thomas Birkeland avviser imidlertid på det sterkeste avviser at det er snakk om en «hemmelig» side-avtale.
– Det er ikke noe hemmelig sideavtale. Det har aldri vært noe hemmelig sideavtale. Det er viktig å presisere, sier Birkeland.
– Så dette har vært kjent i hele klubben, spør Oppegård Avis?
– Nei, men at den ikke er kjent i hele klubben, er ikke det samme som å si at den er hemmelig. Det har ikke vært noe hemmelig sideavtale, sier Birkeland.
Ikke hemmelig, men ikke kjent
– Hva slags avtale er det da?
– Det er som jeg sier, en bonusavtale som ble inngått med spilleren i sin tid.
– Er avtalen skriftlig?
– En bonusavtale må være skriftlig, sier samme mann.
– Inkluderer en bonusavtale en åpning for eller en klausul om salg hvis en klubb kommer på banen?
– Klausuler om overganger og diktering av pris er ikke lovlig i Norge, sier Birkeland.
– Hvorfor har vi da kilder som sier at Martine Fenger kommer til å selges til Barcelona for en «slikk og en ingenting», når hun har en treårsavtale med Kolbotn og er regnet som et av Europas største spisstalenter?
– En klausul om overgang til en annen klubb er ikke lov i Norge. Ergo måtte vi ta et valg da vi ble kjent med situasjonen. Det valget ble at klausulen måtte tas bort fra bonusavtalen. Det var valget vi tok, sier Birkeland.
Juridisk vurdering
– Når fant dere ut dette?
– Det er irrelevant. Det vi gjorde var å ta den klausulen bort. Så er det sånn at vi som klubb, vi står for de avtalene som vi gjør. Enten det er vi eller andre som har tatt de valgene. Vi har stått for en avtale som er inngått med Jens Wenzl, med spilleren og hennes foreldre, siden hun er under myndighetsalder. Vi som klubb står for de avtalene vi gjør, så ja vi har en avtale som er inngått etterpå, hvor klausulen er tatt bort og vi står for det som er gjort tidligere, og vi har en gentlemans agreement, ja. Jeg har kalt det det. Jeg vet ikke hvordan du har fått den opplysningen, for jeg har kun brukt det ordet i en e-post til hovedstyret. Så det er saken, sier Birkeland og presiserer:
– Hvis Martine Fenger kan gå til Barcelona før hun fyller 17 (dette skjer i oktober red. anm), så får klubben et antall penger for det. Det er ikke 50.000, men det er en lav sum penger, sier Birkeland.
– Er det mindre enn 50.000 kroner?
– Det sier jeg ikke, men det er en sum som åpenbart ikke representerer verdien til Martine Fenger, gitt at hun er god nok til å spille for Barcelona. Men det er irrelevant, sier han.
– Så det finnes en muntlig avtale om dette?
– Ja. Det er en muntlig avtale inngått i etterkant. Verken mer eller mindre. Og hvis du lurer på om vi har hatt en juridisk vurdering av dette, så er svaret at vi har diskutert dette inngående med Norges Fotballforbund. Inngående, sier Birkeland.
Merkelig
Flere av avisens kilder finner det merkelig at den hardt prøvede klubben vil gå med på en slik klausul. Spesielt rart er det at de samme premissene ble avtalt muntlig, etter at den skriftlige avtalen viste seg å ikke være lovlig.
– Birkeland, kan du kan fortelle litt mer om de inngående samtalene med Norges Fotballforbund og hvordan dette er vurdert rent juridisk? Er for eksempel en muntlig side-avtale viktigere å forholde seg til enn en godkjent skriftlig kontrakt?
– Jeg kommer ikke til å gå i detalj på de samtalene, men alle vet at en muntlig avtale i utgangspunktet er like bindende som en skriftlig. Denne avtalen, hvis Kolbotn hadde stått for det vi lovte den gangen, og gjorde alt riktig, så kan det hende at Martine Fenger aldri hadde gått til Kolbotn, sier Birkeland.
Og da er vi inne i kjernen av saken. Etter det Oppegård Avis erfarer var det nettopp lovnaden om en overgangsklausul til Barcelona med lav sum, som gjorde at Team Fenger valgte Kolbotn sommeren 2022. Interessen var nemlig markant fra både norske og internasjonale klubber, og en slik klausul var sannsynligvis lokkemiddelet som gjorde at valget falt på Kolbotn.
MER FRA INTERVJUET MED KLUBBEN HER (+):