Anmeldte bålbrenning hos Amundsen
Museene i Akershus har anmeldt et forhold der flere personer tente opp et bål inne i lysthuset ved Roald Amundsens hjem på Svartskog.
– Vi ser svært alvorlig på denne hendelsen. Bare flaks gjorde at ikke en nasjonalskatt gikk opp i flammer, skriver Museene i Akershus (MiA) i en pressemelding onsdag.
Det var kvelden 16. januar at flere personer slo seg ned i hagen til den verdensberømte polfareren på Svartskog. Ved 21-tiden tente de opp et bål inne i det gamle lyshuset til Amundsen, og der holdt de det gående fram til godt ut på natta. Området er videoovervåket og opptakene fra hendelsen er overlevert til politiet i Follo. Ved halv to-tiden forsøkte personene å slukke bålet med snø, før de forlot stedet. De etterlot blant annet en full vedsekk.
– Det virkelig skumle er at videoopptakene viser at bålet blusset opp igjen straks etter at personene hadde forlatt stedet, og det fortsatte å brenne i bortimot en time til, skriver museet i pressemeldingen.
En nasjonalskatt
Roald Amundsens hjem står slik polfareren etterlot det da han forsvant i Arktis i 1928. Det har vært et museum helt siden 1934 og bygningene, inkludert lysthuset, er fredet av Riksantikvaren. Lysthuset står under store trær, kun 15 meter fra hovedhuset, og en brann i lysthuset kunne lett ha spredd seg på eiendommen.
MiA viser til at det i 1938 brant ved Roald Amundsens hjem.
– Forholdene var omtrent de samme som for tre uker siden. Det var en kald januardag og isen lå på fjorden. Det oppsto brann i bryggerhuset, også kalt «Bettys hus», og dette brant ned til grunnen. Den gang klarte ikke redningsmannskapene å komme ned den bratte kleiva til husene, og med is på fjorden var det ikke vann tilgjengelig derfra heller. De samme utfordringene gjelder for brannslukking i dag. Kleiva er like bratt og svingete, og med is på fjorden kommer heller ikke brannbåten til, skriver museet i pressemeldingen.
Henlegger saken
Ifølge MiA henla politiet saken 2. februar.
– For museets del er det heller ikke et stort poeng med straffeforfølgelse. Det viktigste for oss er å bevisstgjøre folk om risikoen som følger av å tenne opp bål i og nær de uerstattelige kulturminnene vi forvalter, sier museet i pressemeldingen.