Åpner Sentrum bakeri i morgen
Endelig får Kolbotn sentrum sitt eget bakeri! Baker Styrmir Johannsson (35) gleder seg til Sentrum bakeri åpner dørene førstkommende fredag.
– Det blir et ordentlig håndverksbakeri med en blanding av islandske og norske bakervarer som for eksempel skillingsboller (islandske kanelsnurrer), flere typer søt bakst, islandsk rugbrød som stekes på lav varme, surdeigsbrød uten gjær, italiensk hvetebrød med tranebær og valnøtter, solsikkebrød, müslibrød, trekornsbrød og loff, sier baker Styrmir Johannsson.
35-åringen, som er bosatt i Asker, er utdannet baker fra Island. Før Johannsson kom til Norge, jobbet han som baker på Island i tolv år. De siste fire årene har han jobbet på Lampeland Bakeri og Konditori i Kongsberg.
Drives av norsk-islendere
Fiskehuset, som drives av en norsk-islandsk familie på åtte, har vist seg å bli en suksess på Kolbotn siden det åpnet for tre år siden.
– Nå utvider vi med et bakeri. Ideen fikk vi for to år siden, men den lot seg ikke realisere før tidligere i år. Først oppdaget vi at det ikke var nok strøm i lokalene, og så måtte vi legge saken på is da vi fikk vite om at Sentrums- bygget skulle rives, sier daglig leder Gulla Johannesdottir (47).
Til tross for usikkerheten rundt fremtiden til Sentrumsbygget, ville norsk-islendingene likevel satse på et bakeri. Etter flere måneders arbeid med lokalene og mye papirarbeid, står alt klart til den store dagen.
Les også: Slik kan det bli på Kolbotn
25 kvadratmeter
Bakeriet, som er bygget vegg-i-vegg til Fiskehuset i et lokale på 25 kvadratmeter, har endelig blitt realitet.
Noe av bakervarene blir stekt i vanlig ovn og noe i steinovn, ifølge Johannsson. Det skal satses stort på flere typer søt bakst.
I bakeriet vil du finne alt fra islandsk ostesløyfe, wienerbrød og boller til marsipan-, sjokolade-, oste-, gulrot- og napoleonskaker.
– Når det gjelder prisnivået, vil vi ikke legge oss for høyt. En marsipankake for åtte personer vil for eksempel koste rundt 300 kroner.