LOKALT NÆRINGSLIV
Sliter med skyhøye strømpriser
– Vi forsøker å spare strøm der vi kan og har gjort en del grep for å minske forbruket, men det er nesten nytteløst fordi det er ikke mulig å bake brød på bare luft og kjærlighet, sier Johannes Larusson, daglig leder for Sentrum bakeri Kolbotn.
Sentrum Bakeri, som drives av en norsk-islandsk familie på åtte, har vist seg å bli en suksess på Kolbotn siden det åpnet i Kolbotnveien 7 for drøye fire år siden. For å effektivisere driften har lokalene til bakeriet nylig blitt slått sammen med lokalene til Fiskehuset, som har vært drevet av den samme familien siden 2015.
– Hvordan håndterer dere de økte strømkostnadene?
– Vi har jobbet beinhardt gjennom pandemien, men håpet om bedre tider forsvant vel like fort som det tar å tømme et vannmagasin. Vi forsøker å spare strøm der vi kan og har gjort en del grep for å minske forbruket, men det er nesten nytteløst fordi det er ikke mulig å bake brød på bare luft og kjærlighet, sier Johannes Larusson, daglig leder for Sentrum bakeri Kolbotn.
Han påpeker også at det ikke bare næringslivet, men også kundene som blir påvirket av de elleville strømprisene.
– Det finnes en smertegrense for alle våre kunder i forhold til pris på produktene siden alle disse økte kostnadene på strøm, bensin og råvarer påvirker kjøpekraften hos alle, sier Larusson.
Måtte si opp ansatte
– Det er en presset situasjon og vi sparer der vi kan. Vi har dessverre måttet si opp flere ansatte og redusere antall produkter, men skal fortsette å sikre høy kvalitet for kundene. Lønnskostnadene må dessverre ned, for strømregningen kommer uansett. Det er de harde realitetene og det tærer på i hverdagen, sier Larusson.
– Hva forventer dere fra regjeringen?
– Statsminister Støre og hans regjering må levere en pakke som sikrer stabile rammevilkår for næringslivet. Det betyr ikke at vi skal få noe gratis eller på billigsalg. Vi forventer vel uansett skyhøye kostnader det kommende året sammenlignet med fjoråret, men vi må da kunne produsere mat til egen befolkning. Eller mener de kanskje at alt skal importeres? Eventuelt må regjeringen gjerne fortelle oss hva både brød og skolebrød skal måtte koste hvis det skal produseres i Norge, sier Laursson.
Forventer mer av politikerne
Daglig leder for det lokale bakeriet beklager den sarkastiske undertonen, men understreker at det ikke holder at politikerne bare følger nøye med situasjonen som rammet befolkningen så hardt.
– De siste ukene og månedene har det vært en del debatter på tv og artikler fra representanter fra regjeringen om at næringslivet i Norge generelt sett gjør det veldig bra og at det er normalt at noen går under i næringslivet. Det er noe alle vet og selvfølgelig vet vi at slik er det under normale omstendigheter, men det har ikke vært normale omstendigheter i lang tid nå, sier Laursson.
Han tviler på om regjeringen skjønner hvor mye bedrifter har slitt og måttet ofre for å få ting til å gå rundt.
– Det er sørgelig å tenke på at hjelpen til oss vil kanskje måtte komme utenfra, der Europakommisjonens president Ursula von der Leyen sier at spillereglene i kraftmarkedene må endres. Det gjenstår bare å se hva det blir og om det vil ha effekt her i Norge, sier han.
Bekymret for bakerbransjen
Situasjonen med Sentrum bakeri Kolbotn er ikke unik. Mange andre små og mellomstore bakeribedrifter i Norge befinner seg i dag i en dramatisk situasjon, og for mange er det kritisk at det kommer en snarlig løsning om de ikke skal se seg nødt for å legge ned virksomheten.
Det sier direktør Gunnar Bakke i Baker- og Konditorbransjens Landsforening (BKLF). Han er bekymret for bakerbransjen, som er en svært energikrevende bransje. Bakerovnene bruker mye strøm, og det sammen gjør andre maskiner og fryse- og kjøleskap i bakeriene.
– Samfunnsviktige aktører
– I tillegg til at strømregningen har tre- eller firedoblet seg, har prisene på drivstoff og råvarer steget betraktelig. Spesielt melprisene har gått opp uforholdsmessig mye grunnet krigen og dyrere kunstgjødsel. Forut for dette hadde vi to år med pandemi og nedstengninger. Derfor er jeg veldig opptatt av at strømpakken som nå kommer må være rask, effektiv og ubyråkratisk som mulig, sier Bakke til NTB.
Han forventer at regjeringen tar med bakeriene i strømpakken.
– De er samfunnsviktige aktører som produserer og leverer mat til det norske folk. Saken handler mer om fordelingspolitikk enn støtte til næringslivet. En løsning må nå på plass og den må være treffsikker, sier Bakke.