Orgel-minikonsert fra Sofiemyr kirke!
Bernt spiller opp for oavis.nos lesere!
Sett på lyd og kos deg! Kantor Bernt Nordset drar i gang orgelet i Sofiemyr kirke for en eksklusiv minikonsert!
Søndag den 15. oktober var det klart for kantor Bernt Nordsets siste arbeidsdag bak orgelet i Sofiemyr kirke.
Den erfarne kantoren som har spilt i snart fire tiår, skal nå pensjonere seg, men før han gjør det, gir han en eksklusiv, liten minikonsert for leserne av oavis.no!
– Flott orgel
Bernt Nordset elsker musikk, og han er en mester på tangentene. Orgelet han har traktert i Sofiemyr kirke er et mesterstykke i seg selv!
– Et godt orgel, det synger, vet du, sier han.
Les også: Tar det piano med ny musikk
– Orgelet er, og vil i mange år fremover ha en viktig plass i kirken, det tror jeg. Nå har vi fått mange slags supplementer, som både band og ferdig innspilt musikk, men orgelet bærer en gudstjeneste som en stemme, og bidrar til at stemmene bæres på musikken. Det er jo et helt spesielt håndverk, og jeg kan ikke tenke meg en dag i kirken uten det, sier han.
PS! Saken fortsetter under bildet!
Mesterstykke
Når vi ber kantoren spille for leserne våre, har han valgt monsterhiten Toccata & Fuge d-moll av Johan Sebastian Bach, et stykke som alle drar kjensel på fra første tone. Dette er liksom låten som definerer kirkeorgel og all dets storhet!
Stykket er sannsynligvis verdens mest kjente musikkverk komponert for pipeorgel. Tradisjonelt er det blitt tilskrevet Johann Sebastian Bach, som et ungdomsverk fra hans tid i Arnstadt en gang mellom 1703 og 1707. Enkelte musikkforskere har dratt fram momenter som taler mot at Bach er opphavsmannen, men den anerkjente Bach-eksperten Christoph Wolff hevder at trekk ved komposisjonen som er utypiske for Bach kan forklares med at dette er et ungdomsverk, ifølge Wikipedia.
Les også: Se livekonsert med Vegard Schow - eksklusivt
Det er også blitt hevdet at det kan dreie seg om en omarrangering av en komposisjon for fiolin.
Komposisjonen består av to satser: en toccata, det vil si et preludium (forspill) med hurtige løp og fulltonende akkorder, og en tilhørende firstemmig fuge. Satsene er nært sammenknyttet motivisk og harmonisk.
PS! Klikk play i videovinduet øverst i saken, og nyt mesteren med mesterverket på mesterverket i aksjon - bare på oavis.no!