Får betydelig færre doser av AstraZeneca-vaksinen
Norge får betydelig færre AstraZeneca-vaksinedoser enn tidligere forventet. Det er dårlig nytt for Nordre Follo, som ved hjelp av denne vaksinen hadde håpet på å bli ferdig med massevaksinering av innbyggerne i slutten av juni.
Norge har opsjon på fire til fem ulike vaksiner mot covid-19. Per i dag er det kun to vaksiner som har fått en betinget godkjenning av Europakommisjonen: Vaksinen til BioNTech/Pfizer (Comirnaty) og vaksinen til Moderna, men den sistnevnte gis kun til Oslo.
Nordre Follo hadde store forventninger til den tredje koronavaksinen, utviklet av britisk-svenske selskapet AstraZeneca.
Opprinnelig var Norge forespeilt en leveranse i februar-mars på 2 millioner doser hvorav 1.120 000 doser skulle leveres i februar. Ved en betinget godkjenning av vaksinen den 29. januar, kunne vaksineringen begynne rett etter.
– Hvis vi får denne vaksinen i februar, kan vi bli ferdig med massevaksinering av innbyggerne i hele Nordre Follo i slutten av juni, sa Monica Viksaas Biermann, programleder for vaksinering og assisterende kommuneoverlege i Nordre Follo, til Oppegård Avis for fire dager siden.
Kun 200.000 istedenfor 1.120.000 doser i februar
I går ble FHI informert av AstraZeneca at Norge skulle få betydelig færre doser av denne vaksinen enn tidligere forventet, og det ble varslet om en forsinkelse av denne leveransen. Reduksjonen gjelder for hele Europa og skyldes en feil under produksjonen.
– Nå forventer vi å motta i underkant av 200.000 doser i løpet av februar, med ytterligere leveranser i mars og framover, sier direktør Camilla Stoltenberg ved Folkehelseinstituttet (FHI).
FHI arbeider nå med å avklare de konkrete volumene av AstraZeneca-vaksinen som Norge vil motta.
– Vi har allikevel tro på at antall vaksinedoser til Norge vil øke fremover, sier Stoltenberg.
Vurderer fortsatt regional skjevfordeling
– Det er ikke aktuelt å flytte Nordre Follo eller noen andre kommuner fremover i vaksinekøen, sa Preben Aavitsland, overlege i Områdeledelsen for Smittevern, miljø og helse ved Folkehelseinstituttet (FHI), sa fredag denne uken etter at utbruddet med mutasjonssmitte ble påvist i vår kommune.
Siden den gang har FHI fått mange spørsmål om muligheter for opptrapping av vaksinasjon i Nordre Follo og den utsatte regionen.
Geir Bukholm, smitteverndirektør ved FHI, sier i dag at blant forholdene de har vurdert er smittepresset i Oslo og kommunene rundt Oslo sett opp mot andre regioner i landet.
– Vi vurderer fortsatt om det er grunnlag for å foreta en regional skjevfordeling av vaksiner. For å komme til en endelig beslutning, må vi få bedre oversikt over utbredelse av virusvarianten i dette området og hvordan smittespredningen med den engelske varianten er i resten av landet, sier Bukholm.
Les også: 11 nye tilfeller av mutert virus i Nordre Follo
– Vi venter nå på analyser av flere virusprøver som kan være knyttet til utbruddet av den engelske varianten av viruset i Nordre Follo. Vi vil snart kunne ha et bedre bilde av utbredelsen av den engelske virusvarianten i Oslo og kommunene rundt Oslo, og vil dermed gjøre bedre vurderinger av om endringer i vaksinefordelingen er hensiktsmessig. Vi vil ikke gjøre slike endringer forhastet, legger Bukholm til.
– Krevende vurdering
På sin hjemmeside påpeker FHI at vaksinene gir god beskyttelse mot covid-19-sykdom.
– Det er viktig at personer med økt risiko for alvorlig sykdom får tilbud om vaksine. Vaksinene forkorter sykdomsforløpet, minsker symptomer og kan dermed indirekte redusere smittsomhet noe blant de vaksinerte. Det er ikke dokumentasjon for at vaksinene beskytter mot å bli smittet. Det er også usikkert om vaksinen beskytter mot at den vaksinerte smitter videre, sier Bukholm.
Han minner om at antall tilgjengelige vaksinedoser er begrenset.
– Skjevfordeling av dosene for å beskytte flere i risikogruppene i et utvalgt område vil gå på bekostning av vaksinasjon av risikogrupper i andre områder. Det gjør vurderingen krevende, sier Bukholm.
Fire til seks uker
Husk også at vaksinene gir full beskyttelse først en til to uker etter andre dose, det vil si fire til seks uker etter oppstart av vaksinasjon.
En del beskyttelse vil kunne inntre 10 til 14 dager etter første dose, men hvor godt beskyttet den vaksinerte er etter bare én dose er foreløpig usikkert, særlig hos eldre personer og de med nedsatt immunrespons.
– Effekten av økt vaksinasjon i forbindelse med utbrudd vil først komme flere uker etter at tiltaket er iverksatt. Andre smitteverntiltak har raskere og bedre effekt på kort sikt, avslutter Bukholm.
Satt 599 vaksinedoser hittil
Flere lesere har reagert på at, ifølge VG.no, er det nå satt kun 652 doser av Pfizer-vaksinen i Nordre Follo, mens kommunen er tildelt minst 1280.
– Hva skyldes dette?
– Disse tallene stemmer ikke med det antallet vi har fått hittil. Vi har fått totalt 96 hetteglass. Ut av disse har vi fått 599 vaksinedoser (seks til syv doser ut av ett hetteglass) i løpet av de første tre ukene i januar. Vi har ikke fått doser for uke fire ennå, sier kommunikasjonsrådgiver Grø Strømsheim i Nordre Follo kommune.
- Uke 1: 35 hetteglass (220 doser)
- Uke 2: 34 hetteglass (216 doser)
- Uke 3: 27 hetteglass (163 doser)
Oppegård Avis har skrevet at kommunen har cirka 45.300 innbyggere fra 18 år og oppover. Hittil har kun 1,32 prosent av disse har blitt vaksinert med første av de totalt to dosene.
Kan bli smittet av mutert virus etter vaksinering
Ifølge en ny studie kan det være mulig å bli smittet av en ny type coronavirus, selv om man tidligere har vært smittet av Covid-19 eller har fått vaksine, skriver CNN.
– Det er alarmerende, sier Penny Moore, professor ved det sørafrikanske folkehelseinstituttet og en av forskerne bak studien til CNN.
En av de nye typene coronavirus er den muterte varianten oppdaget i Sør-Afrika, som nå har spredd seg til flere land. Moore mener likevel at man burde ta vaksinen, da den er effektiv mot andre typer av viruset. De tror også at vaksinen gir en viss beskyttelse mot nye typer coronavirus.
Virker mot mutasjonene
Legemiddelfirmaet Moderna, som står bak en av de to så langt godkjente coronavaksinene i Norge som gis kun til innbyggerne i Oslo, opplyser at deres vaksine også fungerer mot mutasjonene i viruset som har dukket opp i Storbritannia og Sør-Afrika, ifølge VG.
De skriver videre at Moderna har en dårligere effekt mot den sørafrikanske mutasjonen. Derfor planlegger selskapet å utvikle en ny versjon av vaksinen.