Elgen fikk leve
Men skogens konge i Grønliåsen kan være farlig.
Fredag gikk Oppegård kommune ut med klar melding til innbyggerne: Elgene i Grønliåsen kan være farlige. Hold deg på god avstand – minimum 50 meter.
Forrige fredag formiddag var de tre beryktede Grønliåsen-elgene på ferde blant folk. En elgku med to årskalver ble litt for nærgående for en forbipasserende jogger, som tilkalte viltnemnda, etter å ha truffet på dem bak blokkene i Gimleveien. Da Oppegård Avis kom til stedet, var de to viltnemnd-veteranene, Knut Thorstensen og Rune Andersen, på plass.
– Vi vil veldig gjerne få jaget dem bort, så vi kommer til å forsøke å avfyre et skremmeskudd først. Vi er ingen avlivingsnemnd og vil helst ikke skyte friske dyr, men i dette tilfellet kan det bli aktuelt hvis vi ikke får noe respons, informerte Andersen.
Slapp unna
Elgene har vandret i områdene over lengre tid og viste ikke særlig tegn til å flytte på seg, selv etter skremmeskuddene var avfyrt. Både Thorstensen og Andersen ønsket en lykkeligere slutt enn å ta livet av elgene og dermed ble brannvesenet innkalt for å forsøke å spyle elgene oppover i skogen, vekk fra folk.
Det ble ikke nødvendig med spyling. Med hjelp av Follo Brannvesen klarte viltnemnda å skremme elgene såpass langt opp i skogen at de slapp med skrekken denne gangen.
Utfordrende
Arild Burud, leder i Viltnemnda i Oppegård, sier det er vanskelig for elgen å komme seg ut når den først har kommet seg inn i kommunen.
– Det er så mange barrierer, som Kolbotnvannet, Gjersjøen og viltgjerdene langs E6. Vi er en lang og smal kommune med langsgående barrierer for viltet, og samtidig følger all bebyggelse de samme linjene. Det gjør at når store dyr som elg kommer inn i Oppegård har de en nord-sør linje de kan gå langs, og så fort de trekker ut østover eller vestover, møter de bebyggelse eller annen barrierer som hindrer, sier han.
Selv om elgen fikk leve denne gang, er det svært sannsynlig at den finner veien mot folk igjen, og da kan enden på visa dessverre bli annerledes. Viltnemnda håper elgene selv finner veien til større skogsområder.
Vis aktsomhet
Burud maner folk som oppholder seg i skogen til å vise aktsomhet og å følge med. Møter man elgen, skal man holde avstand.
– Snu gjerne og gå en annen vei. Elgen hører til i skogen. Vi må finne oss i at den er der, det er elgens område. Folk får heller ta ut øreproppene og bruke øynene litt bedre når de er ute i skogen.
Ifølge Burud er elgens første instinkt å stå stille når det kommer mennesker, men kommer man for tett på og elgen blir skremt, kan den enten rømme eller angripe
– Det er en vurdering dyret gjør på instinkt der og da. Hvis kua for eksempel er gravid kan det føles tryggere å angripe enn å rømme.
– Jeg må også benytte anledningen til å minne om at det er båndtvang i disse tider. Har du med deg bikkja di på løpetur i skogen, hold den i bånd. En løs hund kan fort bite i stykker en elgkalv eller rådyrkje som prøver å gjemme seg, sier Arild Burud.
Hele advarselen til kommunen finner du her (ekstern lenke).
Ved akutte behov kan vilvakta kontaktes på: 66 81 89 00.