– Det å få jobb var mye vanskeligere enn det å jobbe

De faste spaltistene i «Slik har vi det nå» har ferie, og vi har fått inn noen litt yngre sommervikarer. Førstemann ut er Anea Boye Eldor (19), som skriver om nettopp det å få seg sommerjobb. Og hun har en klar oppfordring til alle som ansetter unge mennesker.

Publisert Sist oppdatert

NB: Dette er et debattinnlegg og gir uttrykk for skribentens meninger. 

Skrevet av Anea Boye Eldor 

Fellesferien har nå endelig startet, men for mange unge betyr ikke det å ha fri. Det er nemlig noen som må ta over slik at landet fortsatt fungerer. Selv bruker jeg ferien til å ta toget inn til Oslo hver dag for å komme meg på sommerjobben som kafevert på Norsk Folkemuseum.

Det er ingen tvil om at service kan være et slitsomt og vanskelig yrke. Likevel var det å få jobb mye vanskeligere enn det å jobbe. I løpet av søkeprosessen har jeg mistet telling på hvor mange søknader jeg har sendt. Det blir mange avslag på søknadene, men kanskje enda mer demotiverende er alle søknadene man aldri får svar på. Det kan også virke ganske håpløst når man stiller til intervju og får høre at det var flere hundre søkere. 

Så hvordan får man egentlig en sommerjobb når man har lite jobberfaring?

Søk!

Det er vanskelig å få jobb uten å søke. Til slutt må det jo treffe, og man trenger kun ett «ja», til tross for de 50 «nei» man får. Selv jobber man tror man ikke er kvalifisert til må man søke på. 

Stillingen jeg fikk utlyste de med ønske om noen med erfaring med IK-mat og førerkort. Jeg har ingen av delene, men fikk likevel jobben.

Alt skal med på CVen

Det er ikke bare formelle jobberfaringer man kan sette på CVen. Enten man har vært i elevrådet eller vært barnetrener kan dette skrives på CVen. Selv om man ikke har jobberfaring, har mange brukt fritiden på andre ting, og det er viktig å vise!

Vær fleksibel

Jobbmarkedet er tøft å komme inn på når man ikke kjenner voksne som kan hjelpe. Derfor kan man ikke være for kresen. Av erfaring vet jeg at man kan trives godt i en jobb man ikke hadde sett for seg. Mange arbeidsgivere ser også etter noen som har en fleksibel sommerferie. Man kan dermed ikke forvente å få fri i fellesferien.

I Oppegård er vi heldige som ligger såpass nær Oslo, hvor jobbmarkedet er større. Til slutt ble det jo sommerjobb på meg i Oslo, selv om det fort kan ta en time inn dit.

Vær også forsiktig

Fra lavere timelønn til dårlige arbeidsforhold, ungdommer desperate etter jobb er dessverre lette å utnytte. Man skal derfor ikke være alt for fleksibel. Det er viktig å se nøye gjennom jobbkontrakten før man signerer, og gå gjerne gjennom med en forelder.

Jeg kan også anbefale å bli medlem i en fagforening, slik at man ikke står alene dersom en situasjon oppstår. Det kan også være nyttig å sjekke at arbeidsgiver følger tariffavtalene som er på plass. Som ung er det også lurt å lese seg opp på arbeidsmiljøloven for å unngå dårlige arbeidsforhold.

Med dette vil jeg også komme med en oppfordring til alle som ansetter unge mennesker. Tør å satse på noen du ikke kjenner fra før av! 

En jobb må bli den første for alle. Ungdom uten jobberfaring er minst like motivert og arbeidsdyktig som andre.

Powered by Labrador CMS