Eldreomsorg i Nordre Follo: Kvaliteten skal opp, forskjellene skal ned
Eldre skal få trygghet og verdighet. Flere ansatte og tettere oppfølging kan være nøkkelen.
NB: Dette er et debattinnlegg og gir uttrykk for skribentens meninger.
«Eldre skal være sjef i eget liv og det skal være trygt og godt å bli eldre i Norge.»
Dette var hovedbudskapet fra helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) da han innledet om eldreomsorg 4. november. (Hele foredraget og samtalen ligger ute på Spotify her som podcast, om du vil fordype deg i temaet).
I Nordre Follo har vi mange gode eksempler på eldre som inspirerer oss. Ta for eksempel gjengen som trener sammen på «Sterk og stødig» på Tårnåsen aktivitetssenter, som sprer god folkehelse, smil og varme. Eller Anne-Grethe Eriksen, som leder Kolbotn pensjonistforening og som står på aktivt i lokalsamfunnet for elders sak. Og ikke glem vår tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF), som er kjent for sitt internasjonale engasjement og gode dialog-møter i Sofiemyr kirke.
Likevel er det få aktiviteter som kan måle seg med Nordre Follo demens-kor. Koret har øvelser på Tårnåsen Aktivitetssenter tirsdager fra 15 – 17.
Vi eldes med stil
Min farfar, Sverre Therkelsen, skrev dikt og aforismer, og gav blant annet ut samlingen «Vi eldes med stil – eller når tørrgrana blomstrer» . Hans skråblikk på hverdagslige ting har lært meg å sette pris på øyeblikkene vi opplever i det daglige. En god formulering eller et vittig øyeblikk blir fort til en god historie.
Men akkurat dette med å eldes med stil er nå en trend som har slått til for fullt. Ifølge SSB bor det mer enn 2.900 folk over 80 år i vår kommune, og faktisk er 488 i Nordre Follo over 90 (!) år.
I vårt nabolag opplever mange en god alderdom, samtidig som vi alltid må fortsette å utvikle tjenestene bedre for å gi best mulig omsorg til de som trenger det. Av og til dukker det opp eksempler på ting som ikke er bra – som for eksempel Arve (74) som til tross for at han hadde amputert ett ben fikk beskjed om at han måtte vente ett år på elektrisk rullestol. Heldigvis hjalp en gammel elev Arve med å få tak i elektrisk rullestol, så han har alt vært ute på tur.
Historien om selve livet
I den kjente diktsamlingen Den kapsejsade himlen fra 1984 skriver den svensk-norske språkforskeren Stig Johansson:
Alla dessa dagar som kom och
gick,
inte visste jag att det var livet.
Og noen ganger kan det være vanskelig å fatte at alle disse øyeblikkene vi opplever hver dag – at det i sum er livet. Summen av alt, brutt ned i sekunder, timer og år. Mange vil kanskje si at det viktigste i livet er familien, venner og helsa. Trygghet er helt avgjørende for at vi skal kunne oppleve gode dager og utvikle oss hele livet.
Men det har ikke alltid vært hundrevis av 90-åringer i Nordre Follo. I 1820-årene var forventet levealder i Norge 45 år for menn og 48 år for kvinner, ifølge forsker Marianne Tønnesen som er fagansvarlig for demografi hos Store Norske Leksikon. Hundre år senere, i begynnelsen av 1920-årene, var tallene økt til 60 år for menn og 63 år for kvinner – altså 15 ekstra leveår. Nye hundre år senere, i 2020, var forventet levealder i Norge på 81,5 år for menn og 85 år for kvinner – ytterligere mer enn 20 ekstra leveår.
Og den positive utviklingen vil fortsette fremover: Ifølge perspektivmeldingen skal vi (i gjennomsnitt) leve seks år lenger i 2060 og blir 700.000 flere eldre. At vi lever lenger skyldes blant annet et helsevesen i verdensklasse og at vi lever sunnere.
De ekstra leveårene er selve bonusen vi har av å leve i en velutviklet velferdsstat. Ikke alle i verden er like heldige som oss. Her får vi hjelp når vi trenger det, har et sikkerhetsnett og kan «levva livet» som Åge ville sunget det.
Men samtidig som vi blir flere eldre blir vi også færre som kan være med å jobbe for å holde hjulene i gang. Fremover må vi derfor sikre en omstilling for å klare å yte like gode tjenester til våre innbyggere som vi har gjort frem til nå.
For store forskjeller i hjelpen som gis
Selv om det er mye god eldreomsorg i vår kommune, ser vi store forskjeller mellom kommunene og sykehjemmene i Norge. Vi hører for ofte om eldre og pårørende som opplever utrygghet i møte med omsorgstjenestene.
For å løse disse utfordringene, mener vi i Arbeiderpartiet at det er viktigere å investere i en bærekraftig eldreomsorg enn å gi store skattekutt til de rikeste. Vi har nylig sørget for flere milliarder til kommunene for å hindre kutt i eldreomsorgen. Lokalt i Nordre Follo går vi også inn for en trygg økonomisk styring som kan sikre gode tjenester i kommunen og god bemanning i eldreomsorgen. Det må husholdes godt og vi må se på nye inntektskilder for å gi et godt tilbud til alle.
Mer tid og bedre bemanning
God kvalitet i omsorgstjenestene krever bedre bemanning og mer tid til den enkelte. Det er viktig med hele faste stillinger og riktig kompetanse blant de ansatte.
Vi må sikre nok sykehjemsplasser og omsorgsboliger, samt skape aldersvennlige lokalsamfunn. De fleste ønsker å bo hjemme så lenge som mulig, og vi må gjøre det mulig med hjelp fra flinke fagfolk og trygghetsteknologi.
For å skape en trygg og god eldreomsorg for alle, må vi heve kvaliteten i tjenestene og redusere forskjellene. Det er vårt ansvar som samfunn å sikre at våre eldre blir sett, hørt og tatt vare på.
Derfor skal eldre alltid være sjefen i eget liv.
For Arbeiderpartiet er det avgjørende at alle skal oppleve trygghet. Det skal være trygt og godt å bli eldre i Norge.