Fra Sofiemyr til Svalbard
Fikk nytt liv på Svalbard
For ni år siden tok Tore Bratlien (63) fra Sofiemyr sitt livs viktigste valg og søkte på jobb i en av verdens nordligste faste bosetninger.
– Sliter du med å finne en jobb der du bor, ikke vær redd for å søke muligheter langt unna. Det kan forandre livet ditt for alltid. Det er også gøy å utvide kompetansefeltet og oppleve nye steder, sier Tore Bratlien.
Han har jobbet som elektroingeniør og serviceeliktriker i Stor Oslo siden 1978. Det var mye bilkjøring i forbindelse med jobben siden den gang. I 2008 var han sliten av arbeidslivet i Oslo. Han følte at han kastet bort mye av livet sitt av å sitte i bilkø, med forurensingen og alt annet det innebærer.
– Sliter du med å finne en jobb der du bor, ikke vær redd for å søke muligheter langt unna.
Tore Bratlien
Søkte to år på rad
Tilfeldigvis leste Tore Bratlien en annonse om en ledig stilling på Troll forskningsstasjon i Antarktis. Hvert år lyser de ut fem-seks ulike stillinger.
– Jeg har alltid drømt om å oppleve spektakulær natur, og følte at jobben i Antarktis kunne oppfylle denne drømmen. Min kone var innforstått med det og støttet meg fullt ut. Jeg skrev en søknad og sendte den til Norsk Polarinstitutt, men fikk ikke jobben. I etterkant fikk jeg vite at det var 300 søkere på stillingen, sier han.
– Jeg har alltid drømt om å oppleve spektakulær natur.
Tore Bratlien
Sofiemyrmannen ga ikke opp og søkte på nytt året etter. Han fikk ikke napp ved andre forsøk heller. I 2010 ble han sykmeldt i åtte måneder.
– Det var tydelig at jeg var utslitt og hadde behov for endringer. Jeg ønsket å komme meg vekk fra det livet i byen. Etter hvert ble jeg frisk og begynte å jobbe igjen i 2011, men drømmen om jobben i Antarktis forsvant ikke, sier Tore Bratlien.
Starten på eventyret
Det var da Tores kone, Ragnhild, visste ham en annonse om en ledig stilling i Ny-Ålesund på Svalbard, og hun foreslo at han skulle søke på stillingen som elektroansvarlig i forskersamfunnet der.
Sofiemyrmannen fikk tilbake gnisten og søkte på stillingen. Kort tid etter fikk han et positivt svar fra selskapet Kings Bay AS, som har ansvaret for all infrastruktur og alt av logistikken på stedet. Det var starten på eventyret.
Åpent, sosialt og inkluderende
– Ny-Ålesund er en av verdens nordligste faste bosetninger, med rundt 30 mennesker som driver et komplett samfunn der. Det er ikke lov å bruke wifi eller mobiltelefon der. Der skal det være radiostille på grunn av forskningsinstrumenter. Når rundt 200 forskere kommer dit på våren, er det mye som skjer på stedet. I tillegg til forskerne får vi besøk av turister som kommer til Ny-Ålesund med cruisebåter for å oppleve noe eksotisk, sier Bratlien.
Blant hans arbeidsoppgaver er strøm-, telefoni- og dataforsyning til alle forskerstasjoner på stedet.
I starten bodde Tore i nabohuset til Roald Amundsens villa i Ny-Ålesund og bidro med noen restaureringsarbeider der.
– For meg handlet det først og fremst om å realisere drømmen.
Tore Bratlien
– Jeg ble tatt godt imot i Ny-Ålesund. Det var veldig åpent, sosialt og inkluderende å være en del av teamet. Jeg fikk nye venner og mange flotte opplevelser som jeg aldri kommer til å glemme, sier Bratlien.
Opplevelser og ny kompetanse
– Jeg fikk ny og bedre helse på Svalbard, og det er det viktigste for meg.
Tore Bratlien
Tore Bratlien storkoste seg på Svalbard helt fra starten av og har fått mange uforglemmelige naturopplevelser i kofferten, med ski-, fot- og snøskuterturer.
– For meg handlet det først og fremst om å realisere drømmen, men jeg fikk også ny kompetanse på Svalbard, blant annet innen brann og redning, og arbeidserfaring som lufthavnbetjent med fagfeltet elektroanlegg på flyplass, sier Bratlien.
Ble frisk på Svalbard
– Jeg fikk ny og bedre helse på Svalbard, og det er det viktigste for meg, sier Tore Bratlien.
Etter to år på Svalbard var han heldig og fikk jobben i Avinor AS, Norges største eier av flyplasser. Han jobber fortsatt på Berlevåg lufthavn i Finnmark, som turnusarbeider i stillingen som lufthavnbetjent med brann og redning på kortbanenettet, og har fagansvar for sterkstrøm og snøbrøyting.
– Jeg tilbringer det meste av året i Finnmark, men kommer hjem til familien min på Sofiemyr i ferieperiodene i tillegg til noen få ukesfrie perioder, sier 63-åringen, som ikke angrer på valget han tok.
Fikk besøk av familien og venner
I Ny-Ålesund fikk Sofiemyrmannen besøk av sin familie, samt tre gode turkompiser fra Oslo. Til Longyearbyen kom også et vennepar fra Tårnåsen, sammen med kona hans og datteren deres Aurora, for å oppleve eksotisk vinterlandskap på hundeslede med mer.
Tore Bratlien takker familien for forståelse og tålmodighet, og sier at han ikke kan tenke seg å begynne å jobbe i en storby igjen etter å ha opplevd livet på Svalbard og i Finnmark.
– Tiden der har gått fantastisk fort og familien holder ut med meg fortsatt, sier Sofiemyrmannen som går av med pensjon om halvannet år.
Nedenfor finner du flere bilder som Tore Bratlien har tatt på Svalbard: