Designet Våk for alle turglade
– Vi drømmer om at appen Våk brukes av flest mulig og blir en helt naturlig del av turlivet, sier designer Rashid Akrim (38) fra Sofiemyr.
– Nordre Follo har en del spennende topper og plasser å utforske. For eksempel vil du i feeden i appen finne de ti høyeste toppene i kommunen vår. Det er et fint sted å starte. Da kommer du deg litt av stien også, og om du er første medlem som sporer en tur til en topp, vil du bli stående som førstebestiger av den toppen, for evig og alltid, sier Rashid Akrim.
Den kreative 38-åringen, som bor på Sofiemyr med kone og to barn, er aktuell som en av de tre utviklerne av turappen Våk, som ble lansert forrige uke.
– Våk kan brukes av alle og den kan lastes ned gratis via App Store. Målgruppen for denne appen er både nybegynnere og hardcore-turgåere, de som liker å komme seg raskt ut og finne flotte plasser i nærmiljøet, men også de som foretrekker å planlegge turer langt unna, sier Akrim.
De siste to årene har Rashid jobbet som designer i Deloitte Design. Før dette jobbet han i tolv år i NRK med design av ulike produkter og tjenester for unge mennesker. Han har blant annet designet nettsider, konseptet og logoen til VG-lista Topp 20 og den populære TV-serien "Skam".
Om du er første medlem som sporer en tur til en topp, vil du bli stående som førstebestiger av den toppen, for evig og alltid.
Rashid Akrim
Ble dratt inn i et privat prosjekt
Ideen om Våk startet hos kompis Thomas Hegge for seks år siden.
– Det startet med en idé om å lage en turtjeneste som kombinerer turglede med det sosiale aspektet av et tur-community, men også en mulighet for å vise norsk natur på en ny og spennende måte, sier Rashid Akrim.
Da Rashid og en annen kompis, Håvard Bergersen, ble spurt om å bli med på å utvikle Våk, kicket begge på idéen.
– Vi lot det modne en stund, men diskuterte og foredlet idéen over utallige turer i marka, og i slutten av 2019 satt vi i gang arbeidet. Siden da har vi brukt helger og kvelder på å skape Våk sammen, sier Akrim.
Han sier hele tjenesten er basert på åpne datakilder. Navnet Våk er også godt gjennomtenkt.
– Det spiller på det engelske ordet "walk" og det norske ordet "våke", og det finnes faktisk en gruppe haukefugler som heter våker, blant annet ørnvåk, fjellvåk, musvåk og vepsevåk, sier 38-åringen fra Sofiemyr.
Nyttig og sosialt
– Vi ønsket å lage noe som kunne både hjelpe og inspirere flere folk til å komme seg ut å nyte naturen. Vi så at det var mangler i de tjenestene som finnes der ute, og bestemte oss for å lage noe vi selv har savnet og vil bruke, sier Akrim.
Han sier målet med Våk er å lage noe som tilpasser seg brukeren, slik at om du er lite på tur eller går til nye fjelltopper hver helg, så skal du kunne bruke denne applikasjonen.
– Vi håper alle skal syns det er både nyttig og sosialt, sier designerne.
Fortsatt under utvikling
Vi har store ambisjoner, og vi ser mange muligheter for Våk fremover i inn- og utland.
Rashid Akrim
Foreløpig har den kreative trioen bak Våk fokusert på et sett med basis funksjonalitet som de mener alle kan trenge. Appen har en god kartvisning, og det er enkelt å finne nye turmål samt å dele turer, anbefalinger og ønskelister av turmål.
– Appen er fortsatt under utvikling. Nå har vi topper og hytter over hele landet inne, men plutselig dukker det opp nye kategorier av turmål i kartet det er verdt å utforske, sier Akrim.
Nå skal han og kompisene jobbe med å utvide appen med nye funksjoner, som sosialisering og deling, turrapport og kommentarer, bedre navigasjon, bedre data og masse annen moro.
– På lengre sikt ønsker vi å gjøre tjenesten «smartere» for å kunne gjøre den enda mer personlig tilpasset hver enkeltes behov og forutsetninger, sier designeren fra Sofiemyr.
Store ambisjoner
Trioen gleder seg også til å lansere Våk prints, hvor de ønsker å vise norsk natur på en ny og spennende måte, så her er det bare å følge med.
– Vi har store ambisjoner, og vi ser mange muligheter for Våk fremover i inn- og utland. Med allerede mange spennende funksjoner og oppdateringer på listen er det bare snakk om tiden og veien, sier de tre.
Nå som de akkurat har lansert den første versjonen av Våk, er de tre utviklerne av Våk veldig glad for alle tilbakemeldinger (red. anm.: de kan sendes til rashid.akrim@gmail.com), og ønsker å høre på hva brukeren savner og ønsker seg mer av.
PS: Husk at det er Friluftslivets uke 5. til 13. september, og alle i hele Norge er invitert til å bli med ut i naturen.