Stor pågang for å få stikk på apoteket
Denne høsten er det mulig å ta influensavaksine på apoteket uten resept fra legen. Sukumarie Sothinathan ved Apotek 1 Kolbotn sier de venter vaksineboom.
– Fire av fem personer som fikk influensavaksine på apoteket i fjor hadde ikke resept fra lege, ifølge statistikken fra Apotek 1. Lettere tilgjengelighet gjør at flere velger å vaksinere seg på et apotek istedenfor å gjøre det hos fastlege. Som følge av dette venter vi vaksineboom hos oss. Pågangen er allerede ganske stor, sier apoteker og vaksinatør Sukumarie Sothinathan (53), som var med på å starte Apotek 1 Kolbotn for snart 13 år siden.
Oppegård Avis har nylig skrevet at Folkehelseinstituttet (FHI) frykter en kraftig influensasesong, både på grunn av godt smittevern det siste halvannet året og ingen influensasmitte i fjor, noe som kan føre til lavere immunitet enn vi vanligvis har.
Alle over 65 år bør ta vaksine mot sesonginfluensa hvert år, anbefaler FHI. Er du kronisk syk, har alvorlig fedme eller er gravid, bør du også vaksinere deg. Se oversikt over risikogrupper og øvrige målgrupper for influensavaksinasjon.
Allerede i begynnelsen av november fjor gikk flere av kommunene, inkludert Nordre Follo, tomme for influensavaksine, men i år har regjeringen lovet at det skal være nok til alle som ønsker å ta vaksinen.
Les også: Tre av fem legesentre har gått tomme for influensavaksine
Fra 0 til 399 kroner
Fra uke 41 tilbyr kommunens fastleger gratis influensavaksine til personer over 65 år og de andre personene i risikogruppene, men det er også mulig å vaksinere seg på et apotek.
Har du et frikort og tilhører risikogruppe, kan du altså vaksinere deg gratis hos fastlegen. Uten et frikort må de ordinære pasientene i risikogruppene betale egenandel på 76 kroner.
Mange har fått med seg at man ikke lenger trenger resept fra lege for å få satt influensavaksinen på apoteket, men det koster alt fra 299 til 399 kroner å sette influensavaksine på de lokale apotekene.
På Apotek 1 og Vituaspotek vil vaksineringen koste deg 399 kroner. Boots apotek på Kolbotn Torg tar 349 kroner per vaksinering, eller 299 kroner dersom du er medlem hos dem.
Cirka 14 timer hver dag
Siden mandag denne uken har det lille apoteket i Senrtumsbygget på Kolbotn vaksinert rundt 20 personer hver dag.
– Vi er nå i full gang med vaksinering og opplever en stor pågang. Både denne uken og neste uke er alle timene fullbooket. Det er også mulig å benytte seg av drop-in-tilbudet, men vi anbefaler at du booker tid slik at du er sikker på at du får vaksinen når du trenger den, sier Sukumarie Sothinathan i Apotek 1 Kolbotn.
Ifølge henne har de lagt ut cirka 14 timer per dag i tillegg til noen drop-in-kunder.
– Vi har god tilgang til vaksinene og får påfyll hver dag. Akkurat nå har vi 80 vaksinedoser, og vi får 50 vaksiner i morgen, sier 53-åringen fra Oslo.
Ønsker du å vaksinere deg på et apotek, må du først og fremst registrere deg for vaksinering via appen Helseboka. Der blir du bedt om å svare på noen enkle spørsmål. Blir du godkjent for vaksinering etter dette, kan du gå videre til bestilling av time på et valgt apotek eller benytte deg av drop-in-tilbudet.
123 personer booket time
Ifølge Sothinathan har Apotek 1 utdannet 2.200 vaksinatører og 1.000 rekvirenter for å møte pågangen. Det lille apoteket i Sentrumsbygget, som har tre farmasøyter/ vaksinatører og én tekniker, opplever en stor pågang hos kundene som ønsker å vaksinere seg mot sesonginfluensa.
– Per tirsdag ettermiddag var det booket 21.000 timer hos alle apotekene innen Apotek 1-kjeden i hele landet. Av disse var 123 timer booket hos oss. Det er flere timer enn hos de største apotekene i Apotek 1-kjeden i vår kommune, sier 53-åringen stolt.
Fornøyde kunder
– Vi er et lite apotek, men vi har mange fornøyde kunder. En spørreundersøkelse som nylig har blitt gjennomført blant våre kunder, viser at 93.8 prosent av kundene er fornøyde med oss og vil anbefale oss, sier Sothinathan.
Da Oppegård Avis var innom Apotek 1 tirsdag formiddag, traff vi Liv Bente Rygh (61) fra Spydeberg, som var i ferd med å booke time for å ta influensavaksine neste uke.
– Det blir kanskje noe billigere å sette influensavaksine hos fastlegen, men det er mye enklere for meg å gjøre dette på et apotek istedenfor. Jeg jobber på Kolbotn og er veldig fornøyd med dette apoteket, sier 61-åringen.
Effekt på cirka 60 prosent
– For noen kan influensa være farlig. De som er mest utsatt er de som har nådd en viss alder (over 65 år), har en kronisk grunnsykdom eller en tilstand som gjør at kroppen ikke tåler influensasykdom så godt. FHI har anbefalt at risikogruppene vaksineres mot influensa, men andre kan også gjøre det, sier Sothinathan.
Videre påpeker hun at vaksine er den beste metoden for å forebygge sesonginfluensa.
– Man kan gjøre det av hensyn til seg selv, de rundt deg og for de som er i risikogruppene, men ikke kan vaksineres, sier 53-åringen.
Hun sier effekten av influensavaksinen varierer fra år til år, men ligger i gjennomsnitt på cirka 60 prosent.
– Noen får influensa til tross for at de er vaksinert. For disse ser det likevel ut til at vaksinen kan redusere risikoen for alvorlige sykdomsforløp.