KLAR OPPFORDRING: Anne Solhaug, leder av Frivilligsentralen i Oppegård, håper enda flere bryr seg i 2023.

– Frivillighet trengs mer enn noen gang

2022 var «Frivillighetens år». Hvordan gikk det egentlig og hvordan ser fremtiden ut for frivilligheten?

Publisert Sist oppdatert

– 2022 var full av aktiviteter fra A til Å! konstaterer Anne Solhaug, leder av Frivilligsentralen i Oppegård.

Solhaug er både stolt og bekymret, men det siste skal vi snart kommer tilbake til. Først litt om året som gikk.

ET UNIKUM: Anne Solhaug ved Frivilligsentralen har ingen grenser når det gjelder å glede andre. Her under en strikkedugnad til inntekt for TV-aksjonen.

Det pangstartet nemlig med nyttårsfest og kalkun på Frivilligsentralen, før Kolbotnlekene på skøyter ble arrangert samtidig som vinter-OL i Kina.

– Det var en suksess. Det var så artig at det må vi prøve å få til hvert fjerde år, sier hun.

I mars var det fiksedag på Jan Baalsruds plass, i juni ble Frivilligfestivalen arrangert og etter sommeren var det klart for kunst i Follo. Da fikk for øvrig Frivilligsentralen tak i rickshaw-sykler til å sykle rundt eldre og andre som hadde vanskelig for å komme seg frem.

KOLBOTNLEKENE: Under vinter-OL i Kina ble det arrangert leker på Kolbotnvannet.

Frivilligsentralen fikk ogsp tilskudd fra Sparebankstiftelsen til å lage en podkast. Redaksjonen er ikke helt på plass enda, men hun håper at de kan få det til i år.

Stor betydning

Med den tiden vi er inne i, skulle man kanskje tro at folk hadde mer enn nok med seg selv, og ikke overskudd til å være frivillige, men det er tvert imot, ifølge lederen på frivilligsentralen.

– Jeg tror de har behov for å komme, både de frivillige og de andre som kommer. Plutselig så går det opp for deg at mennesker betyr litt mer enn det man har tenkt at det gjør. Før kunne man kanskje kjøpe seg ditt og datt og gå på helsestudio og solarium og The Well, fråtse i penger! Nå har kanskje skjønt at det er noen ting man må redusere på, og at man må finne noe annet, sier Anne Solhaug.

Digitalisering

Når vi snakker om dårlige tider, kan det så være at frivilligsentralen blir enda viktigere enn før? Det er Anne enig i, men mener at det har en annen grunn.

– Jeg tror de er viktigere nå enn før, og det er fordi samfunnet utvikler seg til å bli veldig teknologisk. Det betyr dessverre at folk får færre og færre relasjoner til andre, forklarer hun.

Når man kommer oppi åra, er det ikke uvanlig at en del venner og bekjente faller bort. Derfor er oppegårdinger av den eldre garde de som oftest besøker frivilligsentralen, og som har mest behov for den.

– Det å ha sosiale møteplasser i nærmiljøet sitt er superviktig. Det er viktig for den enkelte, og særlig for samfunnet, for samfunnet detter sammen hvis ikke vi har dem, mener Solhaug.

UKENTLIG TILBUD: Språktimen er et ukentlig tilbud i regi av Frivilligsentralen.

Behov for mye hjelp

En bekymring er at frivilligheten skal bli nødt til å ta seg av oppgaver som strengt tatt er kommunens ansvar. Hun forklarer at de blant annet får forespørsler fra enkeltpersoner om flyttehjelp når eldre skal flyttes til omsorgsbolig, eller om hjelp i huset, fordi hjemmesykepleien har for dårlig tid.

– Det er det jeg er mest redd for, at man skal dras inn i et sug av ting man skal gjøre som egentlig før var velferdsstaten vår, sier hun.

ALLE FIKK SE: Under Kunst i Follo stilte Frivilligsentralen med sykkel-taxier slik at alle kunne delta.

Et ønske hun har for tiden fremover er at folk skal bli flinkere til å se seg om og bry seg om de rundt seg. Å «være frivillig» kan være noe så lite som å svippe den eldre naboen en tur ned til senteret, eller å komme med noe godt om man har noe til overs, forklarer hun oss.

– Det skal så lite til, og så betyr det så mye for noen, sier Anne Solhaug.

– Løft blikket!

Til slutt vil hun kommen med en appell til folk i Oppegård.

– Vi må se oss litt rundt, og ikke bare sitte med hodet ned i mobilen. Løft blikket, så ser du fort hvem som har det bra og hvem som ikke har det. Det koster veldig lite å gi et smil på bussen eller si hei til naboen når du går forbi. Det er så små ting som skal til, og det jeg ønsker meg for det nye året er at folk ser hverandre, og at de skjønner at verden er mer enn digitalisering. Mennesker må ha kontakt med mennesker, ikke bare med maskiner, sier Anne.

NB: Frivilligsentralen holder til i Kolben. Har du et ønske om å bidra til at noen får det litt enklere, bedre eller morsommere, så tar du kontakt med Anne Solhaug.

TA KONTAKT: Kan du bidra på noen som helst måte, så tar du kontakt med Anne på Oppegård Frivilligsentral.
Powered by Labrador CMS