KAKEFEST: Brukerne Dagfinn Bjørnstad (t.v.) og Karstein Strøm har mange gode samtaler når de møtes på Ingiertun dagsenter. Gjennom møtene har de to utviklet et godt kameratskap.

– Dette tilbudet er gull verdt

Ingiertun dagsenter var et av de første i sitt slag da det åpnet for 20 år siden.

Publisert Sist oppdatert

Derfor var det en selvfølge at brukere og ansatte feiret med kake da 20-årsjubileet nylig ble markert.

– Vi har ikke noen titler her. Her vi vi vanlige ansatte, sier Anka Mood og smiler.

I 20 år har Ingiertun dagsenter vært et tilbud for de som har en dement eller kognitiv svikt, og som bor hjemme. Anka Slettedal Mood er hjelpepleier med spesialutdannelse innen fagfeltet.

Trygg avlastning

Ingiertun kan ha opptil 12 brukere, men på grunn av korona har de skalert tilbudet litt ned til åtte personer. Tidligere var dagsentertilbudet lokalisert på Bjørkås, men flyttet i fjor over til nye Kolbotn omsorgsboliger, best kjent som KOMBO.

KAKEFEST: Spesialhjelpepleier Anka Slettedal Mood og virksomhetsleder Audun Wigdel markerte 20-årsjubileet med kake.

– Jeg tror et tilbud som dette er veldig viktig. En trygg og god avlastning for de som trenger det. I tillegg er det et aktivitetsforum for de som trenger det. Vi pleier å si vi driver med et slags vedlikeholdsarbeid her. Tar tak i det som fungerer, og glemmer det som ikke virker så godt lenger, sier Anka Slettedal Mood.

Audun Wigdel er virksomhetsleder ved KOMBO.

– Dagsentertilbudet er med på å strukturere hverdagen for en del mennesker. Det handler om å skape jevn rytme, og en arena for samspill med lokalmiljøet. Vi ønsker å være et tilbud for befolkningen, og da er dette en viktig del av det.

Blant de første

Dagsentertilbudet er lagt opp slik at brukerne hentes hjemme, er med på aktiviteter ved dagsenteret gjennom dagen, og fraktes hjem på ettermiddagen. Anka Slettedal Mood understreker at terskelen er lav på Ingiertun.

– Dette er ofte første skrittet for mange. Vi skal være en trygg avlaster for pårørende. En gang i måneden har vi pårørendegruppe som samles.

– Vi åpnet 7. mai 2001, og jeg mener vi den gangen var det fjerde tilbudet av denne typen i landet, sier hjelpepleieren, som har vært med på Ingiertun helt siden starten.

– En fantastisk arbeidsplass. Det er givende og med mange utfordringer. Du får brukt deg selv på mange måter, sier Anka Slettedal Mood.

– Gull verdt

Ingiertun dagsenter har fire ansatte. Nylig var det marsipankake og kaffe da tilbudet ved KOMBO feiret 20-årsjubileum. Dagfinn Bjørnstad (72) og Karstein Strøm (86) er to av brukerne som har stor glede av å bruke dagsentertilbudet ved KOMBO.

SVINGER PENSELEN: Dagfinn Bjørnstad bruker noe av fritiden på maling. Flere av arbeidene hans er utstilt på dagsenteret ved KOMBO.

– Jeg begynte først på Bjørkås. De siste tre årene har jeg vært fast bruker dagsenteret. Kommunen har gjort det veldig ålreit til for oss ved å ha dette tilbudet. Jeg ser også at mange er alene. Å komme sammen og prate litt er viktig, sier Dagfinn, mens Karstein følger opp:

– Jeg hører med til den kategorien. Jeg ble alene for to år siden etter 62 års ekteskap. Jeg skal love deg at du blir alene når det skjer, og da er tilbudet gull verdt. Nå er jeg her to dager i uken, men kunne gjerne vært her enda mer, sier Karstein Strøm, opprinnelig fra Finnmark, men bosatt i Nordre Skrenten.

Kamerater

Gjennom å møtes på dagsenteret har de to mennene blitt nærmest som kamerater å regne. Hver uke gleder de seg til tilbudene på Ingiertun.

– Vi har quiz, og vi få lov til å dyrke hobbyene våre her. Jeg har blant annet noen malerier som henger på veggene her. I tillegg går vi turer, sier Dagfinn.

De to kameratene er hjertens enige om at dagsenteret er kjærkomment.

– Jeg har velsignet dette tilbudet så mange ganger. Jeg synes det er veldig, veldig ålreit, sier Karstein Strøm.

Powered by Labrador CMS