Fikk pris fra UEFA
To karer fra Oppegård var helt sentrale da NFF fikk gjev UEFA-pris for å finne svar på et av fotballens store spørsmål.
Hva er de viktigste grunnene til at en klubb opplever frafall eller vekst? Det har André Paulsen fra NFF og Erlend Bjorstad fra programvarehuset SAS Instistute, analysert seg frem til.
Begge er bosatt på Tårnåsen, de ble kjent med hverandre gjennom barnefotballen og funnene deres kan sannsynligvis være til stor hjelp for klubber som Kolbotn og Oppegård.
Hvorfor slutter noen?
Paulsen, fagansvarlig for innsikt og analyse i NFF, ønsket å vite hva som er de viktigste årsakene til at gutter og jenter mellom 6-19 år begynner eller slutter med fotball. Det man vet kan man tross alt gjøre noe med.
For å gjøre dette arbeidet ordentlig trengte han et skikkelig godt analyseverktøy. Her kom Erlend Bjorstad inn. Som leder for såkalt strategisk initiativ i SAS Institute i Norge, råder han over noen av de beste maskinlæringsverktøyene i verden.
Verktøyet «hans» kan tolke og systematiserer det råmateriale NFF sitter på. Det finner ut hvorfor noen har sluttet og hvorfor noen har begynt.
– Det er så mange faktorer som spiller inn og vi var veldig interessert i å finne hvilke faktorer som var signifikante – altså viktige. I stedet for å tolke og tro selv, overlot vi det til maskiner. Og da har vi funnet det vi mener er de viktigste årsakene, sier Paulsen.
Spesielle funn
Funnene for den yngste aldersklassen fra 6-12 år spenner fra det helt åpenbare til ganske overraskende. For det første hjelper det hvis befolkningen øker. Rart med det. Kompetanse rundt lagene (trenere og støtteapparat) er mer viktig på jentesiden enn på guttesiden og hvis klubben er sertifisert som såkalt «Kvalitetsklubb» (et sertifiseringsprosjekt klubber kan gjennomgå) er det svært positivt.
Så til noe spennende. Om en klubb har en sportslig leder, noe som blir mer og mer vanlig, så er det en negativ faktor for målet om «flest mulig» på guttesiden.
– Hva kan det skyldes? Vi begynte å leke med tanken om at det kanskje kunne være at dataene ikke var gode nok. Men det er det ikke. Det har mer med at kvaliteten på de sportslige lederne i klubbene i mange tilfeller er så høy at kvaliteten på feltet kan bli så høyt at det blir usosialt. Det var et overraskende funn, sier Paulsen.
Må se alle
Verst er det i de tilfellene den sportslige lederen har ambisjoner på egne vegne.
– Det gjelder spesielt der de sportslige lederne har ambisjoner på egne vegne og blir veldig resultatorienterte. Det kan gjøre at man ikke ser alle. At systemet med hospitering er godt strukturert er helt avgjørende, slik at det ikke blir tilfeldigheter som påvirker hvem som får sjansen. Som for eksempel at de voksne begynner å ta kontakt med trenere for å hjelpe sitt barn fremover. Dette er ofte en grobunn både for konflikter og frafall, forklarer Paulsen.
Funnene skal naturlig nok følges opp og jobbes med over de neste årene.
– Ekstremt høy verdi
For ungdom mellom 13-19 år er dette de viktigste funnene:
– På jentesiden er det viktig å ha en egen jenteansvarlig. «Kvalitetsklubb» er viktig på jentesiden, men ikke på guttesiden. På guttesiden er kompetanse rundt lagene helt signifikant, men det ikke er det på jentesiden, sier Paulsen.
Kanskje ikke overraskende tenker du? Paulsen og Bjorstad er enig.
– Bruk av analysert analyse må ikke alltid gi deg et helt annet resultatet enn du trodde. Det har ekstremt høy verdi å få bekreftet det man trodde. Og det er lettere identifisere de signifikante faktorene og ikke minst å gjøre noe med det, når man vet, sier Erlend Bjorstad.
Fikk pris
Det synes UEFA også, og det er derfor vi står på en blåfrossen Sofiemyr kunstgress denne tirsdagen.
– Kort fortalt sendte vi prosjektet til en UEFA-konkurranse og en rekke eksperter analyserte seg frem til at vårt prosjekt var det beste i kategorien «Data, innsikt og analyse». Vi fikk prisen for innovasjon, og det er stort for oss, sier Paulsen.
For en som har levd og åndet for breddefotball i årevis, er det også over middels fett å se Barcelona-, Real Madrid- og Portugal-legenden Luis Figo snakke varmt om NFF-prosjektet på en UEFA-scene et sted i Europa.
– Det var veldig kult. Jeg har jo følt at vi har drevet et godt arbeid over flere år og at prosjektet har vært utrolig interessant, men dette er en slags bekreftelse på det, sier Paulsen.
Kan hjelpe Ståle
Prisen sprer stolthet i organisasjonen.
– Jeg synes det gøy at UEFA har en pris som anerkjenner arbeidet som ikke gjøres på feltet. Det er utrolig viktig. Det er lett og synlig å gi gullballer til de store stjernene, men her har de anerkjent det daglige tunge arbeidet til en organisasjon i bakgrunnen, som er med å bygge opp fotballen fra bunnen av, sier Bjorstad.
Selv om NFF har fått en høythengende pris, stopper ikke arbeidet med det. Systemet kan nemlig brukes på andre områder. Kanskje kan det til og med å gjøre oss bedre på banen.
– Det er stor interesse i NFF og jeg har en idé om at det skal ut i hele organisasjonen. Kanskje kan vi hjelpe markedsavdelingen med å få innsikt om sine kunder, til å selge mer effekter. Kanskje kan landslagene bruke det til å bryte ned og analysere svakhetene til motstandere. Har vi nok data så vil maskinen finne svaret på hvordan vi best kan utnytte det.
Så det dere sier er at dette systemet kommer til å gjøre at vi vinner EM i fremtiden?
– Vi kan i alle fall garantere at resultatet blir bedre enn i dag, hvis de bruker dette riktig, ler Bjorstad.
Det er håp, folkens!