MALTE 425 BOKSTAVER: To lokale illustratører, Kristin Roskifte og Svein Størksen fra Kolbotn, ble engasjert til å utforme denne installasjonen. Alle foto: Yana Stubberudlien

Maler 425 bokstaver for å skape liv og røre i sentrum

Det midlertidige installasjonsprosjektet på Jan Baalsruds plass har en kostnadsramme på 150.000 kroner. I slutten av juni kommer det også tolv ekstra blomsterurner til 100.000 kroner.

Publisert Sist oppdatert

«Ord i Nordre Follo» er både tittel og forklaring på prosjektet. Det midlertidige installasjonsprosjektet med 425 malte bokstaver på Jan Baalsruds plass skal ferdigstilles i dag.

Bokstavene på torget ser kanskje ut som en tilfeldig samling av bokstaver, men ved å lete kan du finne så mange som 200 ord.

Ord i ord i Nordre Follo

To lokale illustratører, Kristin Roskifte og Svein Størksen fra Kolbotn, ble engasjert til å utforme denne installasjonen. Kommunen kontaktet dem i april og siden den gang har de jobbet med prosjektet.

– Bokstavene er malt med vannbasert, men slitesterk maling som tåler å stå fint i ett år. Malingen kan fjernes ved sandblåsing, sier Størksen.

Han sier installasjonen skal appellere til alle aldersgrupper fra de minste barna som kun kan kjenne igjen «sine» bokstaver til nysgjerrige voksne som kan more seg over ordspill og sammenhenger.

– Prosjektet kan også bidra til aktivitet. Barn kan for eksempel bruke kroppen ved å gå eller hoppe fra bokstav til bokstav når de staver egne navn, sier de to illustratørene.

Se også et kort intervju med Svein Størksen ved å klikke på denne lenken.

PLAKAT: På torget kan du se en plakat med forslag til måter å bruke installasjonen på.

Alt blir bra

Ifølge illustratørene vil prosjektet ha fokus på positive ord for å skape god stemning, glede og håp etter et vanskelig pandemiår.

De sier budskapet ligger i flere av ordene. Du finner alt fra setningen "Alt blir bra" til enkelte ord som toleranse, omtanke, respekt, empati og demokrati til skolefri og iskrem, og til og med "mormor" er med.

– Vi jobber med barnebøker og har selv tre barn i alderen fra åtte til 16 år, så vi vet at bokstaver kan være gøy for både store og små, sier Roskifte og Størksen.

De håper barnehager og skoler tar turen til plassen, men oppfordrer folk i alle aldre til å studere bokstavene og se hvilke ord de finner.

Savner arrangementer og mer grønt

– Hva skal jeg med dette? Skal vi møtes på S eller F? spør Carl D. Jacobsen (91) retorisk og ler, før han fortsetter videre:

– Hadde jeg vært minst 50 år yngre, ville det ha vært litt spennende for meg. Dette er kun for barn for ungdom. Det er bra for dem, sier 91-åringen.

– Det er kjempekult med farger og bokstaver på torget. Det blir gøy å finne flere ord, sier 13-åringene Amalie Hollo-Klausen, Mathilde Aulie-Pettersen og Izzy Lien fra Kolbotn.

– Hva savner dere her i Kolbotn sentrum?

– Vi savner farger, forskjellige arrangementer for barn og ungdom, festivaler og markeder. Det hadde vært bra med lyslenker og mindre betong. Vi vil ha mer grønt på torget, det vil si flere blomster og trær, og så savner vi H&M og utekafeer, sier jentene.

FALT I SMAK: 13-åringene Amalie Hollo-Klausen, Mathilde Aulie-Pettersen og Izzy Lien fra Kolbotn gleder seg til å finne de gjemte ordene.

150.000 kroner

Det er ikke avklart hvor lenge de malte bokstavene skal være på torget. Benkene i amfiet på Jan Baalsruds plass males nå også i regnbuens farger.

– Vi har ikke satt en eksakt tid for hvor lenge bokstavene skal være her. Det midlertidige prosjektet består av ulike elementer, blant annet de malte benkene samt seks til åtte flyttbare trebord fra Ikea med et par stoler til hvert bord, sier prosjektleder Anna Lina Toverud i Nordre Follo kommune.

Hun sier bordene og stolene skal settes på torget for å skape mer fleksibilitet. De vil stå ut sommeren, og kan brukes av publikum som ønsker å flytte litt fra sol og vind.

– De malte elementene vil sannsynligvis vare til vi begynner den permanente ombyggingen av torgene våren/sommeren 2022, hvor formålet er å tilrettelegge bedre for lek og opphold, sier Toverud.

Hun sier kostnadsrammen for de midlertidige tiltakene er cirka 150.000 kroner, men presiserer at det ovennevnte beløpet er en ramme som kommunen må forholde seg til.

Kommunen har foreløpig nektet å oppgi hvor mye prosjektet med bokstavene kostet. Oppegård Avis har bedt kommunen om innsyn i beløpet. Vi oppdaterer saken i papirutgaven til uken.

BIDRAR MED Å MALE BENKENE: Benkene i amfiet på Jan Baalsruds plass males i regnbuens farger. På bildet kan du se prosjektleder Anna Lina Toverud.

100.000 til tolv blomsterurner

– Endelig kostnad for de midlertidige tiltakene vet vi først når vi har fått alt ut i slutten av juni. I slutten av juni kommer det også tolv ekstra blomsterurner på torget, med kostnad 100.000 kroner, men de er en del av den permanente ombyggingen og skal brukes videre, sier Toverud.

Ifølge hennes skal beplantningen bestå av sommerblomster, og det skal brukes midler fra et annet budsjettpost til dette.

Digital prosjektportal

Kommunen har laget en digital prosjektportal på byromkolbotn.com. Gjennom dette prosjektet ønsker de å øke Kolbotn sentrums attraktivitet og gjøre uterommene mer brukbare til ulike aktiviteter.

– Der kan man også finne et skisseprosjekt hvor det ligger alt av materiale. Vi jobber nå videre med forprosjekt etter innspill på skisseprosjektet. Forprosjektet med forslag til prioritering kommer til politisk behandling i oktober, sier Toverud.

2 millioner kroner

Oppegård Avis har skrevet at for å kunne finne ut hva som kan gjøre uterommene i Kolbotn sentrum mer attraktive, har kommunen hyret inn eksterne konsulenter fra konsulentfirmaet Multiconsult og skal betale 2 millioner kroner for dette oppdraget.

Målet med prosjektet er å skape et levende sentrum som tiltrekker seg innbyggere i alle aldre.

– Nå ser både vi, beboere og de som bruker sentrum tydeligere hva som fungerer og hva vi mangler. Vi har et godt besøkt kulturhus, et kjøpesenter midt i sentrum, åpne plasser, parkområder og Kolbotnvannet. Men vi mangler en god sammenheng, helhet og rom, som er tilrettelagt for lek, opphold og samvær, sa ordfører Hanne Opdan tidligere i år.

Les også: 2 millioner til konsulentbistand i Kolbotn sentrum

Flere planer fra tidligere

Det er ikke slik at det er mangel på planer for Kolbotn sentrum. I forbindelse med områderegulering av Kolbotn sentrum i 2017 ble det laget en mulighetsstudie der fire arkitekter presenterte spennende planer for Kolbotn sentrum.

I 2019 ble det laget en plan for utforming av grøntområder og offentlige rom i Kolbotn sentrum, med en oversikt over konkrete tiltak for perioden 2019-2024. Tidligere rådmann har også foreslått å lage en arkitektkonkurranse for en ny bro over Kolbotnvannet.

Les også: Foreslår arkitektkonkurranse for ny bro over Kolbotnvannet

Det er mange mulige oppgaver:

  • Finn flest mulig ord.
  • Hvilke er de tre første ordene du ser?
  • Hva sier det om deg?
  • Velg tre ord og finn opp en historie basert på dem, eller lag en setning som inkluderer alle tre.
  • Finn ord inni ord («sol» i «solidaritet»).
  • Finn ord som glir over i andre ord.
  • Finner du noen du liker? (klempati, håpenhet)
  • Kan du finne tallene fra en til ti? Alle er gjemt inni et annet ord. Finner du disse ordene også?
  • Finner du fargene i regnbuen?
  • Hvilket er det fineste ordet du finner?
  • Kan du finne ord som du håper vil beskrive året som kommer?
  • Kan du hoppe fra A til A over hele plassen? Eller andre bokstaver? Hvor mange klarer du?
Powered by Labrador CMS