Mange får slike i hus – dette er rådene
På loftet har vi 50 vepsebol, blåmeisen bor i luftelukene og under dørstokken finner vi vesle Petter, Oppegårds største edderkopp. Nå har vi fått enda flere gjester.
Her forleden våknet jeg av kjappe, små skritt i taket og krafsing i veggene. NRK bekreftet mistanken: Vi har museår! Sporenstreks gikk turen til Jernia. «Velkommen, du er ikke den første!» sa de og beklaget at butikken var utsolgt for de viktigste remediene.
Men hva burde jeg kjøpe? Er det grunn til panikk?
– For dem med bolig på bakkeplan er regel nummer en: Unngå at mus kommer inn i huset. På senhøsten, når temperaturen synker under 10 grad pluss, kryper de innendørs. Sørg for at huset er tett, sier Svein Gunnar Antonsen i vaktmesterfirmaet Alt-mann.
– Har boligen stående trepanel er du særlig utsatt, da mange av de eldre husene ikke fikk innebygget musesperre», forteller Svein Gunnar og tar meg med på en befaring.
– Klipp rosebuskene og fjern alt smågnagerne kan bruke til klatrestativ. Trær og grener. Vedstabler. Stigen som henger langs veggen, sett den et annet sted. Samme med løv- og komposthauger, fjern dem.
Han forklarer at den lille skogmusa snuser langs veggen på jakt etter føde. Viktig regel: Mater du fuglene, gjør dette et stykke unna huset. Helst ute på en plen der musene er engstelige for å ferdes. Og rydd opp i brødrester og solsikkefrø som flyter rundt.
Tette hull
For å tette hull der mus og rotter kan komme, finnes ulike løsninger. Der grunnmuren går over i trepanelet er musebånd en løsning. Det er en meter lange sperrer av aluminium.
Husk at du må beholde noe gjennomlufting, ellers får du råteproblemer i veggene. En annen løsning er å stappe stålull i hulrommene mellom bordkledningene, men da den ruster og blir slapp, kan stålulla ramle ut, ifølge Anticimex.
Tredje variant er musebørster, de kommer i metervare. Eller du kan kjøpe netting, særlig for tildekning av lufteluker og større hull. Nettingen må ha gitteråpning som er fem millimeter eller mindre, da musene greier å presse seg gjennom syv millimeter store åpninger. Også har du Muse Stopp, en tetningsmasse du bruker for å reparere sprekker i treverk eller betong. Har du varmepumpe, sjekk at hullet gjennom veggen er tett. Hvis ikke; tetningsmasse.
Sett at du har greid å tette åpningene. Så viser det seg at musene fortsatt befinner seg i huset. Du har sperret dem inne. På livstid. Når sulten tar dem, begynner de å gnage, plutselig blir TV-bildene til sne og downlight-lysene blafrer. Rene diskoteket.
En løsning er å sperre alle innganger en dag det er mildvær og musene befinner seg ute, på jakt etter mat. Om de ikke går ut frivillig, kan du montere noe som heter lydreppelenter. Ved hjelp av overlyd skal de visstnok jage Morten klatremus på flukt. Lyden går ikke igjennom vegger og vinduer og flere lydrepellenter er nødvendig. Egen erfaring tilsier at disse lydgreiene ikke virker. Dyre er de også. Sats heller på feller, råder Anticimex, som også reiser rundt og hjelper folk med skadedyr i huset.
Hvis ingen går i fella …
– Bestemoren min brukte en vannbøtte. I den fløt en trebit med noe syltetøy på. Hun plasserte bøtta slik at det var lett for musene å klatre over kanten. De hoppet ned i, spiste syltetøyet og druknet. Om du er glad i dyr, kan du kutte ut vannet og tømme bøtta med musene ute i skogen, forteller Alt-mann.
Feller kan du ha både ute og inne. Men utendørs risikerer du at ekorn og naboens katt sitter i saksa. Med mindre du anskaffer deg en nymotens, nei ikke noen app denne gangen, men en elektrisk felle. Den gir gnageren et støt, musa dør og ramler ned i en beholder. Så kan du jevnlig tømme beholderen med muselik.
Den gode gamle rottefella har ennå ikke gått av moten, en ostebit og så «schmack». Ost er forresten ikke særlig egnet, peanøttsmør eller Nugatti gjør susen. Plasser fella inntil veggen eller på halvmørke steder. Et populært sted er under oppvaskbenken, der de fleste av oss har søppelbøtte. Med vann-rørene følger gjerne små åpninger der musa kryper inn. Og søpla er rene buffeten.
Har du ungdommer i heimen, er det en fin opplevelse å få nærkontakt med virkelig liv; la dem tømme fellene. Ofte. For døde mus i felle kan tjene som føde for overlevende familiemedlemmer.
Hva med gift?
– Nei, ligg unna, råder både Alt-mann og Anticimex.
Utendørs kan noen ufrivillig få i seg giften, dessuten er det forbudt. Kun tillatt for profesjonelle. Innendørs, på loft og i kjeller, kan det være et alternativ. Problemet oppstår når du forgifter musene og de dør. Ut i det fri kommer de seg ikke, du har jo sperret utgangene. Så når smågnagerne kreperer, får du rene musekirkegården i vegger og på loft. Er du riktig uheldig, utvikler likene ubehagelig stank og du må bryte opp kledningen.
– De du ikke greier å fange ved hjelp av feller, får du heller akseptere. Dropp gift, vent til våren og la dem slippe ut. Sørg deretter for at alle hull er tette. For neste museår kommer bestemt, sier Svein Gunnar Antonsen.