GRUMSETE: Vannet ved Veslebukta ser veldig grumsete for tiden. Bildet ble tatt fredag forrige uke. Foto: Yana Stubberudlien

– Denne helserisikoen er ikke tydelig nok formidlet ut til alle

Kommunen tar selvkritikk når det gjelder manglende skilting om fare for algeforgiftning ved bading i Kolbotnvannet.

Publisert Sist oppdatert

Kolbotnvannet er ikke tilrettelagt som offentlig badeplass på grunn av at vannet inneholder cyanobakterier, som ofte produserer en gift som er forbundet med en viss helserisiko.

Cyanobakterier

  • Blågrønnalger er en gruppe bakterier som heter cyanobakterier.
  • I perioden fra slutten av mai til oktober kan det oppstå en oppblomstring av disse bakteriene i elver, innsjøer og havet.
  • Cyanobakteriene kan da produsere toksiner (giftstoffer) og lukt- og smaksstoffer.
  • Vannet får da en grønn, blågrønn, brun eller rød farge, avhengig av forholdet mellom de ulike pigmentene. Dette kalles en algeoppblomstring.
  • Etter synlig blomstring synker algene til bunns, men kan dvele ved overflaten i noen dager.

På grunn av de giftige cyanobakteriene vil kommunen ikke anbefale noen å bade i Kolbotnvannet. Informasjonen om dette finnes på kommunens hjemmeside, men det finnes ingen plakater/skilt som opplyser om dette på stedet, det vil si ved blant annet bryggene på Kolbotn.

INGEN SKILT: Det var ingen skilting ved bryggene da Oppegård Avis var på befaring for en uke siden. På bildet kan du se bryggen ved Solbråtanveien 18 på Skogsland, som brukes mye av RA Padleklubb. Foto: Yana Stubberudlien

Det er observert folk som både bader og fisker i Kolbotnvannet. Oppegård Avis har også skrevet om hunden Amigo, som ble algeforgiftet etter bading i Kolbotnvannet i slutten av mai. Hunden tilhører en padleglad familie fra Oslo, som ikke hadde visst om de giftige cyanobakteriene i vannet før hunden ble syk.

Les også: – Ikke la hunder bade i Kolbotnvannet og ikke bad der selv!

Skal ta initiativ til intern gjennomgang

I forbindelse med denne saken var Oppegård Avis innom alle bryggene ved Veslebukta og Storebukta forrige uke. Vi kan bekrefte at det ikke finnes noen plakater/skilt som advarer mot bading og opplyser om fare for algeforgiftning.

Vi har derfor bedt kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myhrvold om å forklare årsaken til manglende skilting på stedet. Vi har også påpekt at siden sesongen for algeoppblomstring er godt i gang, er problemstillingen med manglende skilting meget aktuell.

– Jeg oppfatter at denne helserisikoen ikke er tydelig nok formidlet ut til alle som oppholder seg her, sier kommuneoverlegen til Oppegård Avis.

Hun sier at hun ønsker å ta initiativ til en gjennomgang internt for å se hvordan kommunen kan få informasjon ut for å nå flest mulig.

– Vi må komme tilbake til hvilke konkrete tiltak som vi eventuelt vil gjøre, sier Myhrvold.

Faglig vurdering

– Hva er årsaken til at det ikke ennå er satt opp plakater/skilt ved vannet?

– Det er alltid en vurdering av hvilke kommunikasjonskanaler som er mest hensiktsmessig å bruke. I dette tilfelle har vi formidlet informasjon på kommunens nettside og Facebook-profil. Facebook-posten ble publisert samme dag som nyhetssaken, sier fagsjef for kommunikasjon i Nordre Follo, Ingvild Belck-Olsen.

Les også: Rådgiver-mekka med 185 rådgivere

Kan resultere i dette

Eksponering for cyanobakterier i badevann kan resultere i allergiske reaksjoner som ligner på høyfeber, astma samt hud-, øye- og øreirritasjoner, ifølge Folkehelseinstituttet.

Videre kan vi lese at toksiner også kan forårsake øm og hoven lever, kvalme, oppkast, magesyke og øyeirritasjon. Inhalasjon kan medføre lungebetennelseliknende symptomer. Hepatotoksinene kan være letale. Dødelige forgiftninger hos mennesker er også beskrevet, ifølge FHI.

I Norge er flere tilfeller av husdyrdød beskrevet etter inntak av vann med algeoppblomstringer. Nevrotoksiner kan føre til lammelse og død.

Potensielt dødelig for hunder

Algeforgiftning er potensielt dødelig for hunder. Symptomer på algeforgiftning er blant annet skjelvinger, oppkast og problemer med balansen.

Om du har vært ved et vann der du mistenker algeblomstring og din hund får symptomer, kan det haste.

Ikke nøl med å sette deg i bilen, kontakte veterinær og fortelle at du er på vei. Neste steg kan være kramper, og deretter kan tilstanden forverres ganske raskt. Men de fleste hunder kan reddes dersom de får veterinærbehandling i tide.

Powered by Labrador CMS