NEI; DET ER IKKE ET RAVEPARTY FRA 1990-TALLET: Gjersjøen ser tidvis nærmest selvlysende grønn ut. Dette har fått mange til å reagere.

– Ikke farlig

Ferskvannsforsker beroliger alle som er redde for alge-boomen i drikkevannskilden vår, Gjersjøen.

Svært mange har reagert på fargen, lukten og ikke minst på ansamlingene med en blågrønn guffe i drikkevannskilden vår, Gjersjøen, de siste dagene. 

Mange har henvendt seg til Oppegård Avis med spørsmål om dette er farlig. Professor i ferskvannsøkonoli ved Norges Miljø- Og Biovitenskapelige Universtet (NMBU) i Ås, Thomas Rohrlack, beroliger alle som er skeptiske til lukten og fargen.

SER IKKE BRA UT: Mange turgåere har reagert kraftig på fargen og lukten i Gjersjøen de siste dagene.

– Bildene viser resten av en cyanobakterie-oppblomstring, eller såkalte blågrønne alger. Slike cyanobakterier vokser fordelt i store deler av vannsøylen gjennom sommeren og flytter seg til overflaten når dagene blir kortere. Etter hvert dør algene og bytter farge fra grønn til lyseblå. Dette er en vanlig situasjon som gjentar seg i Gjersjøen hver høst, selv om intensiteten kan variere mye fra år til år, sier han.

Han beroliger folk som er redde for om dette er farlig. 

– I noen innsjøer kan cyanobakterier produsere giftige stoffer. Ut fra tidligere målinger antar jeg at det er lite sannsynlig at restene av cyanobakterier som du har på bildene dine inneholder nevneverdige mengder av slike giftstoffer. Uansett vil cyanobakteriene og mulige giftstoffer, dersom de finnes, være nedbrutt om kort tid, sier han.

Følger situasjonen

Oppegård kommune skal nå sende vannprøver til analyse, oppplyser Stig Bell i seksjon UTE. 

– Det er alger som foråsaker fargen, men det er ikke så dramatisk som det kanskje ser ut. Vi tar analyser nå i dag og skal sende inn for å se hvilke algetyper det er snakk om. Vi ser ikke på dette som en alvorlig situasjon eller at det er sannsynlig at dette er noe farlig, men vi skal undersøke, forteller Bell. 

En algeoppblomstring som dette er ikke uvanlig for årstiden. Ser man på historikken ivannet, er det vanlig at en del alger kommer opp til overflaten på denne tiden av året. 

PS! Saken fortsetter under bildet!

HELDIGVIS UFARLIG: Etter all sannsynlighet kan du ta det helt med ro med tanke på drikkevannet vårt og helsetilstanden til Gjersjøen.

Ingen fare for drikkevannet

Gjersjøen er drikkevannskilde for Oppegård og Ås. Bell beroliger de som er redd for at algene skal komme i drikkevannet. 

– Vi har inntaket vårt på 36 meter, som er godt under der man ser algene her, så vi ser ikke på det som et risikomoment at det skal komme i drikkevannet. Vi følger selvfølgelig situasjonen og skal som sagt ta prøver i dag, sier Bell. 

Det skal ikke være noen fare for at dette vil påvirke drikkevannet eller gjøre det udrikkelig, ifølge kommunen.

Powered by Labrador CMS