Ruster opp for 2022
Kolbotn-trener Aleksander Olsen er offensiv foran 2022-sesongen. Men før første ball skal bankes inn i et av målene bak ham, er han «avhengig» av deg som leser dette.
Juleferien er over og blikket er for alvor rettet mot 2022-sesongen. Skjønt helt fri har man aldri som fotballtrener på øverste nivå. Desember og januar er høytid for spillerlogistikk, og Kolbotn er intet unntak. Derfor har Aleksander Olsen hatt en finger med i spillet også etter sesongslutt.
Og det til hvis målet om å nærme seg toppen av Toppserien skal bli en realitet. Fjoråret endte med en sjetteplass, ett poeng bak femteplassen. I 2022 er femteplassen viktigere enn noen gang, for endelig skal Toppserien i gang med sitt nye seriesystem.
Først spiller de ti Toppserie-lagene en vanlig serie, hjemme og borte. De fire øverste spiller så en ny serie i et sluttspill. Vinneren her sikrer seg seriegull og plass i Champions League. De seks nederste lagene i Toppserien, og de to beste lagene i 1. divisjon, møter hverandre i en enkel serie, hvor alle starter på blanke ark. Og her kommer gulroten. Det laget som vinner denne serien og dermed blir nummer 5 i årets serie, får en dobbel playoff-kamp mot laget som ble nummer to. Vinneren av disse oppgjørene sikrer seg også CL-billett.
– En enorm gulrot
Dermed kan man altså bli nummer 5 i årets serie og sikre seg plass i den gjeveste klubbturneringen som finnes. Sånt motiverer Olsen noe voldsomt.
– Det er en enorm gulrot, ingen tvil om det. Systemet sikrer at enda flere lag har noe å spille om, helt til slutten, og det kan gi klubber med litt mindre ressurser, muligheten til å spise kirsebær med de store.
For det er ingen tvil om at det er et skille i Toppserien. Normalt sett skal Brann (tidligere Sandviken), RBK, Vålerenga og LSK Kvinner ta de fire første plassene. I hvert fall hvis du ser på budsjettet.
Vil skape bærekraft
Som sagt er årets viktigste mål for Olsen å knappe inn på forspranget til de «de fire store» på banen. Den jobben er umulig om ikke også forspranget utenfor banen blir litt mindre.
Derfor er klubben mer offensiv «enn noen gang» ut mot sponsormarkedet. Jobben med å knytte til seg nye partnere startet med en erkjennelse.
Det er et under at vi har klart å henge med.
Kolbotn-trener Aleksander Olsen
– Selvsagt vil vi vinne flest mulig kamper, men vi er her også for å bygge klubb, og målet mitt har alltid vært å etterlate seg en mye bedre rustet klubb, enn da jeg kom. Å skape bærekraftighet, for det har egentlig ikke klubben vært. Det er et under at vi har klart å henge med, begynner Olsen.
Må bli mer synlige
Nå, etter to hele sesonger i sjefsstolen, tror han det er en mulighet for å skape noen enda stoltere øyeblikk på Sofiemyr stadion.
– På kvinnesiden er det ikke automatikk i at gode resultater gir mye tilskuere. Vi må ut i lokalsamfunnet og være synlige. Skal vi bli et lokalt kraftsenter, må vi også skape tilhørighet. Her tror jeg Kolbotn har feilet litt tidligere. Vi har ikke vært synlige nok, mener Olsen.
Derfor jobbes det mye av mange på klubbhuset, for å styrke båndene i lokalsamfunnet. Så vel til privatpersoner, som til bedrifter.
– Jo flere som heier på oss og jo bedre synergier vi klarer å skape mellom klubb og lokalmiljø, desto sterkere bein har vi å stå på. Derfor er vi så utrolig opptatt å snakke om å bygge opp stoltheten til Kolbotn igjen. Det skjer ikke over natta, men vi er i gang, sier han.
Hvis vi får 20 lokale bedrifter som gir 100 kroner per mål, så blir det 80 000 kroner av det, hvis vi klarer 40 mål. Tro det eller ei, men det faktisk et betydelig tilskudd for oss i kvinnefotballen.
Aleksander Olsen, Kolbotn-trener
Ny målklubb
Et nytt og morsomt grep er «Målklubben 2022». Her kan bedrifter og privatpersoner tegne seg på en avtale om et visst antall kroner per mål laget scorer i sesongen 2022. Lover du bort 20 kroner per mål og laget scorer 40 mål, blir klubben 800 kroner rikere i løpet av sesongen. En hundrings gir klubben 4000 kroner.
Det høres kanskje ikke all verdens ut, men som Olsen sier:
– Hvis vi får 20 lokale bedrifter som gir 100 kroner per mål, så blir det 80 000 kroner av det, hvis vi klarer 40 mål. Tro det eller ei, men det faktisk et betydelig tilskudd for oss i kvinnefotballen. Og får vi 100 privatpersoner som gir oss 20 kroner per mål, så er det 80 000 kroner også. Det er lov å håpe, sier treneren, vel vitende om at laget hans scoret 21 mål fjorårets Toppserien.
Like viktig er det at slike samarbeid sakte, men sikkert, er med på å lage sterkere sømmer mellom klubben og lokalmiljøet. Det er også med på å sikre gode rammevilkår for en gruppe toppidrettsutøvere som jobber døgnet rundt for å leve ut drømmene sine i Kolbotn.
Bedre rustet
Det er flere grunner til at Olsen tror Kolbotn blir et enda bedre lag i 2022, enn i både 2021 og i 2020.
– For det første er min kjennskap til både eget lag og til de vi skal møte, vesentlig bedre. Kvinnesiden av fotballen var tross alt helt ny for meg. Den andre store forskjellen er et betydelig større støtteapparat. Da jeg startet var vi egentlig bare to personer, en toppspillerutvikler og meg selv. Nå er vi enormt mye bedre rustet med tanke på mannskap, så «rigget» og kraften bak laget er mye bedre, mener treneren.
Også på banen er det noen forskjeller. Ut har Johanne Fridlund, Kristin Holmen, Hildegunn Sævik, Tone Bettina Pirisi og Vilde Birkeli gått, mens situasjonen rundt Marit Clausen foreløpig er uavklart.
Inn kommer midtstopperen Emma Braut Brunes fra Klepp (ja, hun er kusinen til han med samme mellomnavn), midtbanespilleren Siw Døvle kommer fra RBK, midtbanespilleren Marie Hella Andresen er hentet fra Klepp, den danske midtbanespilleren Sara Dyrhauge kommer fra RBK og den unge keeperen Selma Panengstuen er hentet fra Stabæk.
Ser mot Europa
I sum er det er troppen forsterket ifølge Olsen, men det er ikke helt sikkert at de er i mål heller…
– Det kan hende det dukker opp et navn eller to til når vi gjør opp status i slutten av januar, sier han hemmelighetsfullt.
Samtlige spillere som allerede er hentet, er hentet for både nåtid og fremtid.
– Dette er gode spillere som alle har sine viktigste og beste fotballår foran seg. Nå har vi en tropp som er spennende satt sammen, både nå og for fremtiden. Vi har jo sett at økonomien i internasjonal kvinnefotball har begynt å røre på seg, og om vi forvalter våre ressurser på banen godt, ser jeg ikke bort fra at vi kan hjelpe flere av dem videre ut i fotball-Europa, sier Olsen.
Men først skal altså båndene i nærmiljøet bli bedre.
Er du interessert i å bli en liten eller stor bidragsyter kan du sjekke ut informasjon om målklubben på kolbotnkvinnefotball.no. Etter endt sesong trekkes det ut sju heldige vinnere blant både privatpersoner og bedrifter.