Gleder seg til premiere
Det gamle eventyret om Aladdin får en helt ny og moderne vri av OPAL. Fredag neste uke er det endelig klart for premiere.
– Det gamle folkeeventyret om den fattige gutten som får en prinsesse, har blitt omskrevet til dagens forhold. Det blir to timer med mye fart, spenning og humor. Det blir lekent og morsomt, og i god OPALs tradisjon blir det mye sang og dans, flotte kostymer og kulisser, og selvsagt blir det levende musikk som lokale musikere vil sørge for, lover Bibbi Neergaard (74) fra Kolbotn.
Neergaard, som har vært leder i Oppegård Amatørteaterlag (OPAL) i 27 år, har skrevet alle manus siden 2000. Hun gleder seg enormt til å spre gleden i bygda med Aladdin.
Ifølge henne prøvde hun virkelig hardt å la pandemien gå hus forbi, slik at manuset til årets stykke skulle bli koronafritt. Dette har hun nesten lyktes med.
– Kun flaggermus klarte å snikke seg inn i det. Det var også slik at sultanen ønsket seg litt portforbud, men det fikk han ikke til, ler Neergaard.
Elleve forestillinger
Aladdin skal spilles i Kolben kulturhus i perioden fra 28. januar til 13. februar, og det er plass til kun 200 publikummere per dag – så vær rask med å bestille billetter om du ønsker å få en flott og ikke minst kortreist teateropplevelse.
Årets stykke spilles av 32 mann, hvorav mesteparten er barn og unge fra 9 til 20 år, og det er denne gruppen Neergaard ønsker å gi mest ros til.
– Jeg synes barn og unge har blitt behandlet dårlig de siste to årene, men de har holdt ut så lenge uten å klage, påpeker hun, og takker dem for tålmodigheten.
Får utfordringer
Prinsesse Jasmine (Ina Moe Engebretsen) er en av de mange som gleder seg til premiere på Aladdin fredag neste uke.
– Vi har ventet lenge. Endelig kan vi spille igjen. Det er alltid veldig gøy å spille med OPAL. Jeg har vært med på totalt fire forestillinger hittil og stortrives. Det er både morsomt og lærerikt, sier 17-åringen fra Kolbotn.
I tillegg til skuespill måtte hun også synge på scenen i årets stykke, men den unge skuespilleren har takket ja til denne utfordringen.
– Det er veldig fint at vi får gjort noe som er utenfor komfortsonen for oss. Det er en flott og nyttig erfaring, sier hun.
Skole for selvtillit og scene
OPAL har holdt på i 39 år, og vært en skole for selvtillit og scene.
– Vi bruker teater som metode til utvikling av alle som er med. Samarbeid og samhold går også som en rød tråd. Vi markerer også forskjellen mellom de snille og de slemme karakterene, slik at de som er med, både på scenen og som publikum, skal lære å oppføre seg, sier Bibbi Neergaard.
– Målbevisste
Kristoffer Grua Pedersen (32) fra Grua i Lunner kommune har en mangeårig arbeidserfaring som teaterinstruktør, men det er for første gang at han samarbeider med OPAL.
– Jeg er veldig imponert av OPAL. Det er klart at de skiller seg ut på ressurser, men de er målbevisste og dyktige. Alt er på stell og nøye planlagt, og med dedikerte skuespillere i kombinasjon med en meget engasjert foreldregruppe gir dette frukter, sier instruktøren.
Siden det aller første møtet den 30. august har OPAL-gjengen jobbet med Aladdin, som er det nyeste stykket. Egentlig stod Aladdin på vent siden sommeren 2020 som følge av pandemien og de strenge smittevernrestriksjonene.
Kan endelig åpne slusen
Til tross for at OPAL-gjengen har øvd mye siden september (hver mandag i tillegg til noen helger), hang også årets forestilling i en tynn tråd på grunn av de strenge begrensningene de måtte forholde seg til. Men nå kan de endelig åpne slusen.
– Vi har ikke vært i normal drift siden pandemien startet, og måtte hele tiden tilpasse oss og forholde oss til alle mulige begrensninger. Det så helt mørkt for oss i en periode, men i slutten av forrige uke løsnet det seg litt, så gnisten er nå tilbake. Nå har vi endelig fått lov til å være mange på scenen. Regjeringen har også åpnet for at de voksne kan være til stede på scenen som støttespillere. Vi har også fått lov til å utvide fra 50 til 200 publikummere per forestilling, sier Bibbi Neergaard fornøyd.
Flyttet inn i Kolben
Det nærmer seg innspurten. De siste ukene har både skuespillerne og foreldregruppen jobbet med stykket hver eneste dag.
Etter å ha øvd på Quality Hotel Entry på Mastemyr hele høsten og halve vinteren, flyttet de sist søndag inn i Kolbens største sal. Det rigges nå kulisser, fly-seler justeres, håpefulle flaggermus-piloter instrueres og replikker innøves. Ifølge ledelsen i OPAL, har de kontroll på alt.
Takker alle
I tillegg til barn og unge vil Neergaard takke alle de engasjerte foreldrene i OPAL.
– Foreldrene gjør en formidabel innsats. Om de er malere eller snekkere i en kulissegruppe, sminkører i en sminkegruppe, sydamer og -menn i en sygruppe eller om de er i en PR-gruppe som sørger for reklame og publisitet – OPAL er helt avhengig av alle sammen, sier hun.
Asle Simensen får også mange varme ord fra OPALs trofaste leder.
– Hele familien til Asle Simensen har bidratt med utrolig mye. De vært bærebjelker for OPAL i mange år, påpeker Neergaard.
OPAL, som ble grunnlagt i 1983, betyr nok enormt mye for Asle Simensen fra Tårnåsen. Han har spilt i det lokale amatørteaterlaget siden høsten 1993. Alle de tre barna til Asle har vært med i OPAL.
«Folk og røvere i Kardemomme by» var det første stykket han spilte der. Nå gleder han seg til å spille Sultan i «Aladdin», mens sønnen Simen (27) spiller rollen som den onde, kongelige visiren, Jafar.