Oppegård Amatørteaterlag

27 + 10 ÅR MED OPAL: OPAL, som ble grunnlagt i 1983, betyr enormt mye for Asle Simensen, som har spilt i det lokale amatørteaterlaget siden høsten 1993. «Folk og røvere i Kardemomme by» var det første stykket han spilte der. Nå gleder han seg til "Aladdin". Alle de tre barna til Asle Simensen har vært med i OPAL. Simen Simensen (25) har spilt i ti forestillinger og skal være med i neste stykke.

Gleder seg til "Aladdin"

Mange lurer sikkert på hva som skjer med OPAL som følge av covid-19-utbruddet. Oppegård Avis kan nå avsløre at det lokale amatørteaterlaget er optimistiske og allerede har bestemt seg for hvilket stykke som skal settes opp i år.

Det er vanskelig å planlegge noe 100 prosent ennå, men vår foreløpige plan er åtte forestillinger i januar og februar. Manus er selvfølgelig på plass, men med hemmelig innhold, sier Bibbi Neergaard (72), som har vært leder i Oppegård Amatørteaterlag (OPAL) i 25 år og har skrevet alle manus siden 2000.

    Fakta om OPAL 

    (Oppegård Amatørteaterlag):

  • En ideell organisasjon, som har arbeidet med teaterproduksjoner i mer enn 20 år.
  • Ble startet i 1983, men kun for voksne.
  • Siden 1996 har både barn og vokne vært med på felles teaterproduksjoner.
  • Medlemstallet svinger rundt 100, og består nå av jenter og gutter i alle aldre – fra 10 til 65.
  • Bibbi Neergaard, som har vært OPALs leder i 25 år, har også skrevet manus for OPAL siden 2000.
  • Har et styre bestående av syv voksne foreldre eller medlemmer.

Oppegård Avis har møtt henne, Jarle Halvorsen, Simen Simensen og Asle Simensen i hagen til sistnevnte for å få den siste oppdateringen om planene rundt den nye forestillingen.

Nå kan de avsløre at neste stykke blir "Aladdin"!

Det blir nok ingen Disney-versjon, men en omskrevet og modernisert versjon av den originale "Aladdin", og i god OPALs tradisjon blir det mye sang og dans, flotte kostymer og kulisser, og selvsagt blir det levende musikk som lokale musikere vil sørge for, lover Neergaard.

700.000 kroner per produksjon

OPAL leker ikke teater. De bruker alltid profesjonelle instruktører og musikere. Levende musikk, flotte kulisser og kostymer har imponert publikum gang på gang, og de slutter aldri å imponere, men alt dette har en pris.

En teaterproduksjon koster rundt 700.000 kroner, som betyr at OPAL må ha mellom 2.000 og 3.000 besøkende for å dekke utgiftene.

OPAL-erne håper derfor at situasjonen med covid-19-utbruddet roer seg til høsten, og at de får lov til å fylle Kolbens sal én med publikum i januar-februar.

Skal være ekstra forsiktige i år

Vi er mye tett på hverandre, men vi skal være ekstra forsiktige i år. Vi har god erfaring når det gjelder forholdsregler. OPAL pleier alltid å spille forestillinger i november-januar, det vil si midt i influensaperioden, og vi har alltid kun ett sett med skuespillere. Alle som er med i OPAL er derfor opptatt av god hygiene og forstår at de er uerstattelige, sier Asle Simensen (59).

59-åringen fra Tårnåsen har vært lengst med i OPAL. «Folk og røvere i Kardemomme by» var det første stykket han spilte med det lokale amatørteaterlaget høsten 1993. Nå gleder han seg til "Aladdin".

"Aladdin" i ny drakt

Det nye stykket vil, i kjent OPAL-stil, være en god, gammel idé, uten copyright, omskrevet til dagens forhold, med godlynte sleivspark til alle kanter. Stykket blir også denne gangen stappfullt av merkelige karakterer med både høy og lav panne, høy og lav moral og med særdeles lav terskel for selvironi og fjollete påfunn, sier Jarle Halvorsen (51), som har vært med i OPAL i ni år.

For de som er innvidde i både Aladdin, miljøvern og covid-19, kan OPAL berolige med at Aladdins berømte teppe er helt elektrisk, ladet med grønn strøm fra frittgående grevlinger, og er videre utstyrt med batterier laget av kortreiste, økologisk dyrkede grønnsaker.

MDG ved Hans Martin Enger står for selve ideen, mens vår kulissegruppe skal stå for fysikk og kjemi, det vil si selve gjennomføringen, sier Halvorsen.

Økologisk grevling-jakt

Jarle Halvorsen sier at personlig kjenner han at han gruer seg bittelitt på vegne av de som skal på økologisk grevling- jakt.

Det vil dessuten bli usedvanlig stort flygende teppe denne gangen, ettersom man ikke på noen måte ønsker å undergrave råd fra hverken Folkehelseinstituttet eller Eddie Volt (red. anm.: Volt er HMS-ansvarlig i OPAL). Både teppe-piloten Aladdin og eventuelle teppe-passasjerer vil derfor overholde kravet om minimum en meters avstand, også i luften. Fra OPALs garderober meldes det ikke om hverken høydeskrekk eller flyskam i nevneverdig grad, flirer firebarnsfaren fra Sofiemyr.

Asle Simensen og Bibbi Neergaard forsikrer oss om at det blir flere samfunnsmessige stikk i det nye stykket, men de presiserer at de hele tiden passer på balansen, slik at de ikke lager en revy ut av teaterstykket.

FJORÅRETS FORESTILLING: 35 barn i alderen 10-18 år og 10 voksne deltok i forestillingen «Den Lille Havfruen», som ble vist i Kolben syv ­ganger.

Maksimalt 50 deltakere

Absolutt alle deltakere får rolle i OPAL. I fjor var 35 barn i alderen 10-18 år og 10 voksne med i forestillingen «Den Lille Havfruen», som ble vist i Kolben syv ganger. Nå starter forberedelser til "Aladdin".

Vi kontakter først de som var med sist og spør om de vil være med, så supplerer vi med eventuelle nye deltakere. Det blir helt sikkert noen ledige plasser, men vi  skal begrense antall deltakere til maksimalt 50, sier OPALs trofaste leder.

 

Vil du være med?

Øvelser starter alltid på høsten, og normalt sett skulle OPAL hatt audition i mai og juni, men dette er selvfølgelig ikke gjennomførbart i disse tider.

Dessverre så er ikke krystallkulen vår noe bedre enn alle andre sin, så verifiserbare spådommer er en vrien øvelse. Hold øye med Facebook-siden vår om du er over ti år og vil være med, så skal vi oppdatere siden når vi vet konkrete datoer for audition, sier Asle Simensen fra Tårnåsen.

Avhengig av engasjerte foresatte

OPAL er helt avhengig av gode, engasjerte foresatte til de unge deltakerne.

 Foreldrene gjør en formidabel innsats. Om de er malere eller snekkere i en kulissegruppe, sminkører i en sminkegruppe, sydamer og -menn i en sygruppe eller om de er i en PR-gruppe som sørger for reklame og publisitet, OPAL er helt avhengig av alle sammen, sier Simensen og Neergaard.

Han og de andre OPALerne takker også Quality Hotel Entry på Mastemyr. Sistnevnte støtter OPAL som vanlig med øvingslokaler og bransjens hyggeligste betjening, og er noe det lokale amatørteaterlaget er svært takknemlig for.

Les også: La det swinge, la det kråkebolle, til du mister all kontroll, voi voi!

Powered by Labrador CMS