Covid-19 i Nordre Follo
Ber om å skjerme barn og unge for koronarestriksjoner
– Det var vondt å se snikende oppgitthet hos barn og unge forrige gang lokalsamfunnet ble stengt. Hvis alt nå bare stenges igjen, tar vi på nytt fra dem et lite pusterom, sier Bibbi Neergaard.
– Jeg har drevet med smittevern lenge og er ikke imot de igangsatte smitteverntiltakene, men vi har noen barn og unge som har mistet så mye under tiden med nedstengingen av skoler og fritidstilbud. Barn og unges tidsperspektiv er ikke som vårt. Det er dem jeg vil skjerme, sier Bibbi Neergaard (73), manusforfatter og leder for det lokale teaterlaget OPAL (Oppegård amatørteaterlag) gjennom de siste 25 årene.
73-åringen fra Kolbotn er en kjent kulturpersonlighet i lokalmiljøet, men hun er også en meget engasjert innbygger som bryr seg om alle rundt seg, uansett alder og bakgrunn. Hun har reallinjen fra realgymnaset i bunn, med videreutdanning i barne- og ungdomspsykiatri, juss og ledelse, og jobbet mye med rus, voldtekt, overgrep, sorg og død.
Mange kjenner Bibbi fra hennes tid i Frivillighetssentralen i Oppegård, som hun ledet fra 2005 og frem til hun gikk av med pensjon i september 2017. Før hun startet der hadde hun jobbet i Utekontakten i tidligere Oppegård kommune i 20 år.
Les også: La det swinge, la det kråkebolle, til du mister all kontroll, voi voi!
– Det var vondt å se snikkende oppgitthet
OPAL-dronningen er opptatt av at tilbudet til barn og unge opprettholdes under hele koronatiden. Hun mener det er viktig at barn og unge skjermes for koronarestriksjoner, og påpeker at behovet for tiltak som styrker psykisk helse er stort.
– Mange barn og unge i OPAL mistet årets teaterproduksjon som vi skulle ha startet for lenge siden, og det skjedde i en tid de hadde mistet skole og mye av fritidstilbud. Mange av dem hadde en tøff periode og satt mye hjemme med foreldre som var kjemperedde for covid-19, og besteforeldrene kunne de ikke besøke på grunn av smitterisiko, sier Neergaard.
– Det var vondt å se snikende oppgitthet hos barn og unge, så vi prøvde å finne en utvei til tross for alle mulige hindringer, sier lederen av OPAL.
Men så kom høsten
Etter en liten pustepause i mai klarte OPAL å gjennomføre en audition til sin neste forestilling, "Aladdin". Manuset var på plass og det var planlagt for elleve forestillinger i Kolben i januar-februar 2021.
– Vi skulle begynne med øvelser i august-september. Det var noe alle sammen gledet seg mye til, men da høsten kom, innså vi at dette ikke skulle gå. Koronatiltakene ble strengere og strengere, og det virket som at dette kunne være mer langvarig enn det vi hadde håpet på, sier Neergaard.
Les også: Gleder seg til "Aladdin"
Vellykket workshop på hotellet
Etter et styremøte bestemte OPAL-ledelsen om å droppe forestillingen, men skape et tilbud til barn og unge allikevel ved å arrangere noen workshops med den samme teatergruppen og tre instruktører.
De fikk til en god løsning sammen med Quality Hotel Entry på Mastemyr, som nok en gang stilte opp med øvingslokaler på hotellet.
En helg i slutten av oktober ble en workshop gjennomført på hotellet, selvfølgelig med solid smittevern. 34 barn og 20 voksne deltok i arrangementet. De ble delt inn i to grupper og alt gikk etter planen, ifølge Neergaard.
– Ungene som møtte opp sa til oss at det rett og slett var magisk. De var så fornøyde og takket oss. Det var en helt fantastisk helg, sier lederen av OPAL.
– Et lite pusterom
Nå håper hun at det blir mulig å arrangere en workshop til, en eller annen helg før jul.
– Hvis alt nå bare stenges igjen, tar vi på nytt fra dem et lite pusterom. Det er dette jeg kjemper for. Barn og unge bør skjermes for de strenge koronarestriksjonene, sier Neergaard.
Hun mener tiden med alle restriksjonene har rammet barn og unge mer enn det selve viruset har gjort.
– Jeg har spilt teater med barn og unge i 25 år. Vi har spilt gjennom alle influensaperiodene, men det gikk fint hver eneste gang. Vi har alltid mye fokus på smittevern og sørger for at folk gjør det de skal uten noen form for frykt for å bli smittet.
Den irrasjonelle frykten
Neergaard mener å oppleve så mye frykt for covid-19 slik de fleste opplever i dag er destruktivt for samfunnet.
– Å ha noe frykt er helt normalt, men når frykten blir irrasjonell, kan den få samfunnet til å bli immobilisert. Da slutter man å tenke smart, sier 73-åringen.
Hun reagerer også på hvordan voksne mennesker kommuniserer i koronatiden, spesielt på nett.
– Vi, voksne, bør skjerpe måten vi snakker på. Det er så mye dømmende og voldsomt ordbruk som ikke hører hjemme noe sted. Vi bør være gode rollemodeller, spesielt når samfunnet rammes så hardt, sier Neergaard.
– Hvor henter du livsgleden og optimismen din fra?
– Det går mye på min tidligere erfaring og kunnskap. Jeg leser mye og har mye å hente fra min tidligere erfaring gjennom de fem pandemiperiodene, med alt fra Asiasyken (1957-1958), Hong Kong-syken (1968-1970), HIV (1983-1988), svineinfluensaen (2009) og nå Covid-19. Jeg er nå pensjonist og har mye fritid, men jeg prøver å ta vare på folk rundt meg og får mye kjærlighet tilbake. Dette gir meg krefter, sier Neergaard.
Den engasjerte kvinnen er også en mangeårig medlem av Oppegård Rotaryklubb. For tiden leder hun arrangement-komiteen i klubben og stortrives med vervet.
Les også: Innfører rødt nivå i ungdomsskolene