FETTVETT

I denne fete juletid...

– Vis fettvett! Ikke kast fettet i vasken eller i toalettet! Det stopper til avløpsledningene og er mat til rotter, sier virksomhetsleder for UTE Oppegård, Heidi Tomten. Sjekk videoen tatt under en rørinspeksjon på Kolbotn forrige uke.

Adventstiden og julen er rett rundt hjørnet. Da skal det tilberedes mye god og fet mat i Oppegårds mange kjøkkener. Kommunen ber nå innbyggerne om å være påpasselige med å unngå å skylle ned matfett i vasken eller i toalettet.

– Når du har fett til overs, hell det over i en melkekartong og la det stivne. Deretter kan du samle det opp i en melkekartong eller en brusflaske og bruke det selv, samle det i meiseboller og gi det til fuglene (hvis det ikke er tilsatt salt) eller kaste det i matavfallet, altså i den grønne posen, sier Heidi Tomten.

Tetter igjen avløpsrør

RØRINSPEKSJON PÅ KOLBOTN: På bildet kan du se arbeidsleder Hugo Olsen, virksomhetsleder Heidi Tomten, driftsoperatør Morten Landre, driftsoperatør Per Hermansen, og driftsleder for VA (vann og avløp) Rune Århelle.

Onsdag 14. november var Oppegård Avis med Oppegård kommune på rørinspeksjon på Kolbotn. Sjekk videoen!

– Dersom alle spyler fettet som blir til overs ned i avløpssystemet, kan det forårsake tette rør, enten dine egne stikkledninger eller de kommunale ledningene, noe som kan medføre stopp på avløpsnettet og skade på eiendommer, sier Tomten.

SLIK KAN DET SE UT: Å kaste matrester, fett, q-tips og våtservietter i do er enkelt. Hver gang inviterer du rottene hjem til deg. Foto: UTE Oppegård

Tette avløp fører også til at kloakkvannet flommer opp av kummer og renner ut i bekker og innsjøer, og det koster mye å spyle og ordne opp.

– Vi spyler rørene på rundt 45 ulike steder fire til seks ganger i året. Dette gjør vi på steder der vi vet av erfaring at rørene ofte blir tette, ser Rune Århelle, driftsleder for vann og avløp i UTE Oppegård.

 

INSPEKSJONSTRAKTOR: På bildet ser du driftsoperatør Morten Landre som sjekker avløpsrørene på Kolbotn ved hjelp av en inspeksjonstraktor med kamera.

Rottefòring

– Husk at fett og julemat i avløpet blir juleknask for rottene. Ved å kaste fett, matrester og andre ting i do, lager du en sti til alle rottene i kommunen. Rottene følger maten og kan klatre oppover i rørene i flere etasjer.

Morten Landre, driftsoperatør i UTE Oppegård

Å kaste fett, matrester, våtservietter og q-tips i do er enkelt, men hver gang inviterer du rottene hjem til deg.

 

KOSER SEG I FETTET: Sandnes Transport, som hjelper kommunen med å spyle rørene i Oppegård, har nylig fotografert denne rotten i Skiveien. Foto: UTE Oppegård

      FETTVETTSREGLER:

  • Tørk av stekepannen eller formen med tørkepapir rett etter bruk. Kast tørkepapiret i grønn pose for matavfall.
  • Stivnet matfett skrapes av og kastes i grønn pose for matavfall.
  • Større mengder matfett eller supperester helles på en tom melke- eller juicekartong. Kartongen teipes igjen og kastes i grønn pose for matavfall.
  • Større mengder matolje og frityrolje kan leveres i tett embalasje til Follo Rens miljøbil og gjenvinningsstasjoner. Det er viktig at innlevert matolje merkes med «Matolje».
  • Gå inn på fettvett.no for flere tips.

Landre sier kommunen finner alt fra kluter og servietter til leker og verktøy ved rørinspeksjon.

– Tiss og bæsj er det eneste som skal i do. Husk at q-tips og våtservietter ikke løser seg skikkelig opp i vann. De samler seg i store baller, fester seg i fettet og tetter rørsystemet og pumpene, sier Landre.

Dette blir matfettet til

– Husk at alle matrester som sorteres i den grønne matavfallsposen kommer til nytte. Matavfallet omdannes til biogass og gjødsel ved biogassanlegget Den magiske fabrikken, rett utenfor Tønsberg, sier Jonas Fossum i Follo Ren IKS.

Han sier gjødsel produsert av matavfall er meget næringsrik og blir anvendt i jordbruk til matproduksjon, mens biogassen som produseres av matavfall blir benyttet av renovasjonsbilene til Follo Ren og til kollektivtransport rundt om i landet.

– Matavfall i grønn pose bidrar til at vi sammen kan skape en miljøgevinst, sier Fossum.

 Les også: Snart blir vannet dyrere...

 

Powered by Labrador CMS