
I dag er hun er verdens beste. Eventyret startet i Oppegård.
Familien flyttet til Oppegård for at jentene skulle bli bedre fotballspillere. I dag er Ada Stolsmo Hegerberg verdens beste kvinnelige fotballspiller.
Nylig ble det skrevet fotballhistorie. For første gang skulle verdens beste kvinnelige spiller få den prestisjefulle Gullballen. De siste ti årene, før kroaten Luca Modric vant i år, har Christiano Ronaldo og Lionel Messi vunnet fem ganger hver.
Ingen kvinner har noen gang vunnet Gullballen. Prisen har ikke vært utdelt til kvinnelige fotballspillere. Inntil i år, da den kanskje aller gjeveste prisen for aller første gang også ble delt ut til verdens beste kvinnelige fotballspiller. Og som de fleste nok har fått med seg, hun er norsk og heter Ada Stolsmo Hegerberg (23).
Startet i Oppegård
Men det var her i kommunen fotballkarrieren egentlig startet for jenta fra Sunndalsøra, som har vært i verdens sports-rampelys de siste ukene. Ada har nemlig spilt både i Oppegård IL og i Kolbotn IL!
Den sportsinteresserte og engasjerte familien med mor Gerd Stolsmo og far Stein Erik Hegerberg har nemlig lagt mye til rette for at døtrene Ada og Andrine skulle få utvikle seg som fotballspillere. Allerede da Ada bare var 11 år gammel ble egentlig kursen staket ut. Familien flyttet fra Sunndalsøra til Oppegård for at søstrene skulle kunne utvikle seg som fotballspillere og spille for Kolbotn! Selv om det altså ble et par sesonger i Oppegård IL aller først for Ada, mens to år eldre Andrine begynte i KIL med en gang.
PS! Saken fortsetter under bildet.

– Egentlig har vi tatt valg i forhold til hvor vi bor, i forhold til reiseveier. På en måte så har vi jo innrettet oss mot en jobbing mot noe, sa mor Gerd Stolsmo i Sportsrevyen, da de oppsummerte datterens eventyrlige reise så langt, som altså foreløpig kuliminerte med Gullballen i en alder av bare 23 år.
Ada selv legger ikke skjul på hva familiens støtte og valg har betydd for hennes karriere:
– For meg å kunne vokse opp i en familie som alltid har gitt meg en stemme, som har latt meg ha troen på meg selv – å ønske å drømme stort, men å kunne jobbe for det, har hatt alt å si for mine bragder så langt, uttalte hun i intervju med NRK.
Målbevisst
Ada Hegerberg har jo egentlig bare så vidt startet karrieren, men hun har vært særdeles målbevisst og utålmodig på sin vei mot toppen. I hvert fall ble hun ikke så lenge her i kommunen som nok mange hadde håpet. Etter to sesonger i KIL var det slutt, ferden gikk videre til Stabæk, der sesongen ble kronet med cupgull etter hat-trick av Ada i finalen.
Året etter startet proffeventyret i utlandet, først til den tyske eliteserieklubben Turbine Potsdam i 2013. Søstrene dro altså utenlands sammen da de bare var 17 og 19 år gamle.
– Mange diskuterte når det er rett å dra. Vår tanke er vel å gjøre det når du kan, det er det viktigste valget det faktisk, å slippe dem ut, supplerte pappa Stein Erik Hegerberg i intervjuet.
Datteren tenker på samme måten:
– Jeg tenker at livet og karrieren er for kort til ikke å ta de valgene som er bra. Og det er viktig for meg også, sa hun til statskanalen.
Og at jentene var klare for sitt store fotballeventyr, tyder følgende melding til foreldrene da de stod på Gardermoen og var klare til å dra utenlands:
– Uansett hvordan det går, så kommer vi ikke hjem på tre år!
Fransk suksess
– Du finner ikke et bedre menneske, mer inkluderende, raus og omfavnende utenfor banen enn det Ada er, sier hennes tidligere trener på Kolbotn.
Hege Jørgensen, tidligere trener
Allerede i juli 2014 gikk ferden videre for Ada, da hun signerte for den franske storklubben Lyon – eller Olympique lyonnais, som er det fulle navnet. Da skilte også de to søstrenes karrierevei for første gang.
Det første året vant Lyon «the double» - seier både i serien og cupen. Året etter ble enda bedre. Da tok laget «the treble» etter også å ha slått tyske Wolfsburg i en dramatisk mesterligafinale. Ada ble også kåret til Lyons beste spiller det året etter at hun hadde blitt toppscorer i den franske serien med hele 33 mål på sine 21 kamper, i tillegg til at hun banket inn hele 13 mål i Mesterligaen! På toppen ble Ada Stolsmo Hegerberg kåret til Europas beste fotballspiller av sportsjournalister fra UEFAs 55 medlemsland, for øvrig sammen med Ronaldo.
Året etter, i sesongen 2016/17, gjentok laget sin trippeltriumf, selv om både den franske cupfinalen og Mesterligafinalen igjen ble vunnet med knappest mulig margin - på straffesparkkonkurranse – begge mot Paris Saint-Germain! I 2018 ble det nok en gang seier både i hjemlig liga og i Mesterligaen, der Ada med sin scoring i 4-1-seieren etter ekstraomganger i finalen mot Wolfsburg ble historisk som den første kvinnelige spilleren som scoret 15 mål i en mesterligasesong.
Det hele toppet seg altså nylig, da Ada Stolsmo Heberberg ble kåret til tidenes første kvinnelige vinner av Gullballen – Ballon d`Or Féminin.
Konflikt
Men ikke alt har vært like rosenrødt. Etter et svakt EM-sluttspill både av Norge og av Ada i 2017 kom sjokkmeldingen om at lagets største stjerne trakk seg fra videre spill på det norske landslaget. Vi skal ikke gå nærmere inn på denne konflikten her, bare konstatere at Ada står fast ved beslutningen, til tross for en rekke forsøk på dialog og overtalelser. Om det som har vært karrierens til nå vanskeligste valg, uttalte hovedpersonen selv følgende til NRK:
– Det er kanskje ekkelt der og da, men det leder til noe positivt i fremtiden igjen.
Og om fremtiden, var målene klare:
– Det handler om å vinne! Jeg er i Lyon og her handler alt om å vinne alle trofeer hvert år. Og hvis jeg kan vinne så mange Champions League-trofeer som mulig, så skal jeg pokker gå for det!

Så gjenstår det å se om det også leder til noe positivt for Norge på et senere tidspunkt. Og hvem vet, selv om sannsynligheten neppe er særlig stor; kanskje avslutter Ada Stolsmo Hegerberg karrieren der det hele startet for verdens beste fotballspiller, i Kolbotn IL.
Raus utenfor - rå på banen
– Du finner ikke et bedre menneske, mer inkluderende, raus og omfavnende utenfor banen enn det Ada er, sier hennes tidligere trener på Kolbotn.
PS! Saken fortsetter under bildet.
Hege Jørgensen var daglig leder for Kolbotn Fotball Kvinner i mange år, og hun var også en kort periode trener for juniorlaget da Ada Stolsmo Hegerberg kom til klubben. Hun kjenner Ada og familien meget godt og har holdt kontakten med dem i alle årene etter at de flyttet fra kommunen. I fjor sommer besøkte hun Ada i Frankrike sammen med datteren Emma.
– Første gang jeg så Ada husker jeg at jeg tenkte: Oj, hun kommer til å bli bra!
Krevde plass
På den tiden var imidlertid den to år eldre søsteren Andrine enda bedre. Hun begynte i Kolbotn IL, mens Ada hadde to sesonger i Oppegård IL før også hun meldte overgang til KIL. Allerede som 15-åring ble hun tatt opp i A-stallen, året etter Andrine. Der viste hun tidlig det som ifølge Jørgensen kanskje kjennetegner henne aller best: Mentaliteten.
I to sesonger spilte unge Ada på Kolbotn i Toppserien og utviklet seg som fotballspiller og målscorer, mens den to år eldre Andrine var playmakeren og tilretteleggeren som fôret Ada med gjennomspill. De to søstrene hadde en helt spesiell kjemi på banen.
Jørgensen beskriver Hegerberg som et «fysisk vidunder» med en naturlig fysikk. «Hun var en maskin fra hun var ganske ung.» Men hun beskriver også en særdeles hardtarbeidende jente, og familie, som terpet og terpet på detaljer og avslutninger.
Eksamen ikke farlig
– De har lagt ned utrolig mange timer på egenhånd, utenom de faste treningene, forteller Jørgensen, som samtidig roser familien for å tenke litt annerledes enn mange andre, illustrert av følgende eksempel: Da Ada gikk på Wang Toppidrettsgymnas kolliderte avsluttende eksamener med en fotballturnering. Mor Gerd uttalte da at «eksamen er ikke så farlig - det kan hun ta igjen senere». Ikke mange mødre hadde sagt det samme. Ada fullførte da også videregående, men det var fotballen som kom først, da som nå.
– Hele familien er en fantastisk ressurs, understreker Jørgensen, noe de også viste senest i sommer da de arrangerte en treningscamp for yngre jenter på Ekeberg.
– Du finner ikke et bedre menneske, mer inkluderende, raus og omfavnende utenfor banen enn det Ada er, hevder Jørgensen.
Tilbake til landslaget?
I sin nåværende stilling som daglig leder for Toppfotball Kvinner, er Jørgensen også opptatt av hva Ada Stolsmo Hegerberg og Gullballen betyr for norsk fotball.
– Det har enormt stor verdi og Ada er en stor rollemodell. Å ha en sånn type som rollemodell er fantastisk og gir seriøsitet rundt produktet vårt.
Jørgensen vil naturlig nok ikke gå nærmere inn på konflikten med landslaget, men legger ikke skjul på hva hun håper på:
– Det er ingenting jeg ønsker meg mer enn Ada tilbake på landslaget. Jeg håper hun en dag kommer tilbake til Norge og kan følge hjertet og drømmene sine om å være med å utvikle kommende generasjoner fotballspillere, sier Jørgensen. .
Solveig Gulbrandsen er Kolbotns mest meritterte fotballspiller. Hun har hele 147 landskamper for Norge, scoret 47 mål og var med på laget som tok gull under OL 2000.
– Jeg spilte ikke med Ada i Kolbotn, men på landslaget. Det som kjennetegner henne og familien er jo at de er målrettet og dedikerte. Jobber knallhardt. De flyttet jo til Oppegård på grunn av Kolbotn og fotball, forteller «Sola».