Med jobb som livsstil
Aase-Liv Birkenes har vært biblioteksjef for det lokale biblioteket på Kolbotn i nesten 24 år. Tirsdag 1. mars går hun av med pensjon.
– Tiden flyr når man har det gøy. Jobben min er nok en av de morsomste og mest energigivende jobbene man kan tenke seg. Jeg stortrives på jobben, og føler at grensen mellom jobb og fritid er nesten utvisket, sier Aase-Liv Birkenes, som fyller 67 år torsdag 24. februar.
Hun påpeker at også kollegaene hennes er dedikerte og engasjerte, og er noe som har bidratt til at de har et veldig bra arbeidsmiljø.
– Fantastisk sjef
– Til og med i lunsjen snakker vi jobb, og vi koser oss med det, påpeker bibliotekar Agnethe Gulbraar (53), som har jobbet på det lokale biblioteket siden 2003.
Hun er en av de mange som kommer til å savne Aase-Liv på biblioteket. Om en drøy måned vil Birkenes bytte sin mangeårige arbeidsplass med ny tilværelse.
– Aase-Liv er en fantastisk sjef; faglig dyktig, fokusert, trygg, jevnt godt humør. Hun har tillit til alle ansatte, og passer på at alle føler seg viktig i sine roller og ikke minst at alle strekker seg for å bli bedre slik at vi kan gi innbyggerne det best mulige bibliotektilbudet, sier Gulbraar.
Blant pionerene i Norge
Birkenes hadde flere andre jobber før hun startet som biblioteksjef i Oppegård.
Etter bibliotekutdanningen tok hun en toårig IT-utdannelse for bibliotekfolk, som er ekvivalent med mastergrad i dag. I 1980, da hun var blant de aller første IT-utdannede bibliotekarene i Norge, fikk hun jobb i Biblioteksentralen og så startet hun som rådgiver for Statens bibliotektilsyn.
Meningsfullt
Birkenes er født i Stavanger og har også bodd i Halden i ungdomsårene før hun flyttet til Oslo. Det var familielivet som førte Aase-Liv til Oppegård kommune for 40 år siden.
– Vi bosatte oss på Trollåsen I 1982. Etter at vi fikk to barn, ville jeg gjerne ha en jobb i nærheten. Før Oppegård bibliotek flyttet til Kolben kulturhus, hadde det da lokaler i andre etasje i Kolbotnveien 25 (ble senere endret til Kolbotnveien 23). I 1998, da de skulle skifte biblioteksystemet, fikk jeg jobben først som prosjektleder, senere som biblioteksjef. Det var da jeg skjønte at det å jobbe i et lokalt bibliotek var selve meningen med livet. Jeg så nemlig at det biblioteket gjorde betydde mye for folk i Oppegård. Jeg ble rett og slett stormforelsket i jobben og kollegaene mine, sier Birkenes.
Etter å ha bodd på Trollåsen de siste 40 årene, har verken Aase-Liv eller ektemannen hennes noen planer om å flytte.
– Vi stortrives her. Dette er den beste kommune å bo i, sier 66-åringen.
Gleder seg over mer fritid
Som nybakt pensjonist kommer hun til å bruke mer tid på fritidsaktivitetene.
– Etter å ha vært tilgjengelig for jobben nær sagt døgnet rundt i flere år, gleder jeg meg over mer fritid og mer tid til familie og venner. Jeg gleder meg også til å utforske Deichmanske bibliotek i Bjørvika og andre kulturtilbud. Jeg har dessverre ikke ennå hatt tid til å besøke det. Ellers er jeg veldig glad i å gå tur, trene, lese og strikke, og har mange ulike prosjekter hjemme med hus og hage. Vi har også en hytte på fjellet i Valdres og jeg gleder meg til mange turer dit, sier hun.
Samtidig innrømmer 66-åringen at hun allerede fått flere tilbud fra flere frivillige organisasjoner, som ønsker å rekruttere henne.
– Jeg er medlem i flere organisasjoner, men har et aktivt medlemskap i kun Oppegård Rotary Klubb for tiden, sier hun.
– Drømmeleder
Slik har jobben blitt en livsstil for den engasjerte biblioteksjefen. Birkenes har også vært veldig synlig i sin rolle og det har alltid vært lett å ta kontakt med henne. Hun har også samarbeidet tett med flere ulike lag og foreninger.
Bibbi Neergaard (74), som ledet Oppegård Frivilligsentral i mange år, har flere superlativer på lager når hun beskriver den dyktige biblioteksjefen:
– Du har vært en drømmeleder i så mange år. Du har skapt, sammen med personalet, Norges beste bibliotek som virkelig kan formidling, og har inspirert både unge og gamle til å drukne seg i bøkenes verden. I tillegg har dere skapt en fantastisk møteplass. Jeg kommer til å savne deg, sier Neergaard.
– Utgjorde en forskjell
Skuespiller og sanger Espen Bråten Kristoffersen (34) er også blant de mange som vil takke Aase-Liv for innsatsen.
– Takk for at du tok bladet BLIKK inn i hyllene på det gamle biblioteket i sin tid. Det var viktigere enn du kanskje tror. Virkelig! Jubel for deg og god pensjonisttilværelse, skriver 34-åringen, som hadde regi på den forrige forestillingen til OPAL.
Bråten Kristoffersen sier at da han var ungdom og var søkende og på jakt etter å finne egen identitet og seksualitet var det å finne blader BLIKK i bladhyllen på biblioteket veldig viktig for ham.
– Det var et slags tegn på at man ikke var alene. Dette er fort 15 år siden. Da var det en helt annen tid. Jeg kan huske at jeg leste bladet i smug og gjemte det i et annet blad så ingen skulle se det. Det var ingen selvfølge å velge å ta inn et homoblad på et lokalbibliotek. For meg utgjorde det en forskjell. Jeg er takknemlig for det og glad for utviklingen, og for at det har blitt en selvfølge i dag. Og det kan man takke mange for. Også en bibliotekar fra Oppegård, sier han.
Leder fellesorganisasjon
Etter kommunesammenslåingen for drøye to år siden fikk Birkenes et lederansvar for hele Nordre Follo bibliotek, som består av to avdelinger: på Kolbotn i Kolben kulturhus og i Ski (i dag på Ski Storsenter, men planlagt å flytte inn i den nye videregående skole i Ski sentrum).
– Min oppgave som virksomhetsleder har vært å sørge for to likeverdige tilbud ved begge avdelingene. De bør ikke nødvendigvis være like, og de kan ha ulike profil, presiserer hun.
Effektivisering
Biblioteksjefen innrømmer at antall stillinger på biblioteket de siste to årene måtte reduseres som følge av de politisk vedtatte effektiviseringstiltakene i Nordre Follo. Antall årsverk på biblioteket i Kolben har dermed gått ned fra 10,5 til 9 siden 2020. Åpningstidene har også blitt redusert.
– Dette krevet at vi må jobbe mer effektivt, sier Birkenes, og påpeker at hun har jobbet mye for å skjerme bibliotektilbudene mest mulig.
– Hvilke tilbud er du mest fornøyd med?
– Det må være satsningen på barn og unge, med blant annet Sommerles, tilbud til skoler og barnehager og Etter skoletid-tilbudet, men også BUA (Nordre Follo har tre BUA-avdelinger tilknyttet biblioteket) og samarbeidet med frivillige, som gjør at biblioteket får en større forankring i lokalsamfunnet, sier Birkenes.
Aase-Livs beste tips
– Hva er dine beste tips til å få barn bli glad i bøker?
– Det er viktig å begynne å lese for dem tidlig og være et leseforbilde for dem, samt å snakke om bøker, sier den erfarne biblioteksjefen.
Selv er hun glad i bøkene til Haruki Murakami, og har fortsatt et par av hans bøker til gode.
– Jeg har alltid en lydbok på øret når jeg går turer, og jeg går mye. Akkurat nå er jeg ferdig med «En tid for å leve» av Jan Kjærstad, og anbefaler denne boken på det varmeste.
Ledig stilling
Ønsker du å bli biblioteksjef på Norges beste bibliotek? Stillingen til Aase-Liv vil bli ledig fra 1. mars.
Kommunen søker nå etter en etterfølger som kan videreføre og videreutvikle en spennende kulturinstitusjon i Nordre Follo kommune.
– Innen søknadsfristen 17. januar fikk vi inn flere gode søknader med sterke kandidater, men har valgt å forlenge søknadsfristen med to uker for å få et enda større utvalg. Vi fikk ikke like mange søknader som forventet, noe vi tror kan ha å gjøre med timingen på utlysningen rett etter jul, forklarer kommunalsjef Anne Melsom i Nordre Follo.
Hun sier at eksakt dato vil bli klart så snart som mulig.