22. juli - 10 år etter:

I SENTRUM: Dag A. Fedøy ble valgt inn i kommunestyret for KrF, men er nå uavhengig representant.

– Det rev vekk uskylden

I dag er de kjente politikere i Nordre Follo kommune. Hvor var de den dagen for 10 år siden, hva husker de fra de første timene og hvor er samfunnet vårt nå, 10 år senere.

Publisert

Dette er svarene til Dag A. Fedøy (49), kommunestyrerepresentant og formannskapsmedlem, Uavhengig representant / medlem av Partiet Sentrum.

Hvor var du 22. juli 2011, og hva gjorde du i timene og dagene etter terroraksjonen i Oslo og på Utøya?

– Jeg var på Gladmatfestivalen i Stavanger og var på konsert med bandet til broren min akkurat da bomben gikk av. Jeg var kommunikasjonsrådgiver i KrF da og det tikket inn hastmelding fra NTB på telefonen om hva som hadde skjedd. Jeg ble selvfølgelig veldig aktivert siden jeg jobbet på Stortinget og hadde vært mye i Høyblokka og departementsbygningene under Bondevik-regjeringen. Men da nyhetsmeldingene fra Utøya begynte å komme, sank det virkelig i meg. Det var uvirkelige timer og dager hvor jeg konstant tenkte på hva disse uskyldige ungdommene ble utsatt for. Jeg hadde barn i barneskolealder og vi snakket mye med dem om hva som hadde skjedd resten av ferien. Jeg husker vi fulgte alle sendinger, rosetog og minnemarkeringer på TV fra et sommerhus på Vasser. Jeg kommer aldri til å glemme de dagene og det umenneskelige alle disse fine og politisk engasjerte AUF-ungdommene ble utsatt for.

Har 22. juli 2011 hatt noe å si for ditt politiske engasjement?

– Jeg var politisk engasjert fra før og er veldig opptatt av at vi skal være et inkluderende folk som ønsker flyktninger og asylsøkere velkommen. Dette ble en påminnelse om at det finnes folk i Norge som ikke har de samme verdiene som jeg setter så høyt. Det har vist at noen faktisk er villig til å handle på sine ekstreme holdninger. Det rev vekk uskylden i vårt fredelige og tillitsfulle norske samfunn og vist meg at vi hver dag må kjempe for verdiene våre og for kjærligheten til våre medmennesker. Vi har lært at ord betyr noe, at holdninger kan utvikles over tid og føre til handling. Vi må si ifra når noen nører opp under disse holdningene. Vi må si ifra når vi ser og hører noe. Vi kan ikke sitte stille når noen fremmer høyrepopulistiske og høyreekstreme holdninger. 22. juli har vært med å tydeliggjøre hva som virkelig er viktig i politikken!

Kjærlighet, samhold og fellesskap var ord som preget Norge i tiden etter 22. juli 2011. Hvor er vi nå, 10 år etterpå?

– Jeg skulle ønske at jeg kan si at vi har lært og aldri igjen vil oppleve lignende handlinger på norsk jord. Men det tør jeg ikke tro. Fordi holdningene som lå til grunn for terroristens handlinger finnes fortsatt, og jeg er også redd at antallet som har holdninger i den retningen har økt. Enkelte politikere, høyrepopulister og fremmedfiendtlige organisasjoner og nettsteder nører opp under disse holdningene og noen har snakket om at Ap og AUF «drar 22. juli-kortet». Det er som om de ikke husker det umenneskelige disse uskyldige engasjerte ungdommene opplevde. Og de vil ikke at vi skal lykkes meg integreringen. Jeg vil i hele mitt politiske virke kjempe for at Norge skal være inkluderende, at vi skal beholde åpenheten og tilliten i samfunnet. Men jeg er bekymret. Derfor vil jeg oppfordre folk til å engasjere seg politisk, for å forstå, og for å være med å skape det samfunnet vi ønsker oss.

Powered by Labrador CMS