Skolekorps og 17. mai
Forbereder seg til alternativ 17. mai-feiring
De lokale skolekorpsene er i full gang med å øve inn marsjer digitalt. – Vi forbereder oss til en alternativ 17. mai-feiring, sier dirigent ved Tårnåsen skolekorps, Silje Varhaug.
Helt siden skolene i kommunen ble stengt har de lokale skolekorpsene hatt digital undervisning.
Uken før koronatiltakene ble satt i gang skulle Kolbotn pike- og guttemusikkorps (KPGM) og Tårnåsen skolekorps (TSK) ha deltatt i distriktsmesterskapet for skolekorps sammen med Oppegård skolekorps, men det ble dessverre avlyst som følge av koronasituasjonen.
– Vårt neste mål er 17. mai. Vi er i full gang med å øve inn marsjer digitalt og forbereder oss til en alternativ 17. mai-feiring, sier dirigent i TSK, Silje Varhaug.
Digital undervisning via Zoom
Varhaug sier korpsene på Kolbotn og Tårnåsen øver fast sammen og er godt i gang med digital undervisning via Zoom. Sistnevnte er et program som fungerer fint til møtevirksomhet, og gjør at deltakerne kan se hverandre og spille sammen.
– Øvelsene foregår gjerne ute i hagen for å ha stor nok takhøyde.
– Både aspirantkorpsene, junior- og hovedkorpsene bruker Zoom. Dirigentene setter på musikk, og barna spiller til marsjene. Fra denne uken skal også drillen i gang med digital undervisning, sier hun.
Drilltroppen i KPGM har også begynt med videoøvelser hver for seg, ifølge korpsleder i KPGM, Øyvind Aas.
– Øvelsene foregår gjerne ute i hagen for å ha stor nok takhøyde. Vi håper på godt vær helt fram til sommeren! sier Aas.
Digitale konserter
Dirigenten i TSK sier de har planer om å gjennomføre små digitale konserter, der barna spiller sanger alene for resten av korpset via Zoom.
– Dette kan på ingen måte erstatte fysisk oppmøte og samspill, men er et fint og hyggelig alternativ når fysisk oppmøte ikke er mulig, sier Silje Varhaug.
– Kjærkommen sosial arena for barna
Dirigenten på Tårnåsen påpeker at den sosiale biten er veldig viktig for barna.
– 17. mai er ikke helt det samme uten korps. Jeg håper korpsene klarer å få til noe bra. Det tipper jeg
Camilla Hille, utvalgsleder i Nordre Follo
– Vi ser en verdi i at vi møtes, får snakket sammen og sett hverandre. Dirigentene har inntrykk av at dette er en kjærkommen sosial arena for barna i en tid hvor den sosialiseringen ellers er svært begrenset, sier Varhaug.
Hun sier korpsene gleder seg stort til å møtes igjen, og håper på å kunne bidra til 17. mai-feiringen når den tid kommer. Foreløpig venter de på svar fra myndighetene når dette eventuelt er mulig.
To meters avstand i alle retninger
Kulturminister Abid Raja (V) har åpnet opp for at korps både kan marsjere og spille i gatene, så lenge de klarer å holde to meters avstand mellom deltakerne, men det må ikke følge mange mennesker etter eller stå mange tett langs veien.
– Det er to meter i alle retninger, sa kulturministeren på regjeringens daglige pressekonferanse om koronaviruset fredag forrige uke.
Camilla Hille (V), som leder utvalget for oppvekst, idrett og kultur i Nordre Follo, understreker at kommunen følger retningslinjene fra de nasjonale myndighetene.
– Korpsene i kommunen kan øve så lenge de klarer å følge smittevernreglene. Det blir spennende å følge med på hvordan dette skal løses i praksis, sier Hille.
Samtidig påpeker hun at 17. mai ikke er helt det samme uten korps.
– Jeg håper korpsene klarer å få til noe bra. Det tipper jeg, sier Hille.
Planlegger alternativ feiring
Ordfører i Nordre Follo kommune, Hanne Opdan (Ap), håper også det blir korps i gatene på 17. mai.
– I Nordre Follo har 17. mai-komiteen lagt planer for alternativ feiring. Feiring av dagen blir det, men den blir annerledes enn vi håpet på og er vant til, sier Opdan.
Endelig veiledning kommer om to uker
Regjeringen jobber nå med forslag til hvordan landet skal feire nasjonaldagen samtidig som smittevernhensyn skal ivaretas.
Nedenfor kan du lese om de nasjonale reglene som gjelder fram til mandag 4. mai. Da kommer regjeringen tilbake med en endelig veiledning for 17. mai-feiringen i 2020.
• De tradisjonelle barnetogene, slik vi kjenner dem, kan ikke gjennomføres i år.
• Lokale korps kan spille og marsjere i gater og langs veier hvis det ikke følger mennesker bak eller mange tilskuere står langs veien. Musikantene må marsjere med to meters avstand. Korpsene kan marsjere på steder hvor innbyggerne kan stå i egne hager, på balkonger og i mindre grupper langs veien.
• Flaggheising og kransenedleggelse kan gjennomføres, men kun med et mindre antall tilskuere. Korps og kor kan benyttes i slike seremonier, så sant det er mulig å holde tilstrekkelig avstand (to meter mellom hver musikant/sanger).
• Borgertog hvor veteranbiler, traktorer og lignende kjøretøy benyttes, kan arrangeres. Vurdering av sikkerhet ivaretas av lokalt politi.
• Utendørsaktiviteter som spill og leker på større idrettsplasser og lignende kan eventuelt arrangeres i små grupper, for eksempel i mindre familiegrupper. Også her må regelen om to meters avstand mellom deltakerne overholdes, og det gjelder også de generelle smittevernrådene om håndvask og spriting av gjenstander. Antall besøkende (deltakere og tilskuere) må reguleres med egnet vakthold.
• Sårbare grupper som eldre må beskyttes mot smitte. Disse kan se og høre korps, kor og andre aktiviteter på avstand.
• Matservering/salg av mat kan foregå under forutsetning av tilgang på håndvask eller hånddesinfeksjon. I tillegg gjelder vanlige retningslinjer som avstand mellom personer både i køen og blant dem som står for serveringen.
• Større feiringer inne i grendehus/samfunnshus og inne i skolebygg må utgå.