– Vi håper det blir stor pågang blant 16- og 17-åringene i Nordre Follo
Alle ungdommer født i 2004 og 2005 kan få første vaksinedose i midten av september.
Regjeringen har bestemt at alle 16- og 17-åringer, det vil si ungdommer som er født i 2004 og 2005, skal nå få tilbud om vaksine mot Covid-19, etter råd fra Folkehelseinstituttet (FHI).
– Er du født i 2004 eller 2005, må du registrere deg i appen Helseboka gjennom kommunens nettside så raskt som mulig, sier Monica Viksaas Biermann, programleder for vaksinering og assisterende kommuneoverlege i Nordre Follo.
I uke 37-28
Nordre Follo har rundt 1.600 ungdommer i den ovennevnte aldersgruppen. Kommunen vil nå sende ut invitasjon til alle disse ungdommene som har registrert seg i Helseboka.
Ifølge henne har mellom 500 og 600 ungdommer født i 2004 og 2005 allerede registrert seg for vaksinering i Helseboka.
– De fleste av dem får første dose i uke 37 (13.-19. september) og noen av dem får vaksine uken etter, sier Biermann.
Hun sier at redusert smittespredning blant 16- og 17-åringer som følge av vaksinasjon er nødvendig for å kunne lette på restriksjoner som har vært spesielt belastende for unge under pandemien.
– Vi håper det blir stor pågang. Selv om det er få ungdommer so har blitt alvorlig syke av Covid-19, er det fortsatt en del smitte blant 16- og 17-åringer. Vaksinasjon av disse vil bidra til å beskytte de få som kan bli alvorlig syke hvis de smittes, og i tillegg vil det bidra til å redusere smittespredning i samfunnet, sier Biermann.
Får Pfizer-vaksine med åtte ukers intervall
Vaksinasjonen vil foregå på vaksinasjonssenteret i underetasjen på Ski Storsenter. Monica Viksaas Biermann påpeker at det skal gis Pfizer-vaksine til 16- og 17-åringer, slik FHI har anbefalt.
– Det vil være et intervall på åtte uker mellom dose én og dose to for denne aldersgruppen, sier hun.
Det ovennevnte betyr at hvis du får første dose i uke 37, vil du få dose to i uke 45 (8.-14. november).
Intervallet mellom de to dosene for de fra 18 år og oppover er mye kortere. Det er på tre uker for de som er vaksinert med Pfizer-vaksine, mens det er på fire uker for både de som har fått Moderna-vaksine og en kombinasjon av Pfizer og Moderna.
Årsaken til at det anbefales et langt intervall for 16- og 17-åringer er at unge har svært god immunrespons på vaksinen, og vil være beskyttet mot alvorlig sykdom etter første dose, skriver FHI på sin hjemmeside.
Videre viser de til nye studier, som har vist at et langt intervall kan gi en bedre vaksinerespons, og i tillegg vil det gi tid til å innhente mer kunnskap om risiko for myokarditt etter andre vaksinedose.
Disse kan få enda tidligere
Husk at hvis du skal på utveksling og gå på skole i utlandet, kan du få tilbud om time enda tidligere. I dette tilfelle må du ta kontakt med kommunens vaksinesenter på telefon 940 12 310.
– Merk at du må ha med bevis på skoleplass i utlandet for å få vaksinen tidligere.
Får oftere Covid-19 enn yngre barn
Det er Folkehelseinstituttet som har kommet med anbefalingene til regjeringen om å gi vaksine til 16- og 17-åringer.
FHI skriver på sin hjemmeside at disse anbefalingene er basert på en grundig gjennomgang av tilgjengelig kunnskap og kan leses i sin helhet her.
– Data fra Norge og andre land viser at aldersgruppen fra 16 til 19 år langt oftere får Covid-19 enn yngre barn. Ungdommene ønsker også selv å vaksineres. Spørreundersøkelser viser at 16- og 17-åringene er motivert for å bli vaksinert, og at foreldre til barn og ungdom også ønsker at de skal vaksineres, forklarer Margrethe Greve-Isdahl i FHI.
FHI skriver at de fortsetter utredningen om et eventuelt tilbud om vaksinasjon til 12-15-åringer. En eventuell beslutning om dette kommer om noen uker.
I de fleste europeiske land
Både Pfizer og Moderna er godkjent til bruk fra tolv år, men det er Pfizer som skal gis til 16- og 17-åringer i Norge.
De fleste europeiske land, USA, Canada og Australia anbefaler vaksinasjon til aldersgruppen 16-17-år. Inntil nå har kun ungdom med underliggende sykdom og de som skal på studietur til utlandet som har blitt tilbudt vaksine i Norge.
– Vaksinen har vist å gi den enkelte vaksinerte høy grad av beskyttelse mot alvorlig sykdom allerede noen uker etter den første dosen, også mot Delta-varianten, sier Margrethe Greve-Isdahl i FHI.
Sjelden bivirkning
Det har kommet ny informasjon om en sjelden bivirkning etter mRNA-vaksiner der det oppstår betennelse i hjertemuskelen, såkalt myokarditt, skriver FHI på sin hjemmeside.
Tilstanden forekommer hyppigere i yngre aldersgrupper, blant gutter og i all hovedsak etter andre dose.
Det er foreløpig ikke kjent hvor hyppig tilstanden forekommer, men det er sjelden: i USA er det rapportert en forekomst på opptil 7 per 100 000 vaksinerte gutter i ungdomsalder, mens upubliserte data fra Israel anslår at det er hyppigere.
– Nyere forskning viser at dette er en tilstand som kan oppstå etter vaksinasjon hos enkelte, og hvor de fleste blir friske innen en måned. Vi har også innhentet råd fra hjertespesialister som mener at denne sjeldne bivirkningen ikke bør være til hinder for at ungdom får tilbud om vaksine. Covid-19 sykdom hos ungdom kan gi mer alvorlig påvirkning av hjertet enn myokarditt etter vaksinasjon, sier Greve-Isdahl i FHI.