COVID-19 I NORDRE FOLLO

REKORDMYE SMITTE: Det er mange som tester seg for Covid-19 på kommunens teststasjoner på Kolbotn og i Ski for tiden. Foto: Yana Stubberudlien

– Har kapasitetsutfordringer

Mandag 13. september ble det registrert 44 smittede i Nordre Follo, som er en ny rekord i vår kommune siden pandemien startet for et halvannet år siden. Antall smittede i løpet av de siste to ukene nærmer seg 450.

Publisert Sist oppdatert

For en uke siden opplyste kommunen om at de forholdte seg til nedre grensen på tre sammenhengende smittetilfeller ved en kommunal virksomhet for å opplyse om et eventuelt smitteutbrudd.

Oppegård Avis har fått mange henvendelser fra lesere som reagerer på at hjemmesiden til Nordre Follo ikke har vært oppdatert med ny informasjon om de pågående og nye smitteutbruddene siden 10. september.

Flere innbyggere sier at de frykter for å bli smittet, og reagerer på at informasjonen om smitteutbruddene ikke oppdateres av kommunen fortløpende, særlig i en tid når smittetallene skytter i været.

– Kommunen kommer med bare dårlige unnskyldninger for å ikke rapportere om smitteutbruddene. Ikke alle i risikogruppene har mulighet til å vaksinere seg heller og da trenger de å vite om disse smitteutbruddene. Det holder bare ikke å si at folk må regne med å bli smittet, påpeker en av leserne som ønsker å være anonym.

Ligger bakpå med rapportering

– Hva er årsaken til at det ikke rapporteres fortløpende om de nye og pågående smitteutbruddene?

– Vi kommer trolig med en samlet oppdatering senere i ettermiddag. Vi prøver å oppdatere informasjonen om smitteutbruddene på skolene og i barnehagene ved minst tre sammenhengende smittetilfeller, men akkurat nå har vi kapasitetsutfordringer og ligger derfor bakpå med å rapportere nye smittetilfeller eksternt. Det er vanskeligere å holde oversikt over eksakt antall smittetilfeller på skolene når smittesituasjonen endrer seg så raskt. Smittesporerne jobber på spreng. Vi er heller ikke så veldig opptatt av antall smittetilfeller lenger. Det viktigste for oss er å ha fokus på sykdomsbyrden for å holde kontroll i de pågående smitteutbruddene, sier Monica Viksaas Biermann, som er assisterende kommuneoverlege i Nordre Follo.

NY SMITTEREKORD: Mandag 13. september ble det registrert 44 smittede i Nordre Follo. Kilde: Nordre Follo

26 smittede på Roald Amundsen vgs

– Det er et stort utbrudd på Roald Amundsen videregående skole. Mange av elevene er hjemme som følge av sykdom med Covid-19 eller forkjølelsessymptomer, sier Biermann.

ANDEL REGISTRERTE FOR VAKSINERING: Per i dag har 86 prosent av inn

Ifølge rektor Elisabeth Edding har skolen 26 smittede per i dag. Siden det første smittetilfellet i dette utbruddet var registrert 30. august har smittetallene variert fra noen få til 40 tilfeller forrige uke.

– Hvordan opplever du situasjonen?

– Det er et godt samarbeid med helsemyndighetene. Elever i isolasjon er på vei tilbake, sier Edding.

Skal vaksineres på skolen

I samråd med rektoren ved Roald Amundsen videregående skole har kommunen nå besluttet å vaksinere elevene på 16 og 17 år rett på skolen istedenfor å vaksinere disse på kommunens vaksinesenter (på Ski Storsenter) slik FHI anbefaler for barn og unge fra tolv år og oppover.

– Vi har besluttet dette for å begrense fraværet i forbindelse med vaksinasjon. Alle elever på VG1 og VG2 (født i 2004 og 2005) få tilbud om vaksine. Vaksineringen skjer på skolen i morgen, onsdag 14. september, ifølge Biermann.

Elevene som går på de to andre videregående skolene i kommunen blir vaksinert på kommunens vaksinesenter.

– Vi håper på en god oppslutning. Per i dag har 75 prosent av alle elevene på 16 og 17 år i hele Nordre Follo meldt seg for vaksinering, sier Biermann.

Starter på torsdag

Torsdag ettermiddag denne uken starter vaksineringen av barn og unge på 12 til 15 år. Ifølge kommunen trenger de i hvert fall to dager til dette.

I Nordre Follo dreier det seg om 3.437 barn og unge som får dette tilbudet. Vaksinen skal tilbys til årskull 2006–2008, samt alle fra årskull 2009 så snart de har fylt tolv år.

Per i dag har 56 prosent av barn og unge i den ovennevnte aldersgruppen registrert seg for vaksinering i helseboka gjennom kommunens hjemmeside. Vaksineringen skjer på kommunens vaksinasjonssenter i Ski.

– Hva er årsaken til at barn og unge fra tolv år og oppover ikke skal vaksineres på skolene?

– FHI har anbefalt regjeringen at koronavaksinen skal tilbys barn og ungdom ned til tolv år. De har samtidig anbefalt at vaksinering ikke skal tilbys på skolene. Koronavaksine er ikke en del av barnevaksinasjonsprogrammet, og for å synliggjøre denne forskjellen er det anbefalt at vaksinen tilbys på vaksinesenteret også for 12-15 åringer. I barnevaksinasjonsprogrammet tilbys vaksiner som er utprøvd over mange år. Koronavaksiner er relativt nye vaksiner, og vi har derfor foreløpig mindre erfaring med disse vaksinene, sier Biermann.

Hun sier at det er viktig at foreldrene sammen med barnet/ungdommen setter seg inn i informasjonen og tenke seg litt om før de takker ja til tilbudet.

– Tilbudet til 12-15-åringer vil vedvare. Man må ikke ta vaksinen nå om man ønsker å vente litt. Men akkurat hvor lenge tilbudet står er usikkert. Vi bestiller de vaksinene vi trenger, sier Biermann.

– FRIVILLIG: – Vaksinering av barn og unge fra 12 til 15 år skjer kun etter foreldrenes samtykke fra begge foresatte, sier Monica Viksaas Biermann, programleder for vaksinering og assisterende kommuneoverlege i Nordre Follo. Foto: Silje Stavik/ Nordre Follo

Samtykke fra begge foresatte

Ifølge Biermann er det helt vanlig at yngre personer får kraftigere bivirkninger enn de som er eldre.

– Det er fordi at yngre har et sterkere immunforsvar. De får derfor oftere en kraftigere immunrespons på vaksinen enn de eldre, sier hun.

Hun sier videre at det er relativt vanlig med ufarlige bivirkninger som smerter på innstikkstedet, feber og muskelverk.

– Husk å ta med et utfylt samtykkeskjema som begge foresatte har signert. Er barnet ditt syk eller har forkjølelsessymptomer, må timen flyttes til noe senere. Vi vil ha dette tilbudet noe fram i tid, i hvert fall i et par måneder, sier assisterende kommuneoverlege.

Biermann påpeker at barn og unge ikke skal vaksineres dersom de har hatt gjennomgått Covid-19, uavhengig om smitten ble påvist i går eller for halvannet år siden.

– Dette er anbefalingen fra FHI. I svært sjeldne tilfeller etter vaksinasjon kan det oppstå en sjelden bivirkning i form av hjertemuskelbetennelse (myokarditt), og dette ses først og fremst etter andre dose, sier hun.

83 prosent dekning

Selv om kommunen har en vaksinasjonsdekning på 83 prosent blant den voksne befolkningen over 18 år, har assisterende kommuneoverlege en oppfordring til de voksne i Nordre Follo som fortsatt lurer på om de skal ta vaksine.

– Det er ikke for sent å ta vaksine. Dere er hjertelig velkommen. Ring vaksinetelefonen, så får du time raskt, sier Biermann.

VAKSINERINGSSTATUS: 83 prosent av innbyggerne fra 18 år og oppover har blitt fullvaksinert per i dag. Når det gjelder eldre fra 85 år er dekningsgraden enda høyere (92 prosent). Kilde: Nordre Follo kommune

Disse får tredje dose

I dag har FHI varslet om enklere tilgang til tredje vaksine dose for personer med nedsatt immunforsvar.

Sammen med de fagmedisinske miljøene og spesialisthelsetjenesten har de nå utarbeidet en oversikt over hvilke sykdommer personer som anbefales en tredje dose har og hvilke medisiner de bruker. Les hele oversikten her.

FHI oppfordrer nå personer som bruker de immundempende medisinene som er i oversikten (følg lenken) om å ta kontakt med vaksinasjonskontoret i kommunen selv, så de kan få vaksine så raskt som mulig.

Stengte alle skoler etter ett tilfelle

Tiltakene mot Covid-19 varierer fra land til land. Australias hovedstad Canberra ble nedstengt 12. august etter bare ett enkelt smittetilfelle som ble koblet til utbrudd av deltavarianten i Sydney.

I går ble 22 nye smittetilfeller påvist i Canberra (så vidt over 250 smittetilfeller totalt siden 12. august). Som følge av dette blir nedstengingen i hovedstaden forlenget til 15. oktober.

Norge har valgt en annen strategi. Assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad, er optimistisk. Han tror Norge er noen uker unna å være på samme sted som danskene. Siden fredag forrige uke er ikke lenger Covid-19 definert som en samfunnskritisk sykdom i Danmark. De siste koronatiltakene er nå borte. Dagen før gjenåpningen var det registrert 485 nye smittetilfeller, men det er ingen som snakker om å innføre nye tiltak. Covid-19 i Danmark beskrives nå som en epidemi blant de som ikke har fått vaksinert seg.

Powered by Labrador CMS