1. KOLBOTN SPEIDERGRUPPE 100 ÅR

GLEDER SEG: Tonje Kårevik, Jon Fonder, Robert Engels og Sverre Lunde gleder seg til å markere 100-års jubileet til 1. Kolbotn speidergruppe.

– Vi satser på 100 år til

1. Kolbotn speidergruppe fyller 100 år i år, og det skal markeres med flere ulike aktiviteter gjennom hele året.

Publisert Sist oppdatert

– Vi en sterk og vital speidergruppe, som er blant de største i Follo. Vi fyller 100 år i år og vi satser på 100 år til, sier Jon Fonder (51), gruppelederen for 1. Kolbotn speidergruppe.

Som flere andre speiderledere startet han i speidergruppen for ti år siden da hans egen sønn begynte med speiding.

– Det er en meningsfull og givende aktivitet, og det er veldig gøy å være med på dette. Vi ønsker flere speiderledere velkommen til oss, sier 51-åringen.

Fakta om 1. Kolbotn speidergruppe

  • I januar 1922 ble den første speiderpatruljen på Kolbotn dannet – Ulvepatruljen, og like etter – Ørnepatruljen. Den 2. april 1922 avla disse speiderløftet og 1. Kullebund tropp var en realitet.
  • Speiding var populært og da Norsk Speiderguttforbund anerkjente 1. Kullebund tropp den 15. august 1922, hadde troppen vokst til 43 gutter fordelt på seks patruljer: Ulv, Ørn, Hjort, Løve, Svale og aspirantpatruljen Skogdue.
  • I 1925 forandret troppen navn til 1. Kolbotn tropp, dette var i overenstemmelse med navneendringen som bygden gjorde.
  • Høsten 1926 ble troppen delt i 1. og 2. Kolbotn tropp. I desember 1928 stiftet de eldste guttene 1. Kolbotn tropps Roverpatrulje med syv rovere.
  • I september 1930 hadde 1. og 2. Kolbotn tropp blitt så store at 4. Kolbotn tropp ble skilt ut av disse.
  • Den første troppen for pikespeidere, Kolbotn 1. tropp KFUK, ble stiftet den 7. juni 1927 hvor 12 speidere avla sine løfter.
  • I 1978 blir gutte- og pikespeiderne slått sammen i Norges Speiderforbund.

Jubileumsfest i Kolben

Speidergruppen har store planer for jubileumsåret. Markeringen startet i august 2021 med feiringen av 99 år, og skal fortsette med mindre og større arrangementer frem til slutten av september 2022.

– Målet vårt er å markere jubileumsåret og rekruttere enda flere barn og unge, men også ledere, sier Fonder.

Det er planlagt alt fra en tur til klatreparken til hundre netter med overnatting for småspeiderne (barn i tredje og fjerde klasse). Markeringen av 100-års jubileet skal avsluttes med en jubileumsfest i Kolben kulturhus lørdag 24. september.

– Vi vil benytte anledningen til å samle både nye og tidligere medlemmer og alle ledere av vår speidergruppe. Vi ønsker at tidligere speidere tar kontakt med oss på e-post (hundre@1kolbotn.no). Meld dere på for å bli med på festen og spre gjerne budskapet videre, oppfordrer gruppelederen

I tillegg jobbes det med en historisk utstilling som skal vises frem i september.

– I forbindelse med dette etterlyser vi gamle bilder, sier Fonder.

SOMMERLEIR: Bildet ble tatt på sommerleir i 2018.

Speidernes dag

Lørdag 23. april, som er speidernes internasjonale festdag, deltok 1. Kolbotn speidergruppe sammen med speiderne i hele Nordre Follo og Ås i et større arrangement i forbindelse med markeringen av Speidernes dag.

Fra klokken 11:00 til klokken 17:00 sørget de for flere familieaktiviteter ved togstasjonene på Kolbotn, Myrvoll, Oppegård, Vevelstad, Langhus, Ski og Ås. Her kunne alle interesserte spikke, prøve livline eller pil og bue, lære knuter, padle kano, grille pølser, løse quiz med mer. Alle barn fikk speidermerke.

103 medlemmer

1. Kolbotn speidergruppe har per i dag 103 medlemmer. Mesteparten av disse er barn i skolealderen fra tredje klasse og oppover.

Den største andelen utgjør unge på ti til 15 år (46 medlemmer), etterfulgt av de som er åtte til ni år (27 medlemmer), tolv ungdommer mellom 16 og 25 år og fem speidere over 25 år (rovere).

Ifølge tidligere gruppeleder Sverre Lunde (52) sliter speidergruppen ikke med rekrutteringen.

– Medlemstallene holder seg stabilt nå. Vi kunne ha rekruttert enda flere barn og unge, men da trenger vi enda flere ledere, sier Lunde.

DE FØRSTE ROVERNE: På bildet ser du de tre første roverne fra Kolbotn. De første 16 fikk nemlig nummer og måtte i glass og ramme på veggen i speiderhuset i Gimleveien 3.

Fem ulike temaer

Frem til 1980-1990-tallet hadde Kolbotn flere hundre speidere, fordelt på tre speidergrupper som hadde tilhold i speiderhuset på Tårnåsen.

Selv om det kun er én speidergruppe som er igjen av disse, har interessen for speiding økt de siste årene før pandemien.

– Den økte interessen viser at vi lykkes med det vi gjør. Speiding er en veldig inkluderende aktivitet og et godt alternativ til lagidrett. I tillegg til det sosiale aspektet lærer barna mange praktiske ting, blant annet håndtering av kniv, øks og sag. I løpet av to til fire år går vi også gjennom fem ulike temaer: friluftsliv, kreativitet, vennskap, samfunnsengasjement og livskvalitet. Vi har også mye fokus på natur, som gir en fin ramme rundt disse aktivitetene, sier tidligere troppsleder og gruppeleder Tonje Kårevik (57),som er kasserer og sitter i jubileumskomiteen.

SPEIDERHUSET: Speiderhuset holder til i Gimleveien 3 på Tårnåsen.

Doggebu med mer

Speiderne har møter en gang i uken. De møtes enten på speiderhuset i Gimleveien 3 på Tårnåsen eller på speiderhytta Doggebu, som de har bygget i skogen øst for Politiets Nasjonale beredskapssenter (PNB) på Taraldrud.

DOGGEBU SPEIDERHYTTE: Speiderhytten ble bygget på dugnad i 1954 og eies fremdeles av speiderne til 1. Kolbotn speidergruppe.

I tillegg har de syv til ti ulike turaktiviteter i løpet av ett år. Det kan være alt fra fotturer, kanoturer og skiturer til speiderleir i Norge og utlandet.

– I år skal vi blant annet til Roskilde i Danmark for å være med på Spejdernes Lejr, som er en dansk landsleir for om lag 40.000 speidere og hvor utenlandske grupper kan delta, sier troppsleder Robert Engels (54).

Har sier Doggebu er en liten hytte med bare ti sengeplasser, men er et kjent turmål for mange på Kolbotn. Den ble bygget på dugnad i 1954.

– Den eies av vår speidergruppe og brukes aktivt til patruljeaktiviteter, sier Engels.

Powered by Labrador CMS